Black Motor ja Raoul Björkenheim Praesens-klubilla

998
lukukertaa

Huhtikuun toiseen Praesens-klubiin kokoonnutaan tulisissa merkeissä, kun klubilla on ilo isännöidä Black Motorin ja kitaristi Raoul Björkenheimin yhteiskiertueen Jyväskylän etappia.

Black Motor on Sami Sippolan (saksofonit), Ville Rauhalan (basso) ja Simo Laihosen (rummut) muodostama vapaasti ja omien sävellysten pohjalta improvisoiva jazztrio Tampereelta. Kaikilla trion jäsenillä on vahva kokemus sekä afroamerikkalaisesta juurimusiikista että populaarimusiikin eri vastakulttuureista.

Useiden levytystensä (joista mainittakoon tuorein ”Never Out of Fashion – Live in Amsterdam”, Kauriala Society 2010) ja intensiivisten live-esiintymistensä kautta yhtye on tullut tunnetuksi vapaan improvisaation alueella harvinaisen väkevää rytmistä groovea kaihtamattomana ryhmänä.

Black Motorin tapana on ollut aika ajoin kutsua vieraileva artisti trion ydinreaktiota katalysoimaan. Tässä roolissa on nähty kirjava joukko hyvin erilaisia muusikoita Jukka Ormasta melutaiteilija Pentti Dassumiin.

Yhtyeen tämänkertainen vieras ei turhia esittelyjä kaipaa. Kitaristi Raoul Björkenheim on kuulunut suomalaisen kokeellisen jazzin eturiviin 1980-luvun puolivälistä saakka ensiksi Edward Vesala Sound & Furyn kitaristina, sitten Krakatau-yhtyeen keskeisenä säveltäjänä ja soinnillisena selkärankana, ja myöhemmin kontekstista toiseen suvereenisti siirtyvänä vapaana agenttina.

Björkenheimin persoonallisen kitarismin perusta on John Coltranen ekstaattisissa pyrinnöissä ja Jimi Hendrixin juurevassa psykedeliassa, mutta kuten miehen diskografiakin osoittaa, ei häntä voi mahduttaa ahtaisiin kategorioihin, vaan hän on yhtä lailla kotonaan dub-huuruisissa ambient-tunnelmissa kuin voimarock-trion tai big bandin solistina. Voisi kuitenkin väittää, että omimmillaan Björkenheim on instrumentaatioltaan selkeän, rockin ja jazzin välimaastossa liikkuvan improvisaation parissa. Black Motor -yhteistyöltä on siis lupa odottaa paljon.

Black Motor
Raoul Björkenheim

Raoul Björkenheim & Black Motor:
Raoul Björkenheim (sähkökitara)
Sami Sippola (saksofonit)
Ville Rauhala (kontrabasso)
Simo Laihonen (rummut, huilut)
Praesens-klubi
torstai 28.4.2011 klo 21

Ravintola Poppari
Liput 5/4 e