Lauri Porralta kolmas soololevy ja kantaesitys sinfoniaorkesterin solistina

2272
lukukertaa
Kuva: Elina Simonen.
Kuva: Elina Simonen.
Kuva: Elina Simonen.

Säveltäjä ja bassokitaristi Lauri Porra julkaisee torstaina 12.2.2015 kolmannen oman sooloalbuminsa ”Flyover” ja kantaesittää samana päivänä Sinfonia Lahden kanssa itse kirjoittamansa bassokitarakonserton ”Entropia”. Bassovirtuoosinakin tunnettua Porraa kuullaan nyt ensimmäistä kertaa sinfoniaorkesterin solistina.

Lauri Porra aloittaa vuoden 2015 vauhdikkaasti uuden teoksen kantaesityksen ja kolmannen levyn julkaisemisen merkeissä. Hänet tunnetaan musiikillisesti laaja-alaisena ja virtuoottisena basistina.

Uusi sävellys ”Entropia” esittelee kaksi toisilleen ulkopuolista elementtiä – sinfoniaorkesterin ja bassokitaran. Sävellyksen pyrkimyksenä on osin hämärtää eroa klassisen ja kevyen musiikin välillä. Torstaina 12.2. klo 19 Sibeliustalossa kuultavassa kantaesityksessä Sinfonia Lahtea johtaa kapellimestari Jaakko Kuusisto. Konsertti on myös Lahden kaupungin avaus Sibelius 150 -juhlavuoteen. Vaikka Porra on elokuvamusiikissa ja levyillään käyttänyt sinfoniaorkestereita jo aiemminkin, on Entropia hänen ensimmäinen suurempi orkesteriteoksensa. Orkestroinnista ovat vastanneet Mikko Hassinen ja Perttu Vänskä.

Kolmannella sooloalbumilla ”Flyover” kuultava materiaali on kokonaan Porran käsialaa. Soolotuotantonsa kautta hän kytkeytyy Pekka Pohjolan kaltaisten säveltäjien joukkoon; musiikin kantava voima on virtuoosisen tiluttelun sijaan pyrkimys kokonaisvaltaiseen sävellykselliseen ajatteluun. Tunnelmallisella instrumentaalilevyllä kokoonpanot vaihtelevat duosta sinfoniaorkesteriin (Bratislavan sinfoniaorkesteri / joht. David Hernando Rico). Albumilla vierailee useita huippumuusikoita, joista mainittakoon pianisti Tuomo Prättälä ja kitaristi Timo Kämäräinen.

Lauri Porra on toiminut pitkään basistina mm. Stratovarius -yhtyeessä ja Emma Salokoski Ensemblessä. Studiomuusikkona hän on esiintynyt yli neljälläkymmenellä eri äänitteellä (mm. Apocalyptica, Uusi Fantasia, Asa ja Juice Leskinen). Hän on esiintynyt myös edesmenneen Pekka Pohjolan viimeisen yhtyeen Pekka Pohjola Groupin basistina. Porra on kiertänyt ahkerasti maailmaa eri kokoonpanoissa, konsertoiden yli viidessäkymmenessä maassa ja viidellä mantereella. Klassisen ja elokuvamusiikin saralla hän on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniorkesterin, Sinfonia Lahden, Oulun kaupunginorkesterin, Avantin ja Bratislavan sinfoniaorkesterin kanssa.

Levyn kansikuvitus on kansainvälisesti palkitun kuvittaja Klaus Haapaniemen käsialaa.

Neljännen polven muusikko Lauri Porra on säveltäjämestari Jean Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika.