Pohjonen ja Echampard kiertävät

1491
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.

Pitkän yhteistyönsä myötä tiiviiksi yksiköksi hioutunut duo Kimmo Pohjonen & Eric Echampard luottaa improvisaation voimaan ja luo musiikkinsa konserttitilanteessa. Kahdeksan esiintymisen Vapaat äänet –kiertue alkaa Jyväskylästä 27. tammikuuta ja päättyy Espoon Sellosaliin 4.2.

Kotimaisen kokeellisen musiikin voimahahmoihin lukeutuva haitaristi Kimmo Pohjonen ja ylistetty ranskalaisrumpali Eric Echampard palaavat yhdessä esiintymislavoille. Yhtenäinen duo on hionut ilmaisuaan jo vuodesta 2000 ja kerännyt aiemmilla kiertueillaan ylistäviä arvioita. Kahdeksan esiintymisen Vapaat äänet –kiertue käynnistyy Jyväskylän Lutakossa 27. tammikuuta. Ainoa konsertti pääkaupunkiseudulla kuullaan Espoon Sellosalissa keskiviikkona 4. helmikuuta.

Pohjosen ja Echampardin yhteisessä ilmaisussa keskeisessä roolissa on intensiivisyys ja hetkessä syntyvien musiikillisten oivallusten seuraaminen. Rajoja rikkovana virtuoosina tunnetun Pohjosen shamanistinen soitto-ote ja Echampardin hyönteismäisen terävä rumputyöskentely luovat musiikillisen yksikön, joka liikkuu täysin omissa sfääreissään. Pohjonen–Echampard-duoa on kuultu levytetyssä muodossa vuonna 2005 julkaistulla albumilla Uumen.

Kimmo Pohjonen (s. 1964) on mamme arvostetuimpiin ja omaleimaisimpiin taiteilijoihin lukeutuva harmonikkavirtuoosi ja säveltäjä. Pohjonen tunnetaan lukuisista instrumenttinsa rajoja rikkovista esityskonsepteista ja projekteista. Kansainvälisesti arvostettu ja useita tunnustuksia saanut Pohjonen on mm. palkittu vuonna 2012 Pro Finlandia -mitalilla sekä Suomen Estetiikan Seuran jakamalla Vuoden esteettinen teko -palkinnolla konsertistaan romanikatusoittajien kanssa. Hän on julkaissut sooloartistina tähän mennessä yhteensä 10 levytystä ja säveltänyt elokuvamusiikkia. Pohjosesta kertova dokumenttielokuva Soundbreaker (2012) on esitetty yli kolmekymmenessä maissa.

Eric Echampard (s. 1970) on ranskalainen rumpali, joka on viimeisen viidentoista vuoden aikana luonut vahvasti uraansa jazzpiireissä ympäri Eurooppaa. Hänen tärkeimpiin yhteistyökumppaneihinsa kuuluvat kitaristi Marc Ducret ja pianisti Andy Emler, joiden lisäksi Echampardia on kuultu lukuisten eurooppalaisen jazzin jättiläisten rinnalla. Hän on tammikuussa 2014 aloittanut kitaristi Olivier Benoît’n johtaman Ranskan kansallisen Jazzorkesterin jäsenenä.

Kiertueen ohjelma
ti 27.1. Jyväskylä, Tanssisali Lutakko klo 20 (ovet klo 19)
ke 28.1. Joensuu, Kerubi klo 19 (ovet klo 18) / järj. Jazzkerho 76 -Joensuu ry
to 29.1. Tampere, Klubi klo 20 (ovet klo 19)
pe 30.1. Hämeenlinna, Suistoklubi klo 20 (ovet klo 19)
la 31.1. Seinäjoki, Rytmikorjaamo klo 19 (ovet klo 18) / järj. Selmu ja Taideyliopisto
su 1.2. Raahe, Raahesali klo 17 / Raaheen Musiikkiviikot
ti 3.2. Pietarsaari, Schaumansali klo 19 / avoin harjoitus-taiteilijatapaaminen klo 16
ke 4.2. Espoo, Sellosali klo 19

Kimmo Pohjonen harmonikka, ääni
Eric Echampard rummut
Surround-äänimiksaus: Heikki Iso-Ahola

Pohjonen & Echampard
Eric Echampard
Vapaat äänet
Vapaat äänet Facebookissa

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet
Kiertueen tuki: Ranskan Instituutti, Ranskan kulttuuriministeriö
Yhteistyökumppani: Kumu-rummut