Wadada Leo Smith TUMfestin vieraana

1934
lukukertaa
Wadada Leo Smith. Kuva: Jori Grönroos, TUMfest07.
Wadada Leo Smith. Kuva: Jori Grönroos, TUMfest07.

TUMfest esittelee jälleen runsaasti kotimaisia huippunimiä sekä uuden suomalaisen 22-henkisen big bandin, TUMOn eli Todella Uuden Musiikin Orkesterin, joka esiintyy trumpetisti Wadada Leo Smithin johdolla.

Perjantaina 17. helmikuuta käynnistyvä TUMfest12 tuo Helsinkiin improvisoidun ja luovan musiikin suurnimen, trumpetisti ja säveltäjä Wadada Leo Smithin. Kolmipäiväisellä festivaalilla esiintyvät lisäksi duona suomalaisen jazzin merkkinimet saksofonisti Juhani Aaltonen ja pianisti Heikki Sarmanto, saksofonisti Hepa Halmeen johtama Halme Prospekt, pasunisti Jari Olavi Hongiston, basisti Teppo Olavi Hauta-ahon ja rumpali Olavi Louhivuoren muodostama Olavi Trio ystävineen, pianisti Esa Helasvuo soolona, sekä Helsinki Summit, jossa soittavat trumpetisti Verneri Pohjola, saksofonisti Mikko Innanen ja pianisti Seppo Kantonen yhdessä TUMOn ulkomaisten vierailijoiden kanssa.

Yhdysvaltalainen Wadada Leo Smith (s. 1941) on ollut merkittävä modernin jazzin ja improvisoidun musiikin suunnannäyttäjä jo lähes viiden vuosikymmenen ajan. Hänen soittokumppaneitaan ovat olleet niin saksofonisti Anthony Braxton ja kitaristi Derek Bailey kuin rumpalit Ed Blackwell ja Jack DeJohnette. 1970-luvun alusta Smith on johtanut omia kokoonpanojaan ja joulukuussa 2011 hän juhli 70-vuotispäiviään kuuden eri kokoonpanon antamien kahden konsertin muodossa New Yorkin Roulette-teatterissa. Mukana olivat mm. hänen johtamansa Golden Quartet ja Silver Orchestra sekä Mbira, jonka ensimmäisen levyn (Dark Lady Of The Sonnets) TUM Records julkaisi viime syksynä.

 

TUMfest12:lla Wadada Leo Smith antaa kaksi konserttia. Lauantaina 18.2. Savoy-teatterin lavalle nousee Smithin johdolla 22-henkinen TUMO eli Todella Uuden Musiikin Orkesteri, jossa soittaa Suomen kärkimuusikoiden lisäksi ulkomaisia vierailijoita kuten ruotsalainen saksofonisti Fredrik Ljungkvist, amerikkalainen basisti John Lindberg ja tanskalainen rumpali Stefan Pasborg. TUMO esittää Wadada Leo Smithin sävellyksiä mukaan lukien ”Occupy the World: For Freedom” -sävellyksen, joka sai kantaesityksensä Smithin Silver Orchestran esityksellä joulukuussa New Yorkissa. TUMfest12:n jälkeen Wadada Leo Smith ja TUMO myös levyttävät konsertissa esitettävät sävellykset.

 

Muista esiintyjistä Juhani Aaltosen ja Heikki Sarmannon duo (Conversations) ja Olavi Trio ystävineen (Trilogia) julkaisivat uudet levynsä TUM Recordsilla viime vuonna. Halme Prospect ja pianisti Esa Helasvuo, jonka ensilevystä tulee tänä vuonna kuluneeksi 40 vuotta, puolestaan valmistelevat parhaillaan uusia levyjään.

 

Sunnuntaina 19.2. Wadada Leo Smith ja suomalaisen jazzin kivijalka Juhani Aaltonen päättävät festivaalin jaetulla soolokonsertillaan avarasta akustiikastaan tunnetussa Temppeliaukion kirkossa.

 

TUMfest12 järjestetään Helsingin Savoy-teatterissa ja Temppeliaukion kirkossa 17.–19. helmikuuta 2012. Festivaalin toteuttaa TUM Records Oy.

 

Perjantai 17.2. klo 19.00 Savoy-teatteri
Juhani Aaltonen & Heikki Sarmanto
Halme Prospekt
Olavi Trio with Friends

Lauantai 18.2. klo 19.00 Savoy-teatteri
Esa Helasvuo Solo
Helsinki Summit
Wadada Leo Smith & TUMO

Sunnuntai 19.2 klo 19.00 Temppeliaukion kirkko
Juhani Aaltonen Solo
Wadada Leo Smith Solo

Liput:
Savoy: yksi konsertti € 38/25; kaksi konserttia € 60/35.
Temppeliaukion kirkko: € 18/12.
Ennakko: Lippupalvelu, Savoy-teatteri ja Digelius Music

Tumfest12