Verneri Pohjolalta uusi albumi helmikuussa

1001
lukukertaa

verneribull

Bullhorn-nimeä kantavan odotetun albumin julkaisee maineikas brittiläinen levymerkki Edition Records. Verneri Pohjola Quartet esiintyy helmi-maaliskuussa Tampereella, Turussa ja Helsingissä.

Suomalaisen nykyjazzin kärkitrumpetisti Verneri Pohjola julkaisee 19. helmikuuta kolmannen omalla nimellään kulkevan albuminsa, joka viimeistään vakiinnuttaa trumpetistin aseman voimakkaana ja näkemyksellisenä artistina kansainvälisellä jazzkentällä. Bullhorn-nimeä kantavan albumin julkaisee brittiläinen Edition Records, joka on tullut suomalaisille musiikinystäville tutuksi Oddarrangin sekä pianisti Alexi Tuomarilan julkaisujen myötä. Pohjolan viimeisin julkaisu Ancient History vuodelta 2012 oli saksalaisen ACT Recordsin julkaisema ja osoitti julkaisunsa aikaan, että trumpetistin tunnistettava musiikki kiinnostaa laajasti kansainvälisesti. Bullhorn viimeistelee mielikuvan Pohjolasta nousevan tähden sijaan kypsänä taiteilijana ja esittelee trumpetistin valtavan luovan potentiaalin sekä säveltäjänä että soittajana. Uudistunutta Verneri Pohjola Quartetia kuullaan julkaisun yhteydessä keikkalavoilla Tampereella 6. helmikuuta, Turussa 6. maaliskuuta ja Helsingissa 22. maaliskuuta.

Uudelle levylle Pohjolan lisäksi panoksensa antavat trumpetistin muusikkokollegat suomalaisen jazzin huipulta. Uudistuneen Verneri Pohjola Quartetin muodostavat pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen, jotka tuovat Pohjolan intensiivisiin sävellyksiin vahvan panoksensa Pohjolan omaäänistä musiikkia tukien. Bullhorn vangitsee näiden neljän muusikon välisen ilon ja spontaaniuden, joka luo levyn soundiin oman syvemmän kerroksensa. ”Levyn sävellykset heijastelevat herkkää soundimaailmaa ja runollisuutta, joita rakastan, mutta myös rajumpaa energiaa ja mahtipontisuutta – kaikkea, mitä haluan ilmaista musiikissani”, Pohjola kertoo.

36-vuotias trumpetisti ja säveltäjä Verneri Pohjola on kiistatta yksi Euroopan nykyjazzskenen lahjakkaimmista ja valovoimaisimmista muusikoista. Pohjolan lyyrinen, herkkä ja puhdas soitanta sekä sävellysjälki ovat jazzkuulijoille tuttuja hänen oman kvartettinsa kautta sekä muun muassa Ilmiliekki Quartetin, Suhkan Uhkan ja Antti Lötjönen Quartet Eastin riveistä. Pohjola on palkittu moneen otteeseen niin sooloartistina (mm. Pori Jazzin vuoden nuori muusikko 2004) kuin Ilmiliekki Quartetin kanssakin (mm. Teosto-palkinto 2004). Emma-palkittu soololevy Aurora (Texicalli 2009/ACT 2011) vakuutti eurooppalaisen ja amerikkalaisen jazzkentän keräten ylistäviä arvioita molemmilta mantereilta. Viimeistään toisella albumillaan, Ancient History (ACT 2012), Pohjola lunasti paikkansa yhtenä Euroopan arvostetuimmista jazzmuusikoista. Toisen ACT-levynsä myötä Pohjola esitteli myös ensimmäistä kertaa levyä varten kootun Verneri Pohjola Quartetin, joka on rumpali Teppo Mäkystä lukuunottamatta sama kokoonpano kuin uudella Bullhorn-albumilla.

Verneri Pohjola Quartet: Bullhorn (livenä Lontoossa lokakuussa 2014)

VERNERI POHJOLA QUARTET
Verneri Pohjola, trumpetti / Aki Rissanen, piano / Antti Lötjönen, basso / Teppo Mäkynen, rummut

Verneri Pohjola: Bullhorn
Edition Records / EDN1056 (julkaisupäivä Suomessa 19.2.2015)

1. Another Day / 2. Girls of Costa Rica / 3. He sleeps, I Keep Watch / 4. Bullhorn / 5. In La Borie / 6. This One Is For You / 7. Nanomachines / 8. Ouroboros / 9. Cold Blooded / 10. The End Is Nigh

VERNERI POHJOLA QUARTET LIVE
pe 6.2. Tampere, TTT-klubi (Hallituskatu 19) klo 22.00, liput 15/12 €
pe 6.3. Turku, Flame Jazz / Café Tiljan (Eerikinkatu 13) klo 21.00, liput 15/10 €
su 22.3. Helsinki, Kansallisteatteri / Suuri näyttämö (Läntinen teatterikuja) klo 18.00, liput 25/15 €