Jack Wright ja Andrew Drury Suomessa

1218
lukukertaa

Amerikkalaiset improvisoidun musiikin pioneerit Jack Wright (saksofoni) ja Andrew Drury (lyömäsoittimet) esiintyvät Suomen kiertueella yhdessä kotimaisen Horst Quartetin ja vierailevan saksofonistilegendan Jone Takamäen kanssa.

Hylättyään akateemisen uransa 1970-luvulla, amerikkalainen saksofonisti Jack Wright (s. 1942) on keskittynyt vapaan improvisoidun musiikin esittämiseen. Saksofonistina Wright on virtuoosimainen, hyödyntäen melodioiden lisäksi soittimensa koko spektriä – hälyääniä sekä muita vaihtoehtoisia soittotekniikoita. Wright ei kuitenkaan preparoi eikä efektoi saksofoniaan mitenkään vaan antaa soittimen akustisten ominaisuuksien tulla esiin.

Andrew Drury (s. 1964) on amerikkalainen lyömäsoittaja ja säveltäjä, joka on erikoistunut avantgarde-jazziin sekä vapaaseen improvisaatioon. Jack Wrightin kanssa esiintyessään Drury karsii rumpusettinsä äärimmäiseen minimiin – yhteen lattiatomiin. Tosin äänimaailma, jonka hän loihtii käyttämällä poikkeuksellisia tekniikoita sekä välineitä, on häkellyttävän monimuotoinen.

Yhdessä Wright ja Drury soittavat intiimiä ja intensiivistä, usein riehakasta, erilaisiin äänellisiin tekstuureihin perustuvaa improvisaatiota. Heidän välinen kemiansa perustuu molempien soittajien vahvoihin, omaperäisiin tyyleihin sekä äärimmäisen tarkkaan kuuntelu- ja reaktiokykyyn.

Helsinkiläinen vapaan musiikin ryhmä Horst Quartet koostuu nuoren polven muusikoista: Tuukka Haapakorpi (rummut), Lauri Hyvärinen (sähkökitara), Taneli Viitahuhta (saksofoni) ja Hermanni Yli-Tepsa (kontrabasso). Kuluvana vuonna yhtye on tehnyt mm. Pohjoismaiden kiertueen sekä julkaissut yhteensä kolme pitkäsoittoa. Instrumenttien olemukset hämärtyvät yhtyeen liikkuessa minimalististen tekstuurien ja kiimaisten ääniryöppyjen välillä.

Jone Takamäki (s. 1955) on helsinkiläinen muusikko ja säveltäjä. Takamäki tunnetaan parhaiten free jazz -saksofonistina, mutta hänellä on myös laaja tuntemus erilaisista etnisistä puhaltimista, kuten japanilaisista shakuhachista ja hocchikusta. Takamäen musiikillinen ura alkoi jo 70-luvun puolivälissä, ja hän julkaisi ensimmäisen, palkitun soololevynsä vuonna 1981. Myöhemmin 80- ja 90-luvulla Takamäki soitti mm. Edward Vesalan Sound and Furyssa sekä Krakataussa. Viime vuosina hän on keskittynyt lähinnä soolokonsertteihin sekä Ma-a trion esiintymisiin.

4.10.2012 Reunion Gallery, Helsinki
5.10.2012 Titanik-galleria, Turku
6.10.2012 Vastavirta-klubi, Tampere