Phil Minton jaZZanti-konsertissa

945
lukukertaa
Kuva: Maarit Kytöharju.
Kuva: Maarit Kytöharju / Pori Jazz 2007.

Kevään kolmas jaZZantikonsertti kuullaan tiistaina 19.4. klo 19.00, paikkana Ravintola Laulumiehet Helsingissä. Konsertissa esiintyy englantilainen äänen ja laulun mestari Phil Minton sekä soolona että yhdessä basisti Teppo Hauta-ahon ja pasunisti Jari Hongiston kanssa.

Soolo-osuudessa tulemme kuulemaan huikeata vapaata ääni-improvisaatiota ja laulua. Triossa mukaan tulevat Suomen eturivin vapaan improvisaation tunnetut mestarit ja heiltähän saattaa odottaa vaikka mitä. Tiedossa siis mitä mielenkiintoisin konserttitilaisuus.

ovet avautuvat klo 18.30
klo 19:00 Phil Minton soolo
klo 19:45 Trio Minton, Hauta-aho ja Hongisto
Ravintola Laulumiehet
Hietaniemenkatu 2, Helsinki
Liput 12 e, eläkeläiset, opiskelijat, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 10 e, pariskunnat 10 + 10 e. Ennakkoliput Digelius Music, Laivurinrinne 2.

Lisätiedot: myspace.com/helsinkijazzry

Phil Minton

Phil Minton on syntynyt 1940 Torquayssa, Englannissa. Amatöörilaulajien lapsi aloitti trumpetin soiton 15-vuotiaana. Minton soitti ja lauloi paikallisten jazzbändien riveissä kunnes muutti 1963 Lontooseen soittaakseen Mike Westbrookin kanssa. 60-luvun puolivälistä lähtien Minton työskenteli tanssiorkestereissa Englannissa, Kanarian saarilla ja Ruotsissa. Ruotsissa hän asui vuosina 1966-70, laulaen ja soittaen Yngve Forssells Orkester yhtyeessä. Hän liittyi Westbrookin Brass Bandiin uudelleen vuosiksi 1972-1984.

Vuonna 1975 Minton muodosti VOICE-yhtyeen Maggie Nicholsin ja Julie Tippetsin kanssa. Vuonna 1989 Le Mans Festival antoi Mintonille ja Veryan Westonille tehtäväksi säveltää ja esittää Ho Chi Minhin runoihin perustuvan kokonaisuuden Songs From a Prison Diary. Teos kantaesitettiin Musica’91 festivaaleilla Strasbourgissa ja se sai samana vuonna Cornelius Cardew -sävellyspalkinnon.

Viimeiset 40 vuotta Phil Minton on esiintynyt pääasiassa improvisaatiolaulajana maailman eturivin improvisoijien ja säveltäjien kanssa. Hän on nykyisin TooT-, NoWalls-, 5Men Singing -, fORC-, Adorno-, Speeq- ja Axon- improvisaatioryhmien jäsen.

Mintonilla on myös oma kvartetti, johon kuuluvat Veryan Weston, John Butcher ja Roger Turner. Hän esiintyy myös duokokoonpanolla kaikkien edellä mainittujen muusikoiden kanssa. Duokumppaneita ovat olleet myös mm. Isabelle Duthoit, Maggie Nicols, Audrey Chen, Terry Day, Hugh Metcalfe, Daunik Lazro ja Sophie Agnel.

Vuonna 2005 Phil Minton sai NESTA-palkinnon (NESTA = the National Endowment for Science, Technology and the Arts, Englanti). Viimeiset 15 vuotta hän kiertänyt maailmalla myös Feral Choir -projekteja toteuttamassa. Feral Choir on työpaja ja konsertti kaikille jotka haluavat laulaa. Phil tulee myös Suomen-visiitillään johtamaan Feral Choir -työpajan.

Phil Minton on vieraillut aikaisemmin Suomessa Mike Westbrookin yhtyeessä soittaessaan, kaksi kertaa Tampereen Jazz Happeningissä ja kerran Pori Jazz -festivaaleilla.

JaZZanti-konsertin lisäksi Minton esiintyy myös LAL LAL LUMO FEST -tapahtumassa lauantaina 16.4. klo 17-21, Myymälä2, Uudenmaankatu 23.

Phil Minton

Teppo Hauta-aho

Teppo Hauta-aho (s. 1941) on suomalainen kontrabasisti ja säveltäjä. Hauta-aho aloitti orkesterimuusikon uransa Helsingin kaupunginorkesterissa vuonna 1965, ja päätettyään opintonsa Sibelius-Akatemiassa hän jatkoi František Poštan opissa Prahassa. Jätettyään kaupunginorkesterin vuonna 1972 hän siirtyi Suomen Kansallisoopperan orkesteriin kolme vuotta myöhemmin vuonna 1975, josta hän 2000-luvulla siirtyi vapaaksi taiteilijaksi.

Hauta-aho on säveltänyt paljon orkesteri- ja kamarimusiikkia. Hänen tuotantonsa kontrabassolle on huomattavan laaja, esimerkiksi soolobassoteos Kadenza on monien kansainvälisten kontrabassokilpailuiden pakollinen kappale. Vuonna 1986 hän voitti ”Prix Reine Marie-José” -palkinnon teoksellaan Fantasy for Trumpet and Orchestra.

Hauta-aho on tunnustettu muusikko myös jazz- ja improvisaatiomusiikkipiireissä. Hän on tehnyt yhteistyötä monien merkittävien suomalaisten muusikkojen, kuten Pekka Pöyryn, Seppo ’Paroni’ Paakkunaisen ja Heikki Sarmannon kanssa. Kolmen viimeksi mainitun kanssa perustettu ”Tuohi Quartet” voitti EBU:n jazzyhtyekilpailun vuonna 1971 Montreux’ssa.

Teppo on aktiivisesti osallistunut improvisaatiomusiikin kenttään koko Euroopassa ja hän on soittanut monien tunnettujen muusikoiden kanssa kuten Cecil Taylor ja Anthony Braxton.

Jari Hongisto

Jari Hongisto (s. 1960) on ensimmäinen suomalainen pasunisti joka on vaikuttanut eurooppalaisen vapaaseen jazziin. Hän aloitti pasuunaopinnot 1997, perusopinnot aluksi Suomessa ja myöhemmin Englannissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa eri tunnettujen pasuunataitajien ohjauksessa. Vuosien 1979-1982 välisenä aikana raatoi kolmessa sinfoniaorkesterissa. 1982 hän siirtyi vapaaksi muusikoksi ja aloitti matkansa improvisaatiomusiikin ja jazzin syövereihin. Kolme suomalaista merkittävää toimijaa Edward Vesala, Jarmo Sermilä ja Teppo Hauta-aho toivottivat hänet lämpimästi mukaansa musiikkiin.

Jari on vaikuttanut useassa eri kokoonpanoissa lähtien suomalaisesta UMO jazz orkesterista EBU Big Bandiin ja George Lewisin sekä Bill Dixonin yhtyeisiin. Hän on esiintynyt usealla levyllä sekä levyttänyt omien yhtyeidensä, kuten Sound Kitchenin, kanssa.

Ulkomaisten tahojen arvioita Jarin soitosta: ”Hongisto’s trombone shines with the uniquely pointillist approach.” (Cadence 2001) ”He is truly one of the shining stars of his chosen avocation.” (ITA Journal 2002) ”Titan of modern music.” (ITA Journal 2002)