Pohjola, Verneri: Bullhorn

2079
lukukertaa
Photography by Aga Tomaszek ; Design by Darren Rumney.

2014 Edition Records EDN1056

1.Another day
2.Girls of Costa Rica
3.He sleeps, I keep watch
4.Bullhorn
5.In la borie
6.This one is for you
7.Nanomachines
8.Ouroboros
9.Cold blooded
10.The end is nigh

All music by Verneri Pohjola.

Verneri Pohjola (tp), Aki Rissanen (p), Antti Lötjönen (b), Teppo Mäkynen (dr).

+ Jussi Kannaste (ts)
+ Ilmari Pohjola (tb)
+ Iida-Vilhelmiina Laine (vc)

Produced by Verneri Pohjola and Dave Stapleton
Recorded and mixed 8/2014 by Mikko Raita at Petrax Studios, Hollola
Mixed 9-10/2014 by Mikko Raita at Studio Kekkonen, Helsinki
Mastered 10/2014 by Svante Forsbäck Chartmakers West, Espoo

Arvio: 4,5 tähteä

 

Verneri Pohjola jatkaa kansainvälisiä seikkailujaan. Pohjola aloitti kansainvälisen julkaisutoimintansa Siggi Lochin johtamalla saksalaisella ACT-merkillä, jonka kautta esimerkiksi Iiro Rantala on sementöinyt asemansa sooloartistina Keski-Euroopassa. Myös Jukka Perko on liittynyt vastikään Lochin talliin.

Pohjola sen sijaan jatkaa jo matkaa, ja uutuuslevy ilmestyy ACTin sijasta englantilaisella Edition-merkillä, joka on suomalaisille tuttu Oddarrangin ja Alexi Tuomarilan levyistä.

Pohjola puuttuu levynkansitekstissään hauskasti sijaintiinsa jazzin sukupolvistossa: ”olen nyt ollut nuori jazzmuusikko noin 20 vuotta”. Annetaan siis jo sen verran myöten, että Pohjolan levyllä soittaa keskipolven suomalainen superyhtye. Loistavat ja monipuoliset lahjakkuudet Aki Rissanen, Antti Lötjönen ja Teppo Mäkynen ovat tässä olleet jo etukäteen takaamassa ettei yhtyeenjohtajalla voi olla studiossa huolen häivää.

Peruskvartetin ohella levyn kokonaisuutta ovat paikoin rakentamassa saksofonisti Jussi Kannaste, pasunisti-veli Ilmari Pohjola ja sellisti Iida-Vilhelmiina Laine.

Venymiskykyä soittajilta kyllä vaaditaan, sillä Pohjola maalaa nyt itsestään kokokuvaa. Toisessa ääripäässä on ylväitä, teräksiseltä kalskahtavia teemoja (Another day, Girls of Costa Rica, Cold blooded), joissa trumpetti soi itsevarmana, voimallisena. Ensimmäisellä kuuntelulla nuo teemat ovat liiankin päällekäyviä, jopa hyökkäävän tuntuisia, mutta tämä levy opettaa rakastamaan itseään. Nuo kappaleet ovat komeita ja vaikuttavia, mutta myönnän auliisti, että lyyrisen laidan Pohjola tekee vielä suuremman emotionaalisen vaikutuksen. He sleeps, I keep watch, This one is for you ja Ourobouros vievät mennessään, syvälle, ja asettavat moodin pitkäksi aikaa.

Majesteetillisuus ja herkkyys yhdistyvät päätöskappaleessa kuin yhteenvetona kaikesta kuullusta. Pohjolan synteesi on komea ja kaunis.