Iro Haarla innostui linnuista

1556
lukukertaa

Iro Haarlan uutuusalbumi Kolibri tuo yhteen kuusi Suomen arvostetuimmista improvisoidun musiikin esittäjistä.

Haarla on saanut sävellyksiinsä innoitusta luonnosta, erityisesti linnuista ja niiden uskomattomasta kyvystä selvitä maailmassa.

Kolme levyn seitsemästä sävellyksestä, ”Nightjar, ”Kolibri”ja ”Legend of Cranes”, on saanut inspiraationsa linnuista ja niiden elämästä. ”Lintujen maailma on aina ollut lähellä sydäntäni. Tämä ei johdu pelkästään siitä äänimaailmasta, jonka linnut luovat ympärilleen, vaikka siinä olisi jo kyllin inspiraation lähdettä, vaan myös lintujen uskomattomasta kyvystä selvitä maailmassa huolimatta niiden heiveröisestä ulkomuodosta”, pianisti Iro Haarla kertoo. Linnut ovat olleet yhtenä teemana hänen musiikissaan alkaen jo basisti Ulf Krokforsin kanssa vuonna 2003 tehdystä duolevystä Heart of a Bird.

Iro Haarla Sextet perustettiin vuonna 2009 ja esittää johtajansa sävellyksiä, joissa Haarla hyödyntää kolmen puhaltajan tuomia mahdollisuuksia. Levytystä varten hän on valinnut seitsemän ainutlaatuista, monitasoista sävellystä, jotka ajoittain lähestyvät big band -kokoonpanon moniulotteisuutta johtajansa sovituksissa.

”Sekstettini on jossakin pienen yhtyeen ja suuren orkesterin välimaastossa ja tarjoaa samantyyppisiä sovituksellisia mahdollisuuksia sävellyksiini kuin big band tarjoaisi – yhtä haastavia mutta myös yhtä palkitsevia”, Iro Haarla sanoo. ”Pasunistin lisääminen saksofonisti/huilistin ja trumpetistin rinnalle tuo mukaan edustuksen kaikista big bandin puhallinsektioista ja laajentaa mahdollisuuksia rytmiseen ja harmoniseen yhteissoittoon”.

Haarlan lisäksi kokoonpanossa esiintyy viisi omien soittimiensa mestaria eli trumpetisti Verneri Pohjola, pasunisti Jari Hongisto, saksofonisti/huilisti Kari Heinilä, basisti Ulf Krokfors ja rumpali Markku Ounaskari.

Heistä Hongisto, Heinilä ja Krokfors esiintyivät Iro Haarlan kanssa jo rumpali Edward Vesalan Sound and Fury -kokoonpanossa 1980-luvulla ja he kaikki ovat olleet Haarlan läheisiä yhteistyökumppaneita siitä lähtien. Ounaskari puolestaan kuuluu samaan sukupolveen kuin Haarla, Heinilä, Hongisto ja Krokfors ja oli luonnollinen valinta rumpaliksi erityisesti, koska hän on ollut Krokforsin soittokumppani useissa tärkeissä yhtyeissä jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Yhdessä nämä viisi kokenutta muusikkoa edustavat oman sukupolvensa ehdotonta huippua ja ovat koko uransa ajan johdonmukaisesti esittäneet korkeinta tasoa edustavaa improvisoitua musiikkia sekä itse johtamissaan yhtyeissä että esiintyessään toistensa kokoonpanoissa.

Yhtyeen juniori, Verneri Pohjola, on ehkä tämän hetken kirkkain tähti improvisoidun musiikin saralla Suomessa. Hän on ollut perustajajäsen sekä Haarlan suomalaisessa kvintetissä että sekstetissä ja on myös ollut Haarlan suosikkisolisti UMO Jazz Orkesterin esittäessä tämän sävellyksiä. Pohjola on osallistunut useisiin muihinkin Haarlan projekteihin.

Iro Haarla (s.1956) tuli tunnetuksi yhteistyöstään Edward Vesalan kanssa, joka alkoi 1970-luvun lopulla ja jatkui Vesalan kuolemaan saakka (1999), mukaan lukien jäsenyys Sound and Fury -kokoonpanossa. Haarlan muita yhteistyökumppaneita ovat olleet mm. trumpetisti Tomasz Stanko, saksofonistit Pepa Päivinen, Tapani Rinne, Trygve Seim ja Jorma Tapio, pianisti Christian Wallumrød ja lyömäsoittaja Terje Isungset. Viime vuosikymmenen aikana Haarla on lisääntyvässä määrin esittänyt omia sävellyksiään sekä solistina että omien kokoonpanojensa kanssa. Haarlan sävellyksiä ovat esittäneet myös hänen kokoonpanonsa Ulf Krokforsin kanssa, kuten heidän duonsa (Heart of a Bird, TUM CD 004, 2003) ja Loco Motife -yhtye (Penguin Beguine, TUM CD 011, 2004), ja Juhani Aaltosen kvartetti (Conclusions, TUM CD 021, 2008, Aaltonen, Haarla, Krokfors ja rumpali Reino Laine) sekä UMO Jazz Orkesteri ja muut suuremmat kokoonpanot. Suomalaisten yhtyeidensä lisäksi Haarla johtaa norjalais-suomalaista kvintettiään, joka on levyttänyt kaksi albumia ECM-levymerkille (Northbound, 2004 ja Vespers, 2010). Haarlan aiemmista levyistä sekä Penguin Beguine että Vespers ovat saaneet vuoden jazz-levylle annettavan Emma-palkinnon.

 

IRO HAARLA SEXTET
Kolibri
Tum Records TUMCD 035

01 Nightjar
02 Procession
03 Kolibri
04 Spirit Bear
05 Sad But True
06 Legend of Cranes
07 Vesper

Iro Haarla piano ja chen
Verneri Pohjola trumpetti
Jari Hongisto pasuuna
Kari Heinilä tenorisaksofoni, huilu ja alttohuilu
Ulf Krokfors basso
Markku Ounaskari rummut