Junnu Aaltonen ja Marzi Nyman Urkuyössä

964
lukukertaa
Juhani Aaltonen.

Ainutlaatuisista yökonserteista koostuvalla Urkuyö ja Aaria -festivaalilla esiintyy tänä kesänä klassisen musiikin taiteilijoiden ohella myös kaksi merkittävää suomijazzin nimeä, saksofonisti-huilisti Juhani ”Junnu” Aaltonen ja kitaristi Marzi Nyman. Junnu Aaltosen ja Teemu Hämäläisen Carmina sacra -konserttikokonaisuus kuullaan 25.7. Marzi Nyman nähdään tällä kertaa esiintymässä urkujen ääressä yhdessä sopraano Anu Komsin kanssa 15.8.

URKUYÖ JA AARIA
6.6.-29.8.2013
Espoon tuomiokirkko (Kirkkopuisto 5)
25.7. klo 22 Carmina Sacra

Carmina Sacra -konsertissa 25.7. suomalaisen jazzlegendan Juhani ”Junnu” Aaltosen vapaa improvisointi kohtaa klassisen jousiorkesterin soinnin. Konsertissa kuullaan kantaesityksenä urkuri ja bandeonisti Mikko Heleniuksen uusi teos Procession uruille, saksofonille, jousille ja lyömäsoittimille. Sen esittävät Teemu Hämäläisen johdolla Aaltonen saksofonissa, jousiorkesteri Sacral strings, Mongo Aaltonen, lyömäsoittimet ja Helenius itse uruissa. Lisäksi ohjelmassa on Aaltosen, Heleniuksen ja Hämäläisen sävellyksiä sekä sovituksia tutuista hengellisistä sävelmistä.

Junnu Aaltosen ja viulisti, kapellimestari Teemu Hämäläisen kokoaman konserttikokonaisuuden perustana on Aaltosen huiluilla ja saksofonilla soittamien soolo-osuuksien vapaan improvisoinnin yhdistyminen klassisen jousiorkesterin sointiin. Esikuvina tällä produktiolle ovat olleet muun muassa Otto Donnerin ja Junnu Aaltosen sekulaarit jousiproduktiot. Konserttikokonaisuudesta, lukuun ottamatta nyt kuultavaa Heleniuksen uutta sävellystä, on ilmestynyt myös levy Carmina Sacra vuonna 2010.

15.8. klo 22 Komsi & Nyman

Myös tässä konsertissa kohtaavat kaksi monipuolista ja lahjakasta muusikkoa, koloratuurisopraanotähti Anu Komsi ja kitaristi Marzi Nyman. Komsi ja urkujen ääreen istahtava Nyman esittävät monipuolisen musiikillisen kattauksen, Bach-Gounodin Ave Mariasta Usko Kempin Lennä mun lempeni lauluun ja Duke Ellingtonin Sacred Concert -teosten osiin. Improvisointi on myös tässä konsertissa läsnä, sillä teoksista ei kuulla aivan nuotteihin kirjoitettuja versioita, vaan illan taiteilijoiden vapaan käsittelyn tuotoksia.

Sopraano Anu Komsi on saavuttanut mainetta maailman oopperataloissa ja merkittävillä konserttilavoilla. Hänen ohjelmistonsa ulottuu solistina ja kamarimuusikkona renessanssista proge-jazzin kautta tuoreimpaan nykymusiikkiin. Kitaristi Marzi Nyman on esiintynyt sinfoniaorkestereista jazzyhtyeisiin ja teatterituotannoista heinolalaisiin punkyhtyeisiin. Hän on myös säveltänyt, isompiin sävellystöihin lukeutuu mm. Tapiola Sinfoniettalle sävelletty Sähkökitarakonsertto.

Urkuyö ja Aarian konsertit Espoon tuomiokirkossa (Kirkkopuisto 5) klo 22, kesto noin 1 tunti. Taiteilijatapaaminen klo 21 Pitäjäntuvassa. Pihakahvila on auki tuntia ennen konserttia.

Liput 13-22 € (25.7.) ja 13-28 € (15.8.) + palvelumaksu Lippupisteen myyntipisteistä ja verkkokaupasta www.lippu.fi sekä ovelta tuntia ennen.

Ohjelmat ja muuta tietoa: www.urkuyofestival.fi