Yrjö-palkinto Kari Ikoselle

921
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju.

Vuodesta 1967 asti jaettu Yrjö-palkinto myönnettiin lauantaina pianisti-säveltäjä Kari Ikoselle Oulussa järjestettyjen Valtakunnallisten Jazzpäivien pääkonsertin yhteydessä. Suomen Jazzliitto myöntää Yrjö-palkinnon ansioituneelle suomalaiselle jazzmuusikolle. Samassa tilaisuudessa julkistettiin Ylen Jazzradion Varjo-Yrjön saaja, TUM Records.

Pianisti Kari Ikonen (s. 1973) on Sibelius-Akatemian jazzosaston kasvatteja. Opiskeluajalta, 1990-luvun lopulta ovat myös peräisin hänen pitkäikäisimmät kokoonpanonsa Mr. Fonebone ja Quartet Coyote. Näiden lisäksi Ikonen on vaikuttanut perustajajäsenenä Karikko-yhtyeessä sekä Kari Ikonen Triossa, ja rivijäsenenä muun muassa Gnomuksessa, Mia Simanaisen Ahava-yhtyeessä ja Slo Motivessa. Hän on säveltänyt runsaasti teoksia Jyväskylä Big Bandille, UMOlle sekä tietysti omille yhtyeilleen. Soittamisen ja sävellystyön ohella Ikonen toimii opettajana Sibelius-Akatemiassa.

Suomen Jazzliiton hallituksesta koostuva raati huomioi valinnassaan paitsi Ikosen musiikilliset ansiot, myös hänen persoonansa.
– Kaikessa hänen jazzmusiikkiin liittyvässä tekemisessään tulee läpi hänen huumorintajuinen, suoraviivainen, mutta myös sopivan arvaamaton persoonansa. On kyse sitten solistisesta soitosta, sävellyksistä, sovituksista tai opetuksesta, Kari Ikosen nimi on eräänlainen suomalaisen jazzin laadun tae ja hänen työnsä varmasti valtavirrasta poikkeavaa ja persoonallista, kertoo raadin jäsen, rumpali Jaska Lukkarinen.

Ikonen kertoo inspiroituvansa musiikista ja sen tekemisestä itsessään.
– Säveltäminen, oman musiikin esittäminen, yhtyetyöskentely, improvisointi, kommunikointi kanssasoittajien ja yleisön kanssa, hän listaa musiikillisia vaikutteitaan, lisäten hänelle ominaiseen, velmuilevaan tapaansa:
– En osaa arvioida minkä verran ulkoiset impulssit, kuten Bulgakovin kirjat, meri, kuu, kukkelikuu, Epoisses-juusto, sauna, terva ja votka vaikuttavat inspiraation lähteenä.

Ikosen toinen triolevy ilmestynee vuoden päästä ja Karikko jatkaa pääosin kotimaisella kvartettikokoonpanolla. Hänen sooloprojektinsa kehittyy myös parhaillaan, ja levy tulee keväällä 2015, sisältäen sävellyksiä ja improvisointia sekä pianolla että Moog-syntetisaattorilla.

Samassa tilaisuudessa myönnettiin Yleisradion Jazzradio-ohjelman toimesta myös Varjo-Yrjö toiminnasta kotimaisen jazzkulttuurin edistämiseksi. Palkinnon vastaanotti helsinkiläinen TUM Records. Petri Haussilan vetämä levy-yhtiö on jo kymmenen vuoden ajan julkaissut korkealaatuista, improvisaatioon voimakkaasti pohjautuvaa jazzia suomalaisilta ja kansainvälisiltäkin artisteilta, joiden musiikille ei vakiintuneita julkaisukanavia nykymaailmassa liiemmin ole.

Aiempia Yrjö-palkittuja ovat viime vuosina olleet rumpali Markus Ketola (2012), saksofonistit Manuel Dunkel (2011) ja Joonatan Rautio (2010) sekä kitaristi Teemu Viinikainen (2009). Varjo-Yrjö on jaettu viimeksi levykauppa Digeliukselle (2012), We Jazz Oy:n toimitusjohtaja Matti Nivekselle (2011), Ricky-Tick Recordsin Antti Eerikäiselle (2010) ja DJ A.Myllykoskelle (2009).