Vapaat äänet juhlistaa 20-vuotista taivaltaan

1439
lukukertaa
Mikko Innanen.Kuva: Maarit Kytöharju.

Samaan aikaan kun Suomen Jazzliitto ry juhlii tänä vuonna 50-vuotista toimintaansa, suomalais-ranskalaiseen musiikkivaihtoon erikoistunut Vapaat äänet -agentuuri täyttää 20 vuotta. Vapaat äänet on vuodesta 1996 kehittänyt jazzin ja improvisoidun musiikin yhteistyötä Ranskan, Suomen, Skandinavian ja Baltian maiden välillä, ja nyt yhteisen juhlavuoden kunniaksi Vapaat äänet ja Suomen Jazzliitto luotsaavat yhdessä suomalais-ranskalaisen kahden konsertin juhlakattauksen 1.11. Helsingin Malmitalossa sekä 3.11. Espoon Sellosalissa. Juhlakonserttien keulahahmoina lavalle nousevat ranskalainen pianisti Andy Emler ja Suomen ykkössaksofonisti Mikko Innanen, molemmat säveltäjinä ja yhtyeiden johtajina. Andy Emler trion ja Mikko Innanen 10+:n lisäksi esiintymässä nähdään Gourmet sextet.

Juhlakonsertit käynnistyvät Helsingin Malmitalosta 1.11. ranskalaispianisti Andy Emlerin tulkinnoilla säveltäjä Maurice Ravelin musiikista. Ranskan kriitikoiden yhdistys myönsi Emlerille Vuoden teatterimusiikin säveltäjän palkinnon vuonna 2013 My Own Ravel -levytyksestä, ja nyt Malmitalon konsertissa säveltäjä-pianisti Emler sukeltaa jälleen impressionisti Ravelin peileistä heijastuvien vesileikkien nestemäiseen maailmaan. Emlerin lisäksi konsertissa esiintyy kitaristi Esa Onttosen ja saksofonisti Mikko Innasen luotsaama kulinaarikuusikko Gourmet Sextet, joka on esittänyt Innasen ja Onttosen hilpeitä, jopa humoristisia sävellyksiä jo vuodesta 1997.

Toinen juhlakonsertti kuullaan Espoon Sellosalissa torstaina 3.11., kun Emlerin trio esiintyy suomijazzin superorkesteri Mikko Innanen 10+:n kanssa. Mikko Innanen 10+ on pitkän kansainvälisen uran luoneen saksofonisti ja säveltäjä Innasen huima 12-henkinen orkesteri, joka on hurmannut yleisönsä ympäri Eurooppaa mm. Tampere Jazz Happeningissä, Vossa Jazzissa, Moers Festivalilla ja Korpo Sea Jazzissa. Pienoisorkesteri koostuu maamme huippujazzareista, jotka Innasen sävellyksiä soittaessaan puhaltavat yhteen hiileen luoden väkevää ja moniulotteista musiikkia, joka ponnistaa syvältä jazzin perinteestä mutta kurottaa rohkeasti tulevaisuuteen. Innasen yhtyeen kanssa esiintyvä ranskalaispianisti Andy Emlerin valovoimainen trio konsertoi Sellosalissa viimeksi vuonna 2007 eli nyt ympyrä sulkeutuu, kun trio palaa lähes kymmenen vuotta myöhemmin takaisin samalle lavalle.

”Tuntuu todella juhlavalta tuoda yhteen niin hienoja muusikoita Malmitaloon ja Sellosaliin. Yhteistyömme Jazzliiton kanssa oli ratkaisevaa toimintani alulle kaksikymmentä vuotta sitten. Se on jatkunut hedelmällisenä tähän päivään asti, mistä olen luonnollisesti hyvin kiitollinen,” toteaa Vapaat äänet -agentuurin perustaja Charles Gil. ”Vapaat äänet katsoo kohti tulevaisuutta, ja on valmis uusin seikkailuihin seuraavalle kahdelle vuosikymmenelle.”

Vuonna 1996 perustettu Vapaat äänet -agentuuri on edistänyt Suomen ja Ranskan välistä musiikkivaihtoa erityisesti Suomen jazztarjontaa piristäneiden kiertueiden kautta. Vapaat äänet järjestää vuosittain Pohjoismaissa ja Baltian maissa 4–5 ranskalaista jazzkiertuetta, jotka tuotetaan ranskalaisten muusikoiden edustajien kanssa. Joka vuosi yksi kiertueista on toteutettu Suomen Jazzliiton kanssa yhteistyössä, jolloin Vapaat äänet tuo yhteen suomalaisen ja ranskalaisen bändin, jotka kiertävät yhdessä Suomea. Vuonna 2016 Vapaat äänet on tuottanut kiertueita muun muassa Théo Ceccaldi triolle, Pepa Päivinen & Good Romansille, Mikko Innanen & Innkvisitiolle, Maria Laura Baccarinille ja Régis Hubylle sekä Vincent Peirani & Emile Parisien -duolle. Andy Emlerin trion kiertueen lisäksi Vapaat äänet tuottaa loppuvuodelle kiertueen Un Poco Locolle.

Kiertueiden lisäksi Vapaat äänet välittää aktiivisesti pohjoismaista jazzia Ranskaan sekä muualle Eurooppaan ja auttaa täten myös suomalaisia muusikoita kehittämään kansainvälistä uraansa. Viime vuosina agentuurin keskeisimpiä artisteja ovat olleet Mikko Innanen, Veli Kujala, Kalle Kalima ja Jari Hongisto. Vapaat äänet tunnetaan myös jännittävistä ranskalaisten ja suomalaisten muusikoiden kohtaamisista, kuten esimerkiksi Kimmo Pohjosen ja Eric Echampardin Uumen-duosta ja Äänet-kvartetista (Jari Hongisto, Rémi Charmasson, Stephan Oliva, Claude Tchamitchian). Vapaat äänet on vaikuttanut vuodesta 2003 myös Pohjois-Euroopassa French Nordic Jazz Transit –vaihto-ohjelman koordinaattorina, minkä ideoijana on toiminut ranskalaisten innovatiivisten jazzfestivaalien kattojärjestö AJC.

VAPAAT ÄÄNET –JUHLAKONSERTIT

Ti 1.11. klo 19
Malmitalo (Ala-Malmin tori 1, Helsinki)
Andy Emler solo ”My own Ravel”
Gourmet sextet
Liput: Ticketmaster Suomi

To 3.11. klo 19
Sellosali (Soittoniekanaukio 1 A, Espoo)
Andy Emler trio
Mikko Innanen 10+
Liput: Lippupiste

ANDY EMLER TRIO
Andy Emler, piano/ Claude Tchamitchian, basso / Eric Echampard, rummut

GOURMET SEXTET
Esa Onttonen, kitara ja sävellykset / Mikko Innanen, saksofoni ja sävellykset / Veli Kujala, harmonikka / Jay Kortehisto, pasuuna / Petri Keskitalo, tuuba / Mika Kallio, rummut

MIKKO INNANEN 10+
Mikko Innanen, altto- ja baritonisaksofoni / Verneri Pohjola ja Jukka Eskola, trumpetti / Pauli Lyytinen, tenori- ja sopraanosaksofoni / Jarno Tikka, tenorisaksofoni / Jari Hongisto, pasuuna / Juho Viljanen, bassopasuuna / Seppo Kantonen, piano / Ville Herrala ja Claude Tchamitchian, kontrabasso / Joonas Riippa ja Mika Kallio, rummut

www.vapaataanet.fi
jazzliitto.fi