JaZZanti avataan Seppo Kantosen ja PLOPin voimin

1055
lukukertaa

Kevään jaZZanti-konserttisarjan aloittaa näin kuudennen vuoden kunniaksi sarjan kaikkien aikojen ensimmäisessä konsertissa vuonna 2009 esiintyneet PLOP ja Seppo Kantonen.

Tulemme kuulemaan näitä maan mainioita muusikoita myös eri kokoonpanoissa aivan kuten heidän ensimmäisessä yhteiskonsertissaankin. Kun vielä muistetaan, että Seppo Kantosen trion viime syksyn esiintyminen (11.11.) oli kauden parhaita konsertteja, tämäkin ilta tullaan varmuudella muistamaan pitkään.

PLOP on kahdeksanvuotias helsinkiläisyhtye, jonka persoonallinen mutta juureva tyyli on hankkinut paljon ystäviä maamme avantgardejazzyleisön joukosta sekä enenevissä määrin myös ulkomailta. Yhteistyön voimaan uskova trio koostuu nuoren polven jazzveteraaneista, jotka ovat kukin tahoillaan saavuttaneet mainetta monissa suomalaisissa ja kansainvälisissä kokoonpanoissa.

Yhtyeen saksofonisti Mikko Innanen palkittiin Jazzliiton Yrjö-palkinnolla 2008, ja hän oli ehdolla myös Pohjoismaiden Neuvoston Musiikkipalkinnon saajaksi 2011. Basisti Ville Herrala ja rumpali Joonas Riippa on tällä hetkellä kenties maamme näkemyksellisin ja arvaamattomin rytmikaksikko. Tälle yhtyeelle vapaus ei ole vain retoriikkaa vaan toteutunut tahtotila.

Kaikki trion jäsenet säveltävät yhtyeelle ohjelmistoa, mutta esiintymisten spontaanin luonteen takia – PLOPin konsertit saattavat olla keskenään hyvinkin erilaisia – kaikkien tai kenenkään sävellyksiä ei välttämättä esitetä.

PLOP Facebookissa
PLOP: Jazzfinland.fi

Pianisti Seppo Kantonen (s. 1963) on soittanut komean uransa varrella niin monissa yhteyksissä, että lyhyessä katsauksessa on mahdotonta tehdä oikeutta monipuolisen pianistin kaikille tekemisille. Hyvän esimerkin Kantosen jazzorientoituneisuudesta ja merkityksestä suomalaiselle jazzille hänen uransa alusta alkaen antaa Kantoselle myönnetty Yrjö-palkinto jo vuonna 1985: vain muutama vuosi sen jälkeen, kun nuori pianisti oli vasta astunut jazzin kentälle.

Kantosen työnantajiin on vuosien varrella kuulunut niin UMO, saksofonisti Eero Koivistoinen, rumpali Jukkis Uotila kuin lukuisat Sibelius-Akatemian jazzosaston opiskelijatovereiden bänditkin. Viime vuosina Kantosen kosketinsoittajan taitoja ovat hyödyntäneet yhä useammat bändiliiderit myös Suomijazzin nuoresta sukupolvesta, esimerkiksi Mikko Innanen Innkvisitio-kvartetissa. UMOn riveissä Kantosta kuullaan edelleen säännöllisesti.

Seppo Kantonen: Jazzfinland.fi

jaZZanti-konsertti 27.01.2015: PLOP ja Seppo Kantonen
Mikko Innanen – saksofonit ja sekalaiset instrumentit, Ville Herrala – basso, Joonas Riippa – rummut ja Seppo Kantonen – piano.

Paikka ja liput
Konsertti alkaa klo 19.00 (ravintolan ovet avautuvat klo 18.30). Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki. Liput 15 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 10€, opiskeli- jat 8 €, pariskunnat 10 + 10 €. Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2.