Free jazzin superyhtye Helsingissä

1315
lukukertaa

Modernin free jazzin superkokoonpano Lean Left konsertoi Helsingissä keskiviikkona 21.9.

Syyskuussa järjestettävän kolmannen Helsinki Eye and Ear Control -iltaman pääesiintyjäksi on kiinnitetty modernin free jazzin kansainvälinen superkokoonpano Lean Left, jonka muodostavat saksofonisti Ken Vandermark (USA), rumpali/perkussionisti Paal Nilssen-Love (NOR) sekä maineikkaan hollantilaisen The Ex-yhtyeen kitaristit Terrie Hessels ja Andy Moor. Keskiviikkona 21. syyskuuta Helsingin Kuudennella Linjalla järjestettävässä tapahtumassa nähdään myös suomalaisen vapaan jazzin kärkinimi Taco Bells sekä lupaavimpiin kotimaisiin noiserock-nimiin kuuluva Baxter Stockman.

Uransa aikana yli sadalla julkaisulla soittanut yhdysvaltalainen Ken Vandermark tunnetaan parhaiten Vandermark 5 -kvintetistään, mutta miehen soittoa on vuosien varrella kuultu myös esimerkiksi Peter Brötzmannin Chicago Tentetissä sekä Territory Bandissa. Vuonna 1999 Vandermarkia muistettiin arvostetulla MacArthur Fellowship -palkinnolla, jonka edellisiä saajia ovat olleet monet jazzin suurnimet Cecil Taylorista Max Roachiin ja Anthony Braxtoniin. Vandermark on aiemmin esiintynyt Suomessa vuosina 1994 ja 1996 Tampere Jazz Happening -tapahtumassa sekä heinäkuussa 2010 Kuudennella Linjalla yhdessä Paal Nilssen-Loven kanssa.

Norjalainen Paal Nilssen-Love on viimeisten vuosien aikana vakuuttanut kuulijat ja kriitikot tinkimättömällä tehokkuudellaan ja taidoillaan muun muassa The Thing -yhtyeen riveissä. Nilssen-Love on aikaisemmin vieraillut Suomessa esimerkiksi Tampere Jazz -festivaaleilla vuonna 2003, jolloin artisti esiintyi yhdessä Raoul Björkenheimin Scorch Trion kanssa. Molden-festivaalin residenssitaiteilijanakin Chick Corean ja Pat Methenyn tavoin vaikuttanut mies on tehnyt yhteistyötä niin jazz-muusikoiden (Mats Gustafsson, Peter Brötzmann) kuin vaihtoehtorokkareidenkin (Thurston Moore, Jim O’Rourke) kanssa.

Kitaristit Terrie Hessels ja Andy Moor tunnetaan legendaarisen hollantilaisen punk-yhtyeen The Ex:n riveistä. Vuonna 1979 perustettu kokoonpano on julkaissut uransa aikana yli 20 albumia seikkaillen alkuaikojen anarkopunk-ilmaisun jälkeen niin post-punkin, no waven kuin maailmanmusiikinkin parissa. Suomessa yhtye on nähty vain vuonna 1999, jolloin bändi esiintyi Helsingissä ja Tampereella.

Lean Leftiksi nimetty kvartetti tuottaa free jazzista, taidepunkista ja kimuranteista rytmeistä muodostettua musiikkia. Yhtye on toistaiseksi julkaissut kaksi livealbumia arvostetulla norjalaisella Smalltown Superjazzz -levymerkillä (mm. The Thing, Mats Gustafsson, Jazkamer, Original Silence).

Klassista free jazzia soittavan Taco Bellsin muodostavat saksofonisti Sami Pekkola, perkussionisti Jaakko Tolvi sekä kontrabasisti Tero Kemppainen. Yhtyeen livekeikkoja on kehuttu varauksetta, ja trion diskografiasta löytyy “Vadelma / Hawaii” -julkaisu vuodelta 2009. Illan toinen kotimainen esiintyjä on kaksi EP:tä julkaissut helsinkiläinen Baxter Stockman, joka kuuluu Suomen viriilin noiserock-skenen kehutuimpiin kokoonpanoihin. Trio ammentaa musiikissaan vaikutteita erityisesti The Jesus Lizard -tyylisestä klassisesta amerikkalaisesta noiserockista.

Lean Left, Baxter Stockman, Taco Bells
Ke 21.9.2011 Kuudes Linja, Hämeentie 13, Helsinki
Liput 10 e, ennakko Tiketti

www.kenvandermark.com
www.paalnilssen-love.com
www.theex.nl
www.baxterstockman.com
www.fullsteam.fi