Elokuvallinen jazz-ilta valtaa Andorran ja Dubrovnikin

1593
lukukertaa
Kuva: Teemu Kuusimurto.

 

Aki Rissanen Trio esittää harvoin kuullun audiovisuaalisen Amorandom-keikkasettinsä Andorrassa ja itse animaatioelokuva esitetään myös kokonaisuudessaan, Dubrovnikin puolella lavalle nousevat Mopo ja We Jazz Talk Show.

Eerikinkadun Andorra-elokuvateatterissa ja Dubrovnik-klubilla koetaan erityislaatuinen jazzin ja elokuvan ilta keskiviikkona 5. kesäkuuta. We Jazzin tuottamassa tapahtumassa esiintyy kaksi Suomen kansainvälisesti noteerattuihin eturivin jazz-yhtyeisiin kuuluvaa kokoonpanoa Aki Rissanen Trio ja Mopo.

Rissasen kokoonpanon esiintymiskonsepti on Amorandom, ”elokuvaelma jazztriolle ja videotaiteilijalle”. Täyteläisessä illassa mukana on myös viime vuoden lokakuussa menestyksekkäästi debytoinut We Jazz Talk Show. Tapahtumat liput ovat myynnissä Tiketissä.

Aki Rissanen Trion keikkasetti sijoittuu tällä kertaa Andorran tunnelmalliseen elokuvateatteriin. Puitteet on valittu sisällön ehdolla, sillä pianisti Rissanen, basisti Antti Lötjösen ja rumpali Teppo Mäkysen muodostama nimekäs triokokoopano esiintyy visualisti Petri Ruikan kera audiovisuaalisen Amorandom-konseptinsa puitteissa. Amorandom on vuonna 2012 valmistunut lyhytelokuva, jonka ovat ohjanneet Tuula Leinonen ja Antti Peränne. Elokuva jäi suomalaisen animaation edelläkävijöihin kuuluneen Peränteen viimeiseksi. Amorandom kertoo tarinan kahden ihmisen kohtaamisesta, peilaten elämän arvaamattomuutta ja kohtalon mahdollisuutta. Reilun kahdeksan minuutin mittainen Amorandom esitetään ennen Aki Rissanen Trion konserttia. Animaatioesityksen jälkeen jazztrio ja videotaiteilija purkavat elokuvan pieniksi palikoiksi ja rakentavat niistä toisen toisen, vaihtoehtoisen maailman. Näin elokuvaelma alkaa elämään omaa elämäänsä vuorovaikutuksessa yhtyeen ja konserttiyleisön kanssa. Musiikillisesti Rissanen trioineen vierailee myös miehen tuoreen Aleatoric-levyn maailmassa.

Lisää Amorandom-konsertista ja elokuvasta We Jazzin blogissa.

Dubrovnikin puolella esiintyvä Mopo on mainioon nousukiitoon ponkaissut triokokoopano, jonka omaperäinen ”punk-jazz” on kerännyt yhtyeelle nopeaan tahtiin varsin laajan kannattajajoukon. Saksofonisti Linda Fredrikssonin, basisti Eero Tikkasen ja rumpali Eeti Niemisen muodostaman Mopon viimevuotinen debyyttilevy Jee! nousi Emma-ehdokkaaksi ja albumi saa nyt julkaisunsa myös kansainvälisesti brittiläisen Edition Recordsin kautta. Linda Fredriksson pokkasi hiljattain myös Kritiikin kannukset -tunnustuksen. Mopo ilmentää vahvasti uuden polven suomalaiseen jazziin parhaimmillaan liitettyä ennakkoluulottomuutta ja oman äänen etsimistä. Yhtyeen energiset keikat käyvät tästä mainiona esimerkkeinä.

Illan avaavan Aki Rissanen Trion ja sen päättävän Mopon väliin Dubrovnikissa asettuu We Jazz Talk Show. Konsepti lanseerattiin menestyksekkäästi viime lokakuussa Timo Lassy Bandin loppuunmyydyn kolmen keikan levynjulkaisukonserttien sarjan yhteydessä ja puheohjelma tekee nyt odotetun paluunsa. We Jazz Talk Show pyrkii heijastelemaan ajankohtaisia aiheita jazzin parista ja sen liepeiltä normaalia paneelikeskustelua viihteellisemmin. Tämänkertaiset vieraat tarkentuvat lähempänä tapausta ajankohtaisten aiheiden paljastaessa itsensä. Talk Show’ta isännöi We Jazz Oy:n toimitusjohtaja ja Bassoradion Lauantaijatseista tuttu Matti Nives, mukana musiikkivieras.

We Jazz
Ke 5.6. klo 19 Andorra & Dubrovnik (Eerikinkatu 11, Helsinki)
LIVE: Aki Rissanen Trio ”Amorandom”
LIVE: Mopo
We Jazz Talk Show
Liput 19 eur, ennakot Tiketti.

***AKI RISSANEN TRIO: AMORANDOM***
Aki Rissanen, piano / Antti Lötjönen, basso / Teppo Mäkynen, rummut + Petri Ruikka, videot

***MOPO***

Linda Fredriksson, saksofoni / Eero Tikkanen, basso / Eeti Nieminen, rummut