Kotkan Django-Festivaali

1678
lukukertaa

kotkad1

Alkuviikosta 6-8.7. 2015 vietetään Kotkassa jo toista Django-festivaalia. Festivaali kipparilta Mika Huusarilta ei ole luovuutta puutunut, kun hän on ideoinut festivaaleja.

Avajaiskonsertti oli järjestetty Karhulan kaupunginosaan legendaarisen Koskenkorvan pyöräliikkeen kanssa yhteystyössä. Maanantaiaamupäivästä huolimatta bulevardimaisen kadun varteen oli kokoontunut runsaasti yleisöä nauttimaan ranskalaistyylisestä jazzista. Assosiaatio juuri alkaneeseen Tour de Francen pyöräkilpailuun oli varmaan monella alitajunnassa. Ranskalainen kulttuuri oli läsnä kun Mika ja Djangomania bändi henkäisivät konsertit käyntiin polkupyöräliikkeen oven edessä.
Konsertin oheen Matti Auersalo oli koonnut levykansinäyttelyn, joka siirtyy festivaalin mukana paikasta toiseen. Kansitaidetta Euroopasta.

Mika Huusari kertoi ettei näissä festareissa ole panostettu mittavaan festivaalitelttaan, vaan esiintyjät kiertävät kaupungin eri kohteissa ja vievät musiikin ihmisten keskelle. Kulttuuria sinne missä ihmiset elävät elämäänsä.
Tavallaan tässä on ajatuksena palata juurille eli nimenomaan sinne mistä tämän tyyppinen musiikki on saanut alkunsa, takapihoille, taukotupiin, lehmusten varjoon. Kiertävinä esiintyjinä oli tänä vuonna Jazz Partout: Pinja Lintonen, Wiljami Salminen, Justus Arpula, Lauri Yrjölä, Tomi Kettunen ja Mika Huusari. Ehkä tämä ruohonjuuritason työ jazzin hyväksi tuottaa joskus hyvä sadon.

Konserttipaikkoja oli Kotkassa kaikkiaan 11! Esiintymisfoorumeina noin tunnin konsertteihin oli mm. kansankapakka Pika-Mocca (mainittu mm. M.A. Nummisen keskiolutravintoloita käsittelevässä kirjassa), Kymin kirkko, Satamamiesten vanha ruokala, Kotkan ja Karhulan torit, kalasatama jne.
Mika Huusari oli kutsunut myös yleisöluennoitsijan paikalle. Pinja Lintonen piti festarin yhteydessä esitelmän aiheesta “Jazzviulun mestarit ennen ja nyt”. Pieni sivistystuokio kuuluu asiaan paatuneimmallekin soittajalle tai kapakassa istujalle.

Kaiken edellä mainitun Mika Huusari terävine taustavoimineen on pystynyt järjestämään niin että kuuntelijoille on ollut tilaisuuksiin vapaa pääsy. Todellista suhdetoimintaa Kotka-Karhula alueella!

Teksti ja kuvat: Ari Haimi

kotkad2

kotkad3

kotkad4

kotkad5