Uudistunut Elifantree julkaisupuuhissa

1042
lukukertaa
Kuva: Cansu Aksoy.
Kuva: Cansu Aksoy.
Kuva: Cansu Aksoy.

Kolmas Elifantree-levy Movers and Shakers on kuljettamassa persoonallisen yhtyeen ilmaisua uusiin suuntiin. Levyn temaattisena innoittajana on ollut joukko runoilijoita.

Laulaja Anni Elif Egecioglun, saksofonisti Pauli Lyytisen ja rumpali Tatu Rönkön muodostama Elifantree julkaisee kolmannen albuminsa Movers and Shakers helmikuussa tamperelaisen Eclipse-levymerkin kautta. Uusi albumi päivittää Elifantreen soundin ja asettaa yhtyeen yhä kauemmas omalle kartalleen genremääritelmien tuolle puolen. Esimakua tulevalta levyltä tarjoaa singlejulkaisu Layers, josta julkaistaan myös video. Elifantree kiertää pohjoismaissa keväällä esittämässä tuoretta musiikkiaan. Suomessa yhtye esiintyy kevään aikana Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa. Kiertueen ensimmäisellä puoliskolla Elifantree saa seurakseen norjalaisen Splashgirl-yhtyeen.

Vuonna 2010 debyyttialbuminsa julkaissut Elifantree on kulkenut lyhyessä ajassa pitkän matkan yhdeksi Suomen mielenkiintoisimmista uusista bändeistä. Alunperin enimmäkseen kokeelliseksi jazz-yhtyeeksi mielletty kombo on viimeistään nyt edennyt urallaan musiikilliseen maailmaan, jossa yhtyeen genremäärittely tuntuu jopa hieman turhalta. Jazz on ilmaisussa läsnä, mutta Elifantree on enenevässä määrin kokeellista pop-musiikkia, jossa on elementtejä myös elektronisesta musiikista. Kappaleissa on tilaa ja vapautta ja uusina elementteinä Elifantreen musiikissa on kuultavissa erityisesti elektroakustisen soundimaailman syventymistä kaikkien instrumenttien osalta, pianon kasvanutta roolia kokonaissoundissa, kehittynyttä polyrytmiikkaa ja melodisten perkussioelementtien hyödyntämistä.

Temaattisesti Movers and Shakers on saanut innoitustaan runouden maailmasta ja erityisesti useat naisrunoilijat, heidän joukossaan kiinalainen Ch’iu Chin (1879-1907) ja yhdysvaltalainen Sylvia Plath (1932–1963), ovat olleet keskeisiä inspiraationlähteitä Elifantreelle. Kirjaimellisesti albumin nimi linkittyy brittirunoilija Arthur O’Shaughnessyn vuoden 1874 runoon Ode, jonka tunnetuin ensimmäinen kappale kuuluu seuraavasti:

We are the music makers,
And we are the dreamers of dreams,
Wandering by lone sea-breakers,
And sitting by desolate streams;
World-losers and world-forsakers,
On whom the pale moon gleams:
Yet we are the movers and shakers
Of the world for ever, it seems.

Runoilija itse kuvailee käyttämäänsä termiä shakers seuraavasti: ”the ones who shake the foundations of conventional thinking by the strength of their imagination and vision”. ”Pidän kovasti tästä lauseesta ja mielestäni se kuvailee hyvin myös Elifantreen toimintaa ylipäätään”, toteaa Anni Elif Egecioglu. Uutta albumiaan yhtye kuvailee sosiaalisen kritiikin, surrealismin ja soundikokeiluiden muodostamaksi teräväksi kokonaisuudeksi. Movers and Shakers julkaistaan sekä CD:nä että joukkorahoituksen avulla toteutettuna vinyylinä.

Elifantree herätti ensimmäistä kertaa laajempaa huomiota voittamalla Young Nordic Jazz Comets -kilpailun Suomen osuuden vuonna 2008. Yhtyeen debyyttilevy Love & Trees julkaistiin vuonna 2010 ja toinen albumi Time Out vuonna 2012. Elifantree on esiintynyt laajasti sekä Suomessa että ulkomailla kasvattaen tasaisesti fanijoukkojaan energisten esiintymistensä myötävaikutuksella. Suomalais-ruotsalaisen yhtyeen jäsenistä rumpali Tatu Rönkkö vaikuttaa nykyään Berliinissä ja Anni Elif Egeciaglu sekä Pauli Lyytinen Helsingissä.

Layers-kappaleen video
Kuuntelulinkki

http://www.elifantree.com

Elifantree: Movers and Shakers
Eclipse Music 2015 CD/LP
Jakelija: Supersounds

CD: ECD-201529 / julkaisupäivä 27.2.2015
1. Layers / 2. A Fool’s Paradise / 3. Heroes / 4. Loving Hands / 5. Dirty Hands / 6. Flood I / 7. Act Of Will / 8. The Greatest Of Them All / 9. Tide II / 10. Blinded / 11. Without You

LP: ELP-201502 / julkaisupäivä 3.4.2015
A: 1. Layers / 2. Loving Hands / 3. Dirty Hands / 4. A Fool’s Paradise / 5. Blinded / 6. Tide II
B: 1. Heroes / 2. The Greatest Of Them All / 3. Flood I / 4. Act Of Will / 5. Without You

Elifantree live / kevät 2015
ti 17.2. klo 19.30 Victoria teatern, Malmö (Ruotsi)*
ke 18.2. klo 20.30 FOLK folkteatern, Göteborg (Ruotsi)*
to 19.2. klo 20.00 Nasjonal Jazzscen, Oslo (Norja)*
la 21.2. klo 20.00 Union Scene, Drammen (Norja)*
ti 3.3. klo 21.00 Lavaklubi (Kansallisteatteri), Helsinki*
ke 4.3. klo 20.00 Philly Joe´s, Tallinna (Viro)*
to 5.3. klo 21.30 Poppari, Jyväskylä*
la 7.3. klo 22.00 TTT-klubi, Tampere*
ke 11.3. klo 21.00 Rytmihäiriöklubi (Juttutupa), Helsinki
to 12.3. klo 21.00 Bar Kuka, Turku
pe 13.3. klo 21.30 Jazzklubi, Kuopio
la 28.3. klo 21.00 Unterfahrt, München (Saksa)
to 23.4. klo 19.30 Umeå Jazzstudio, Umeå (Ruotsi)

* keikoilla mukana myös Splashgirl (NO)