Tuure Koski Shorterin jalanjäljissä

987
lukukertaa
On se Tuure Koski!
On se Tuure Koski!

Suomalainen huippujazzkokoonpano kulkee äskettäin musiikkitalolla vierailleen Wayne Shorterin jalanjäljissä.

Basisti Tuure Kosken jatkotutkintoprojektin toinen konsertti on nimetty Shorterin sävellyksen mukaan. Jatkotutkinto koostu viidestä broken time –soittotapaa käsittelevästä konsertista ja nyt aiheena on broken time modaalisessa jazzmusiikissa. Broken time tarkoittaa 1960-luvulla yleistynyttä soittotapaa, jossa säännöllisesti toistuva rytmi korvautuu improvisoiduilla aika-arvoilla. Konsertin tutkimuskohde on säännöllisti etenevän rytmin, sekä siitä vapaan, kuitenkin yleensä pulssissa etenevän rytmin välinen jännite. Myös kappaleen sisällä tapahtuvat rytmiset vaihdokset kuuluvat asiaan. Esimerkkejä modaalisesta broken timesta löytyy Wayne Shorterin esimerkiksi Miles Davisin ja John Coltranen tuotannosta. Nykyään broken time on yksi vakiintunut jazzin soittotapa.

Pianisti Markus Niittynen on upea heittäytyvä muusikko ja todellinen improvisoija. Saksofonisti Manuel Dunkel tuo loistavan tekniikkansa mukana voimaa ja dynamiikkaa yhtyeen ilmaisuun. Rumpali Markku Ounaskarin soundi on tunnistettava ja omintakeinen, hän on yksi Suomen kansainvälisimmistä muusikoista.

Konsertissa kuullaan muutamien jazzstandardien lisäksi yhtyeen jäsenten omaa tuotantoa. Tuure Kosken sävellysten lisäksi sävellykset Manuel Dunkelilta ja Markus Niittyseltä.

Footprints Musiikkitalon Black Boxissa tiistaina 11.12.2012 klo 19
liput: 15/10/5 € www.lippu.fi, p. 0600 900900