Topin musiikkia, rakkaudella

1045
lukukertaa
Teemu Viinikainen. Kuva: Ankku Ronkanen.
Teemu Viinikainen. Kuva: Ankku Ronkanen.
Teemu Viinikainen. Kuva: Ankku Ronkanen.

Toivo-trion, Panu Savolainen, vibrafoni, Jori Huhtala, basso ja Teemu Viinikainen, kitara, sukeltaa mestarisäveltäjä Toivo Kärjen perustuotantoon: Vanhan veräjän luona, Onni jonka annoin pois, Kulkurin iltatähti, Paista päivä, Täysikuu, Kuin lapsena ennen. Panu Savolainen on tehnyt mainiot jazzsovitukset, jotka osoittavat miten oivallista materiaalia hyvät iskelmät ovat 2000-luvun jazzmuusikoiden käsittelyyn. Niinpä kuultavana on nostalgista, vauhdikasta ja viihdyttävää ohjelmistoa sekä myös Panu Savolaisen teemaan sopivia tuoreita sävellyksiä. Toivo-trion kantaesitys oli juuri Helsingin juhlaviikoilla, mistä Teemu Viinikainen rantauttaa esityksen kotiseudulleen Hankasalmelle sen jyhkeään hirsitupaan. Juurevaan tunnelmaan vie myös konserttitarjoilu, uutispuuroineen ja syysherkkuineen.

Vibrafonisti Panu Savolainen on sijoitettu suomalaisen jazzkentän lupaavimpiin nuoriin tulokkaisiin. Nuoresta iästään huolimatta (s. 1990) Savolainen on jo kerännyt huomiota erityisesti HERD-trionsa kanssa, joka voitti ensimmäisen palkinnon Rotterdamin North Sea Jazz -festivaaleilla käydyssä European Jazz -kilpailussa vuonna 2011. Lisäksi Savolainen valittiin Pori Jazzin Vuoden artistiksi vuonna 2010.

Parhaillaan Savolainen opiskelee Sibelius-Akatemian jazzosastolla, ja hänen opettajinaan ovat toimineet niin David Friedman, Rob Waring, Jukkis Uotila, Tim Hagans kuin Dave Samuelskin, ja nuori muusikko on päässyt tekemään yhteistyötä myös useiden kansainvälisten suuruuksien, kuten Bobby Hutchersonin, Cedar Waltonin ja Peter Erskinen kanssa. Hänen taustansa klassisen musiikin lyömäsoittajana tekee hänestä ainutlaatuisen jazzmuusikon, jonka soitossa yhdistyvät taidokas swing sekä tekninen taituruus, joka aina palvelee musiikin tarpeita.

Jori Huhtala (s. 1984) kasvoi Jyväskylässä ja kiinnostui basson soitosta ja jazzmusiikista jo hyvin nuorella iällä. Vuonna 2001 hän aloitti opiskelut Jyväskylän konservatoriossa ja valmistui pop- ja jazzmuusikoksi vuonna 2004. Sibelius-Akatemian jazzosaston ovet aukesivat nuorelle basistille vuonna 2006, jossa hän parhaillaan viimeistelee musiikin maisterin tutkintoaan. Lisäksi lukuvuoden 2010-2011 Huhtala vietti Ruotsissa opiskellen musiikkia Kungliga Musikhögskolanissa Tukholmassa.

Nuoresta iästään huolimatta Huhtala on ehtinyt olemaan monessa mukana. Suurin osa projekteista on sijoittunut jazzin saralle, ja Huhtala onkin noussut viime vuosina erittäin suosituksi basistiksi jazzyhtyeiden keskuudessa. Esimerkkejä Huhtalan vaikuttamista kotimaisista yhtyeistä ovat muun muassa Kvalda, Big Blue, Raoul Björkenheim Ecstasy, Panu Savolainen Proprius, Jussi Fredriksson Jazz Wars, Kaisa Kulmala Trio, Hanne Pulli & Space Machine sekä Mighty Mighty Sextet. Ulkomaisten suurten jazznimien saralla Huhtala on työskennellyt ainakin David Liebmanin, Billy Hartin ja Tim Hagansin kanssa sekä kotimaisista muusikoista ainakin Verneri Pohjolan, Kari Ikosen, Samuli Mikkosen sekä Jari Perkiömäen kanssa. Huhtala on myös aktiivinen säveltäjä ja tekee musiikkia monille yhtyeilleen.

Teemu Viinikainen kuuluu maailman 20 parhaan jazzkitaristin joukkoon”, toteaa kansainvälisesti arvostettu professori ja kriitikko Stuart Nichalson.

Teemu Viinikainen tunnetaan suvereenina kitarainstrumentalistina ja sielukkaana tulkitsijana. Hän on vuosien mittaan soittanut lukuisien huippuyhtyeiden riveissä, mm. Jukka Perkon, Eero Koivistoisen ja Jukkis Uotilan kokoonpanot ovat tehneet Viinikaisen tunnetuksi jazzyleisön keskuudessa ja niiden riveissä hän on hiljalleen noussut maailmanluokan kitaristiksi. Tästä osoituksena mainittakoon yhteistyö merkittävien artistien kuten Joe Lovanan, Tim Hagansin ja Randy Breckerin kanssa. Kotimaassaan laajaa arvostusta nauttiva Viinikainen on huomioitu mm. Suomen jazzliiton Yrjö-palkinnolla. Lisäksi hän on ollut kahdesti ehdolla Teosto-palkinnon saajaksi Perko-Pyysalo-Viinikanen –trion levytysten ansiosta. Hänen uransa tärkein yhtye U-Street All Stars nousi suosioon 2000-luvun alkupuolella Espanjan Getzossa järjestetyn jazzyhtyekilpailun voiton myötä. Yhtye myös levytti kaksi pitkäsoittoa maineikkaalle Blue-Note-levymerkille.

Viinikaisen ensimmäinen soololevy Tales of Robert Dickson ilmestyi vuonna 2005 ja sille jatkoa tekee uutuus nimeltään Nyt!, jossa ovat mukana basisti Ville Herrala ja rumpali Mika Kallio.

Viinikainen on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius- Akatemian jazzosastolta, missä hän on myös toiminut opettajana vuodesta 2002 alkaen. Hänen poikkeuksellisesta kyvykkyydestään myös pedagogian puolella todistaa vastikään ilmestynyt jazzkitarointiin perehdyttävä oppikirja Rytmi elää.

Toivo–trio, rakkaudella mestarisäveltäjä Toivo Kärjen musiikkia
Hankasalmella museokylän Hallan tuvassa su 6.10.2013 klo 14.00