DIG.-festivaali Musiikkitalossa

1258
lukukertaa
Jason Moran Bandwagon.

 

Jason Moran and the Bandwagon.

Järjestyksessään yhdeksättä kertaa järjestettävä DIG.-jazzfestivaali valtaa uuden Musiikkitalon Black Box -salin 7.-8. lokakuuta. Sibelius-Akatemian jazz-osaston tuottama tapahtuma marssittaa lavalle sekä kotimaisia että kansainvälisiä jazzin huippuyhtyeitä. Kirkkaimpina DIG.-tähtinä tuikkivat multipalkittu yhdysvaltalainen pianisti Jason Moran Bandwagon-yhtyeineen sekä yhdeksi nykyhetken parhaista jazzrumpaleista arvostettu kuubalainen Ignacio Berroa, joka esittelee Havana-Helsinki Connection -projektinsa helsinkiläisyleisölle. Tapahtuman liput ovat myynnissä Lippupisteessä.

Teksasin Houstonista kotoisin oleva Jason Moran, 36, on eräs nykyjazzin suurimmista kansainvälisistä tähdistä. Ylistetty pianisti kahmi hiljattain arvostetun Downbeat-lehden Vuoden jazz-artistin, Vuoden albumin ja Vuoden pianistin arvonimet.

Blue Note Recordsin viime vuonna julkaisema Ten kuuluu lähiaikojen merkkitapauksiin jazzlevyrintamalla ja nosti viimeistään Moranin genren kiintotähtien joukkoon. Moran on nähty Suomessa viimeksi saksofonisti Charles Lloydin kvartetin jäsenenä ja nyt mies tekee odotetun ensiesiintymisensä Bandwagon-yhtyeensä kera.

Havanassa vuonna 1953 syntynyt Ignacio Berroa lukeutuu Moranin tavoin aikalaisjazzin kärkinimiin. Eräänä parhaista aktiivisista jazzrumpaleista pidetty Berroa oli trumpetistilegenda Dizzy Gillespien luottorumpali yli kymmenen vuoden ajan ja on sittemmin niittänyt mainetta myös yhtyejohtajana. Berroan vuoden 2007 albumi Codes oli ehdolla Grammy-palkinnon saajaksi. Gillespien lisäksi Berroan maineikkaisiin soittokumppaneihin lukeutuu iso joukko legendaarisia jazznimiä mm. Chick Corea, Freddie Hubbard ja Jaco Pastorius, mikä kertoo osaltaan rumpalin nauttimasta vankasta arvostuksesta. DIG.-festivaalilla rumpali luotsaa Havana-Helsinki Connection -kokoonpanoa.

Suomalaisväriä festivaalin jazzkattaukseen tuovat Verneri Pohjola Aurora ja Nassaun Fasaani, joiden riveissä kuullaan monia Sibelius-Akatemian kautta menestykseen ponkaisseita jazzareita. Trumpetisti Pohjola on tehnyt tasaisen varmaa nousua kotimaisen jazzin huipulle saavuttaen viime aikoina huomiota myös kansainvälisesti. Maineikas saksalainen ACT-levymerkki solmi Pohjolan kanssa hiljattain neljän levyn mittaisen sopimuksen ja DIG.-konsertissa kuullaankin maistiaisia Pohjolan odotetulta seuraavalta levyltä.

Nassaun Fasaani puolestaan on Suomen Jazzliiton Yrjö-palkinnon tuoreen voittajan saksofonisti Joonatan Raution sekä rumpali Toni Porthenin ideoima uusi kokoonpano. Yhtyeen jazz on tyyliltään luova yhdistelmä rytmimusiikillisiä vaikutteita, fuusiojazzia ja maailmanmusiikin eri tyylejä.

Musiikkitalon kahden jazz-illan lisäksi DIG.-festivaalin antiin kuuluvat perjantain festivaalijamit Musiikkitalon Klubilla ja lauantaina 8. lokakuuta Kuudennella Linjalla järjestettävä We Jazz -jatkoklubi, jossa esiintyvät Timo Lassy Band, We Jazz DJ:t vieraineen ja National RGB -VJ-kollektiivi.

Sibis Jazz esittää: DIG.-festivaali 7.-8.10.2011

Pe 7.10. klo 19 Musiikkitalo, Black Box. Liput 30 / 20 / 10 eur.
IGNACIO BERROA HAVANA-HELSINKI CONNECTION (CU/SE/FI) – Ignacio Berroa (dr), Jukkis Uotila (p), Jussi Kannaste (sax), Jukka Eskola (tp), Hans Andersson (b).
VERNERI POHJOLA AURORA (FI) – Verneri Pohjola (tp), Aki Rissanen (p), Antti Lötjönen (b), Joonas Riippa (dr).

Pe 7.10. klo 21 Musiikkitalon Klubi: DIG.-festivaalin jamit. Liput 10 / ilmainen DIG.-lipulla.

La 8.10. klo 19 Musiikkitalo, Black Box. Liput 30 / 20 / 10 eur.
JASON MORAN AND THE BANDWAGON (US) – Jason Moran (p), Taurus Mateen (b), Nasheen Waits (dr).
NASSAUN FASAANI (FI) – Joonatan Rautio (sax), Toni Porthen (dr), Jussi Fredriksson (keyb),  Juho Kivivuori (b), Abdissa ”Mamba” Assefa (perc).

La 8.10. klo 22 Kuudes Linja: We Jazz -klubi. Liput 14 eur, klo 24 jälkeen 8 eur.
TIMO LASSY BAND – Timo Lassy (sax), Georgios Kontrafouris (p), Antti Lötjönen (b), Teppo Mäkynen (dr), Abdissa ”Mamba” Assefa (perc).
WE JAZZ DJ:t, DJ ANTTI EERIKÄINEN, NATIONAL RGB VJ:t

Musiikkitalon lippujen ennakkomyynti: Lippupiste, www.lippu.fi / 0600 900 900
We Jazz -klubin ennakkomyynti: Tiketti, www.tiketti.fi / 0600 1 1616

www.facebook.com/digfestivaali | www.siba.fi