jaZZanti-konsertit keväällä 2012

1065
lukukertaa

Helsinki Jazz ry tarjoaa tänä keväänä mielenkiintoista nykyjazzia ja improvisaatiomusiikkia jaZZanti-konserttisarjassa Ravintola Laulumiehissä. Konserttikonseptissa pyritään luomaan välitön vuorovaikutus muusikoiden ja kuuntelijoiden välillä. Musiikki soi tilan hyvän akustiikan ansiosta mahdollisimman luonnollisena ja vahvistamattomana, ainoastaan tarvittaessa käytetään instrumenttikohtaisia vahvistimia. Kevään ohjelma on mielenkiintoinen ja monipuolinen, se tarjoaa kiinnostavia, myös uusia, suomalaisia jazzyhtyeitä ja vapaan improvisaation pyörteisiin lähteviä huippumuusikoita sekä ulkomaisia muusikkovieraita Italiasta ja Saksasta.

Konsertteja tukevat Helsingin kulttuurikeskus ja ESEK/VAKA sekä 21.2 konserttia lisäksi tukevat Goethe Instituutti ja Italian kulttuuri-instituutti.

jaZZanti-konsertti 24.01.2012 klo 19.00: André Sumeliuksen trio 

Kevään ensimmäisessä konsertissa esiintyy André Sumeliuksen uusi trio, jossa Andrén (rummut) lisäksi soittavat saksofonisti Mikko Innanen ja basisti Eero Tikkanen. Konsertti on trion ensiesiintyminen.

Trion ainutlaatuisen saundin ja rehevän menon tarjoavat kolme persoonallista muusikkoa. Yhtyeen jäsenet ovat eturivin jazzmuusikoita ja tuttuja lukuisista muista kokoonpanoista. Yhtyeen ohjelmisto koostuu originaaleista ja yhteisimprovisoinneista. Lisätietoja muusikoista www.andresumelius.com ja www.mikkoinnanen.com.

jaZZanti-konsertti 21.02.2012 klo 19.00: Harri Sjöström, Gianni Mimmo ja Teppo Hauta-aho

Saamme vieraaksemme sopraanoduon Harri Sjöströmin Saksasta ja Gianni Mimmon Italiasta vahvistettuna basisti Teppo Hauta-aholla. Harri ja Gianni muodostavat harvinaisen sopraanosaksofoniduon, joka on konsertoinut Keski-Euroopassa jo useita vuosia ja he ovat julkaisseet myös useita positiivisia arvosteluja saanen levyn (Live at Bauchhund, Berlin 2010, Amirani Records AMRN 026, saatavana Digelius Musicista). Suomeen duo saapuu suoraan Englannin kiertueeltaan.

Tulemme saamaan antoisan esityksen keskieurooppalaisesta vapaasta improvisaatiosta, kiehtovan sointikudoksen, johon oman höysteensä tulee antamaan basistivelho Teppo Hauta-aho, jonka kanssa Harri on soittanut mm. Cecil Taylorin yhtyeessä. Tulemme kokemaan ainutlaatuisen konsertin.

jaZZanti-konsertti 20.03.2012 klo 19.00 Olavi Trio

Olavi triossa on mukana kolmen eri sukupolven improvisaatiotaitajia, Teppo Olavi Hauta-aho (basso), Jari Olavi Hongisto (pasuuna) ja Olavi Louhivuori (rummut). Kukin muusikko instrumenttinsa virtuooseja, joten he voivat syöksyä sävellysten ja vapaan improvisaation pariin varmalla otteella luoden uusia ja yllättäviä sointeja ja melodioita unohtamatta hersyvää huumoria.

jaZZanti-konsertti 10.04.2012 klo 19.00 Kari Ikonen Trio

Kari Ikonen – piano, Ara Yaralyan – kontrabasso (Armenia) ja Markku Ounaskari – rummut

Uusi erilainen jazzpianotrio, jonka ekspressiivinen ja innovatiivinen keitos koostuu parhaista eurooppalaisista raaka-aineista, vankasta afroamerikkalaisen keittotaidon perinteestä ja hienoimmista itämaisista mausteista. Chef Kari Ikonen laatii tiiminsä kanssa menun, jossa yhdistyy luontevasti Ikosen omat luomukset sekä tuoreet tulkinnat perinteisistä armenialaisista herkuista ja mm. Coltranen klassikkoresepteistä.

Kari Ikonen (s.1973) on Suomen arvostetuimpia jazzmuusikoita. Hänet tunnetaan parhaiten kansainvälisestä Karikko-sekstetistään sekä yhteistyöstä monien huippuyhtyeiden ja -muusikoiden kanssa, kuten UMO, Ingrid Jensen, Magnus Broo ja Ron McClure. Säveltäjänä Ikonen kuuluu maailman kärkinimiin, ja hän onkin napannut pääpalkinnot kilpailuista Julius Hemphill Composition Awards (USA) ja Scrivere in Jazz (Italia).

Tallinnassa asuva armenialainen kontrabassovirtuoosi Ara Yaralyan (s. 1973) on työskennellyt mm. Vardan Ovsepianin, Brian Melvinin, Kristian Randalun ja Karen Kocharyanin kanssa. ECM-artisti Markku Ounaskari (s. 1967) tuli tunnetuksi työstään Jarmo Savolaisen, Piirpaukkeen ja Pekka Pohjolan kanssa. Nykyään hän kuuluu eurooppalaisten jazzmuusikoiden eliittiin, soittokavereina mm. Per Jørgensen, Anders Jormin, Arve Henriksen, Trygve Seim ja Raoul Björkenheim.

jaZZanti-konsertti 08.05.2012 klo 19.00 Verneri Pohjola Kvartetti

Verneri Pohjolan kvartetti, jossa soittavat Vernerin (trumpetti) lisäksi Aki Rissanen (piano), Antti Lötjönen (basso) ja Joonas Riippa (rummut). Trumpetisti Verneri Pohjolan ensimmäinen, Emma-palkittu soololevy Aurora (Texicalli 2009 / ACT 2010) räjäytti eurooppalaisen ja amerikkalaisen jazzkentän keräten ylistäviä arvioita molemmilta mantereilta. 

Verneri Pohjola julkaisee tammikuussa 2012 toisen levynsä ”Ancient History”. Verneri kertoo yhtyeestä seuraavaa: ”Olen soittanut näiden kaverien kanssa yli 10 vuotta, tunnemme toisemme läpikotaisin”.

Pohjolan tutkiva ja meditatiivinenkin trumpetin soitto jättää tilaa niin kanssasoittajille kuin kuulijalle. Levyn kahdeksassa kappaleessa on kohottava ja eeppinen sävy, joka ulottuu klassisista balladeista modernimpiin raitoihin. Ancient History on kiistatta aikamme omaäänisimpiä jazzteoksia, joka täyttää modernin klassikon mitat.

Verneri Pohjola

jaZZanti-konsertti 22.05.2012 klo 19.00 Sun Trio

Sun Triossa soittavat Kalevi Louhivuori (trumpetti), Antti Lötjönen (basso) ja Olavi Louhivuori (rummut). Sun Trio on nuorten suomalaisten muusikoiden kansainvälinen huippuyhtye, jonka menestys alkoi Young Nordic Jazz Comets kilpailun voitolla 2006. He julkaisivat toisen levynsä ”Dreams Are True” viime kesänä italiais/amerikkalaisella Cam Jazz Records levymerkillä. Uusi levy on saanut kotimaista ja ulkomaista kiitosta. Sun Trion konsertti ei jätä ketään kylmäksi, heidän ilmava ja leikittelevä ilmaisunsa viehättää.

Sun Trio
Olavi Louhivuori

 jaZZanti-konsertti 05.06.2012 klo 19.00 duo Seppo Kantonen ja Juho Laitinen

Duo Seppo Kantonen (piano) ja Juho Laitinen (sello) on uusi mielenkiintoinen improvisaatiokokoonpano. Juho Laitisen improvisaation rakennusaineina ovat atonaalinen modernismi, äänen ja äänettömyyden jin ja jang sekä laajennetut soittotekniikat, jotka maustuvat alluusioilla klassisen musiikin perinteestä, jazzista ja Lähi-idän musiikista. Erityisiä kiintopisteitä ovat viritysjärjestelmät ja soittamisen fyysiset prosessit. Seppo Kantonen on jazzin monipuolinen pianovirtuoosi ja säveltäjä, joka on rikastuttanut soitellaan useita omia yhtyeitään ja sekä mm. UMOa. Tulemme kuulemaan kiinnostavan ja imponoivan konsertin.

Paikka ja liput

Kaikki konsertit alkavat klo 19.00 (ravintolan ovet avautuvat klo 18.30).
Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, 00100 Helsinki.
Liput 12 €, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät ja Helsinki
Jazz ry:n jäsenet 8 €, pariskunnat 8 + 8 €. Ennakkoliput: Digelius Music, Laivurinrinne 2

Helsinki Jazz ry