Tribuutti Nancy Wilsonille ja Cannonball Adderleylle

1142
lukukertaa

Jazzlaulajatar Reija Lang ja sovittaja, trumpetisti Erno Tiittanen ovat luoneet yhteistyössä uuden big band –produktion, joka saa voimansa 60-luvun taitteen tyylistä päivitettynä tämän päivän tulkinnalla. Laaja-alainen projekti sai alkunsa, kun Reija Lang tilasi Nancy Wilsonin ja Cannonball Adderleyn esittämään musiikkiin perustuvan, 14 kappaletta sisältävän big band -konserttimateriaalin sovittaja Erno Tiittaselta.

”Tämä big band -konsertin idea alkoi hahmottua jo nelisen vuotta sitten. Olen aina kuunnellut paljon Cannonballin levyjä ja ihaillut hänen hengittävää ja raamikasta fraseeraustaan. Wilsonin ja Cannonballin yhteinen levy on minulle läheinen – Wilsonin timanttinen laulu yhdistettynä Cannonballin solistiseen voimaan vie mennessään. Uskon, että luomamme big band -tulkinta puhuttelee yleisöä laaja-alaisesti,” kuvailee Reija Lang konserttiprojektin syntyprosessia.

Wilson ja Adderley julkaisivat yhteisen, jo jazzlevylegendaksi muodostuneen levyn vuonna 1961. Konserttiohjelmisto rakentuu tämän levyn materiaalin – ja sitä on täydennetty Cannonballin ”Them Dirty Blues” –albumin kappaleilla. ”Olen valinnut laajasta aineistosta minulle rakkaita kappaleita – ja monet alkuperäisinstrumentaalit kuullaan nyt sanoitettuina versioina – amerikkalainen jazzlaulajatar Karrin Allyson on levyttänyt 2000-luvulla tätä aineistoa kvintettikokoonpanolla. Nyt myös nämä kappaleet kokevat ensiesityksen big band –tulkintoina meillä Suomessa.” Langin ja Tiittasen tietojen mukaan Wilson/Adderley-pohjaista big band -produktiota ei ole tehty vielä missään muualla maailmassa.

”Ernon sovitukset ovat saaneet paljon kiitosta muusikoilta ja kapellimestareilta – materiaalissa on rytmistä voimaa ja sävyjen intensiteettiä ja tuttiosuuksissa bändi saa siivet. Mukana on myös yksi Sampo Tiittasen svengaava sovitus”, kiittelee Lang.

Ohjelmisto on jo herättänyt paljon kiinnostusta eri puolilla Suomea. Lohja Big Band kapellimestari Eugen Stenmanin johdolla esittää uuden ohjelmiston kantaesityksen 24. maaliskuuta. ”Tämä projekti on meille erittäin mielenkiintoinen ja myös vaativa – pääsemme tekemään ensi kertaa täysin uuden ohjelmiston kantaesitystä. Tämä on upea yhteistyöprojekti, kertoo Stenman.

Sovitetusta materiaalista julkaistaan myös levy ”Reija Lang & Arricone Big Band” Hub Productions -levymerkillä syksyllä 2013. Levyn taiteellisena tuottajana toimii Markku Veijonsuo.

Arricone Big Bandin miehitys:

Trumpettisektio: Teemu Mattsson, Mikko Koponen, Mikko Pettinen, Janne Toivonen
Pasuunasektio: Antti Rissanen, Jay Kortehisto, Heikki Tuhkanen, Juho Viljanen
Saksofonisektio: Ari Jokelainen, William Suvanne, Roope Löflund, Jukka Uljas, Mikko Innanen
Komppi: Jari Kanninen/piano, Timo Tuppurainen/kontrabasso, Teemu Eronen/rummut.
Levyllä vierailevat myös Riku Niemi/vibrafoni ja Mongo Aaltonen/perkussiot. 

Ultimate 60´s! The Music of Nancy Wilson & Cannonball Adderley
Konsertit keväällä 2013:

Su 24.3. Lohja
Kantaesitys: Lohja Big Band & Reija Lang, Laurentius-sali klo 19

Ti 30.4. Helsinki
Opera Big Band & Reija Lang, Kansallisoopperan Alminsali klo 19.30

La 4.5. Kokkola:
Ostrobothnian Jazz Orchestra & Reija Lang, Keski-Pohjanmaan Konservatorio klo 19

La 25.5. Helsinki:
Arricone Big Band & Reija Lang, Espan Lava klo 15