Big bandien kohtaaminen

937
lukukertaa
Erik van Lier.
Erik van Lier.
Erik van Lier.

Ilmavoimien Big Bandin AALTO-sarjan kolmannessa konsertissa perjantaina 25.10.2013 klo 19 Aalto-salille esiintymään saapuu myös Jyväskylä Big Band (JBB). Big bandien kapellimestarivieraaksi on kutsuttu kansainvälisesti arvostettu bassopasunisti Erik van Lier Amsterdamin konservatoriosta, Hollannista.

Konserttia edeltävän viikon ajan (22.-24.10) van Lier pitää sekä Ilmavoimien Big Bandille että JBB:lle koulutusperiodia. Viikko huipentuu Aalto-salin konserttiin ”Big Band Meeting”, jossa yleisö pääse nauttimaan eurooppalaisesta ja amerikkalaisesta big band -musiikista eri säveltäjiltä ja sovittajilta. Ensimmäisellä puoliajalla esiintyy Ilmavoimien Big Band ja illan päättää Jyväskylä Big Band.

Ilmavoimien soittokunnan ja JBB:n välille on kehittynyt elintärkeä yhteistyö, joka on toiminut jo vuosikausia mm. soittajien lainaamisessa puolin ja toisin. Tällä hetkellä kahdeksan Ilmavoimien soittokunnan soittajaa toimii vakituisesti myös JBB:n kokoonpanossa. Idea orkestereiden välisestä koulutusyhteistyöstä sai sytykkeen Jyväskylä Big Bandin opinto- ja esiintymismatkalla Hollannissa lokakuussa 2011. Tuolloin JBB esiintyi Amsterdamin konservatoriolla, sekä osallistui Erik van Lierin workshop-kurssille.

Jyväskylä Big Band tunnetaan lukuisten nuorten lahjakkaiden soittajien kasvattamisesta ammattimuusikoiksi ja musiikin tekijöiksi. JBB:n toimintaan osallistumalla Ilmavoimien soittokunnan ammattimuusikot, ammattiopiston ja Jamkin musiikkialan opettajat, pedagogina useasti kiitelty JBB:n kapellimestari Ilkka Mäkitalo, sekä vierailevat big band solistit ja kouluttajat mahdollistavat nuorille muusikoille monipuolisen ja rikkaan kasvatusympäristön.

Konsertin kapellimestarivieras Erik van Lier toimii laaja-alaisena musiikkipedagogina Amsterdamin konservatoriossa, joka on Euroopan suurin ja yksi arvostetuimpia big band ja jazz -oppilaitoksia. Lisäksi hän pitää mestarikursseja pasunisteille ja Big Bandeille ympäri maailmaa. Van Lier on toiminut muusikkona vuodesta 1962. Hän on soittanut lukuisten jazz-legendojen yhtyeissä mm. Dizzy Gillespie, Kenny Clarke&Francy Boland -, Slide Hampton&Joe Haider -, Mel Lewis&Joe Haider -big bandeissa, sekä Thad Jones’ ’A Ball of Fire’ -yhtyeessä.

Ilmavoimien Big Band on yksi Ilmavoimien Soittokunnan monista kokoonpanoista. Se tekee aktiivista yhteistyötä suomalaisten jazz- ja viihdeartistien kanssa. Aiemmista kansainvälisistä nimistä amerikkalainen jazztrumpetisti Marvin Stamm sekä ruotsalainen jazzlaulajatar Viktoria Tolstoy ovat vierailleet Ilmavoimien Big Bandin solisteina. Ilmavoimien soittokunnan kapellimestarina vuodesta 2005 on toiminut musiikkimajuri Tomi Väisänen.

Jyväskylä Big Band seilaa suvereenisti big band– ja maailmanmusiikista salsaan ja souliin, tuo estradeille säännöllisesti kantaesityksiä, kouluttaa ja keikkailee myös kansainvälisesti ja on kasvattanut melkoisen määrän muusikkoja yli 30 vuoden aikana. Kapellimestari Ilkka Mäkitalo on luotsannut bändiä vuodesta 1995.

Ilmavoimien Big Band & Jyväskylä Big Band, kapellimestarina Erik van Lier (NL)
”Big Band Meeting”
Pe 25.10.2013 klo 19.00,
Aalto-sali (Väinönkatu 7, Jyväskylä)
Liput: 15 / 10€
K-18