Teddy’s West Coasters julkaisee ensimmäinen levynsä heinäkuussa

970
lukukertaa
Photo by Miikka Pirinen ; Design by Matti Nives.

teddy

Rumpali-säveltäjä-tuottaja Mäkysen luotsaama oktettikokoonpanon soundi saa inspiraationsa 1950-ja 60-lukujen Yhdysvaltain länsirannikon jazzista. Kaksiosaisen levykokonaisuuden ensimmäinen osa julkaistaan heinäkuussa Pori Jazzin yhteydessä.

Suomen ykkösrumpaliksi jazzin saralla usein arvostettu Teppo Mäkynen julkaisee odotetun uuden jazzlevynsä bändiliiderinä, kun kahdeksanhenkinen Teddy’s West Coasters julkaisee debyyttilevynsä 10. heinäkuuta KHY Suomen Musiikki -levy-yhtiön kautta. Nyt julkaistava Volume 1 on osa kahden levyn kokonaisuutta, jonka toinen osa näkee päivänvalon syksylä. Ennen tulevaa levyään vasta muutamia esiintymisiä tehnyt Teddy’s West Coasters koostuu kotimaisen jazzin kärkinimistä ja mukana kokoonpanossa ovat mm. saksofonisti Jukka Perko, trumpetisti Jukka Eskola ja basisti Antti Lötjönen. Yhtye juhlistaa uutta albumiaan esiintymällä Pori Jazzin Päälavalla torstaina 16. heinäkuuta.

Teddy’s West Coastersin musiikillinen idea pohjautuu Mäkyselle rakkaaseen 1950- ja 60-lukujen Yhdysvaltain länsirannikon jazzperinteeseen. Tuon ajan amerikkalaisen länsirannikon jazzin, ”West Coast Jazzin”, ominaispiirteisiin kuuluvat kepeä svengi, melodisuus ja sävellyksille hengitystilaa suova instrumentaatio. Tältä pohjalta Mäkynen on koonnut iskukykyisen yhtyeen toteuttamaan musiikillista visiotaan, jossa sävellyksellinen ja sovituksellinen raikkaus tuo uutta eloa perinteeseen nojaavan muotokielen kautta toteutettuun musiikkiin.

”Jokaisella musiikkityylillä on historiansa, eikä siitä ammentaminen tee mielestäni musiikista automaattisesti retroa”, Mäkynen sanoo. ”Teddy’s West Coastersin ideana on nimensä mukaisesti juurtua länsirannikon soundiin, mutta tarkastella sitä tästä ajasta tuorein silmin ja ajassamme tarpeellista käsityöläisajatusta heijastellen. Olen erittäin iloinen voidessani esitellä tämän lahjakkaan yhtyeen yleisölle nyt peräti kahden uuden levyn myötä. Kummallakin levyn osalla on oma luonteensa ja ensimmäistä luonnehtisin soundiltaan kesäiseksi toisen osan ollessa julkaisuajankohtaan sopivasti hieman tummempaa, syksyistä musiikkia.”

Teddy’s West Coastersiin kuuluvat Mäkysen ohella alttosaksofonia ja klarinettia albumilla soittava Jukka Perko, baritonisaksofonisti Ville Vannemaa, trumpetistit Jukka Eskola ja Mikko Karjalainen, pasunisti Kasperi Sarikoski, tuubaa soittava Miika Jämsä sekä basisti Antti Lötjönen. Kuusi uutta kappaletta Volume 1 -levylle säveltänyt Mäkynen saa yhtyeensä instrumentaatiosta paljon värejä irti ja apunaan hänellä on sovitustyössä ollut säveltäjä-sovittaja Jussi Lampela. Myös baritonisaksofonisti Vannemaa vastaa yhden kappaleen sovituksesta. Mäkysen uusien sävellysten lisäksi kuullaan lainakappaleita George Gershwinin, Bud Shankin, Sy Oliverin ja Harry Warrenin kappalevalikoimasta.

Teddy’s West Coastersin musiikkia sävyttävät yhtyeen kehittynyt yhteissoitto ja instrumentalistien vuoropuhelu. Levyn kappaleissa bändin kokoonpano vaihtelee koko oktetin komeasta yhteissoundista aina Mäkysen rumpusooloteokseen asti. Juuri sävellysten vaihtelevuus kertoo omaa kieltään Mäkysen laaja-alaisesta musiikillisesta visiosta. Nimekäs oktetti on oiva instrumentti säveltäjälle ja bändiliiderille, joka haluaa kertoa musiikillisia tarinoita kappaleissaan.

Teddy’s West Coasters Volume 1 -esittelyvideo

Teddy’s West Coasters: Volume 1
KHY Suomen Musiikki Oy KHYCD070 (julkaisupäivämäärä CD: 10.7.2015 / LP: elokuu 2015)

1. Love Is Here to Stay (G. Gershwin) / 2. Those Summer Days (T. Mäkynen) / 3. Culver Loop (part 1) (T. Mäkynen) / 4. The More I See You (H. Warren) / 5. The Awakening (B. Shank) / 6. Dark Horns (T. Mäkynen) / 7. Saddlebred (T. Mäkynen) / 8. For Dancers Only (S. Oliver) / 9. Drums, For Example (13 Impulsive Short Stories and Poems in Rhythm)* (T. Mäkynen) / 10. Saviour (Transition)* (T. Mäkynen)

*Kappaleet 9. ja 10. vain CD-versiossa (ja LP:n mukana tulevalla bonus-CD:llä)

Teppo Mäkynen, rummut / Jukka Perko, alttosaksofoni ja klarinetti / Ville Vannemaa, baritonisaksofoni / Jukka Eskola, trumpetti ja flyygelitorvi / Mikko Karjalainen, trumpetti ja flyygelitorvi / Kasperi Sarikoski, pasuuna / Miika Jämsä, tuuba / Antti Lötjönen, basso
Sovitukset: Jussi Lampela (kappaleet 1. / 2. / 4. ja 8.), Ville Vannemaa (5.)

Teddy’s West Coasters live
Pori Jazz, Päälava
to 16.7. klo 13.30

http://facebook.com/teddyrokofficial
http://suomenmusiikki.fi