Benoit Delbecq Trio ja PLOP Espoossa

1216
lukukertaa
Benoit Delbecq tunnetaan Suomessa usein vierailleesta Kartet-yhtyeestä.
Benoit Delbecq tunnetaan Suomessa usein vierailleesta Kartet-yhtyeestä.

Sellosalin kansainvälisessä jazzkonsertissa 22.9. esiintyvät arvostettu ranskalaispianisti Benoit Delbecq trioineen sekä kotimaisen jazzin kärkinimiin kuuluva PLOP.

Arvostettu ranskalaispianisti Benoît Delbecq esiintyy nimekkään trionsa kera Espoon Sellosalissa lauantaina 22. syyskuuta. Useita kansainvälisiä jazzkiertueita järjestänyt Vapaat äänet ja kotimaisen jazzklubitoiminnan kärjessä operoiva We Jazz järjestävät täysipainoisen konsertti-illan, johon suomalaisväriä tuo kotimaisen nykyjazzin kärkikastiin kuuluva PLOP. Tapahtuman liput ovat myynnissä Tiketissä.

Benoit Delbecq on kerännyt runsaasti kehuja sekä kotimaassaan että kansainvälisesti ja vuonna 2010 ilmestynyt triolevy The Sixth Jump sekä Delbecqin sooloalbumi Circles and Calligrams ovat molemmat saaneet arvostetun Prix de l’Académie Charles Cros -palkinnon Ranskassa. Trion albumi pääsi myös vuoden 2010 parhaiden levyjen joukkoon The New York Timesin kriitikoiden vuosikatsauksessa. Kokoonpanon musiikissa rytminen innovaatio kohtaa vahvan sävellystyön.

Vuonna 1966 syntynyt pariisilainen pianisti lukeutuu instrumenttinsa keskeisiin innovaattoreihin nykyjazzin saralla. New York Timesin ”ainutlaatuiseksi ja epäkonventionaaliseksi” pianistiksi luonnehtiman Delbecqin ura lähti nousukiitoon 1990-luvun alkupuolella, jolloin hänen säännölliset esiintymisensä Pariisin maineikkaalla Les Instants Chavirés -klubilla ja tuolloin uudet bändiprojektit Kartet, The Recyclers ja Hask Collective tekivät pianistista kuuman nimen jazzmaailmassa. Pianon rajojen haastajana tunnettu Delbecq on kansainvälisesti kysytty artisti, joka ohjaa jatkuvasti jazzin esteettisiä uudistuksia musiikissaan. Benoît Delbecq 3:n harvinaislaatuinen kudos synnyttää tunnetilan, jonka pianisti määrittelee itse ”lempeäksi huimaukseksi” ja ajoittain musiikin afrikkalaisen syke lähentelee musiikillista transsia. Nyt pianotrionsa suomalaisyleisölle kaikkiaan yhdentoista konsertin kiertueella esittelevä Delbecq muistetaan meillä myös 1990-luvun loppupuolella ja 2000-luvulla Kartet-yhtyeen kanssa tekemistään kietueista.

Myös Benoît Delbecq 3:n muut jäsenet operoivat uuden jazzmusiikin keskiössä. Kanadalaisbasisti Miles Perkin (s. 1980) tunnetaan omaperäisesti perinteitä ja uutta innovaatiotaan yhdistelevästä soittotyylistään. Perkin toimii kahden oman yhtyeensä liiderinä ja soittaa lisäksi useissa kansainvälisesti arvostetuissa yhtyeissä. Perkinin musiikillinen yhteistyö Delbecqin kanssa alkoi vuonna 2006 Ranskassa ja on sittemmin jatkunut hedelmällisesti eri muodoissa Atlantin molemmilla puolin. Jo useamman kerran Delbecqin triossa soittanut Perkin oli luonollinen valinta paikkaamaan kiertueella trion syöpään sairastunutta nimikkobasistia Jean-Jacques Avenelia.

Rumpali Emile Biayenda puolestaan kuuluu Kongon arvostetuimpiin jazzmuusikoihin. Hän on taituroinut jazzin, soulin ja ngoma-rumpuperiteen luovana yhdistäjänä johtamassaan Les tambours de Brazza –ryhmässä 1990-luvun alusta lähtien. Baiyendan hteistyö Benoît Delbecqin kanssa alkoi vuonna 1994 pianistin kiertäessä Keski-Afrikassa.

Sekä Perkin että Bayienda tunnetaan paitsi instrumentalisteina, myös taitavina säveltäjinä, jotka tuovat vahvan lisänsä Delbecqin triokokoonpanon sointiin.

Espoon Sellosalissa 22. syyskuuta Benoît Delbecq 3 saa rinnalleen suomalaisen jazzkentän kovista nimistä koostuvan PLOP-yhtyeen, jossa soittavat Mikko Innanen (saksofonit), Ville Herrala (kontrabasso) ja Joonas Riippa (rummut). Yhtyeen debyyttialbumi An Sich todisti jo livenä usein todetun faktan: PLOP lukeutuu kotimaisen jazzin omaleimaisimpiin ja soundinäkemykseltään vahvimpiin tekijöihin.

”Mikko Innasen helposti tunnistettava vaskinen luritus hallitsee myös PLOP-trion musiikkia. Saksofonisti pyörittää uuden musiikin onnenpyörää yhdessä basisti Ville Herralan ja rumpali Joonas Riipan kanssa ja ostaa välillä vokaaleja Arto Alonelta. Voitto tulee kotiin joka kierroksella.” – Ilari Tapio / Satakunnan Kansa

We Jazz & Vapaat äänet esittävät:
Benoit Delbecq 3 (FRA/CAN/COD)
PLOP (FI)
Sellosali, Espoo la 22.9. klo 19
Liput 12€, ennakot Tiketti ja Lippupiste