Mats Gustafsson ja Barry Guy Raahen Rantajatseille

1103
lukukertaa
Maya Homburger & Barry Guy.
Maya Homburger & Barry Guy.

Rantajatsit soivat Raahessa 23. kerran tutulla paikallaan heinäkuun lopulla. Kesän pääesiintyjiä ovat Dallapé, Jo Stance, Mats Gustafsson ja Barry Guy.

Perjantaina 29.7. Ulkofantin päälavalla nähdään kaksi vahvaa, kotimaista yhtyettä, laulaja-lauluntekijä Matti Johannes Koivun upouusi trio sekä vahvan paluun suomalaiseen musiikkielämään tehnyt Dallapé.

Lauantaina 30.7. Fantissa nähdään reilu vuosi sitten Raahen Rytmikellarissa kohahduttanut norjalaistrio PelBo, eurooppalaisen jazzin kärkinimiin kuuluva ruotsalaisfonisti Mats Gustafsson Fire! –trioineen sekä Tanssii tähtien kanssa –ohjelmasta tutun laulaja Johanna Förstin ja rumpali Teppo Mäkysen soulbändi Jo Stance.

Rantajatsit kunnioittaa suojelupäätöksen saaneen Bio Huvimyllyn ainutlaatuista miljöötä tuomalla lavalle legendaarisen brittibasisti Barry Guyn yhdessä sveitsiläisen barokkiviulistin Maya Homburgerin ja suomalaisrumpali Janne Tuomen kanssa.

Rantajatsien ohjelmistoon sisältyy lisäksi konsertteja Ruiskuhuoneella ja Härkätorin puistossa, perinteeksi muodostunut lastenkonsertti Ulkofantissa sekä oheistapahtumia. Rantajatsien lipunmyynti alkaa 12.5. Festivaalin järjestää Rajatsi ry. Festivaalin rahoittajia ovat Raahen kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Oulun läänin taidetoimikunta. Rantajatsien vuoden 2011 yhteistyökumppanit ja koko ohjelmisto julkistetaan 12.5.2011.

Esiintyjätietoja

Matti Johannes Koivu tunnetaan Ultramariini-yhtyeen laulusolistina, joka sittemmin on saavuttanut mainetta sooloartistina. Koivun tuoreimman, tiuhasti radiossa soivan sooloalbumin Toisen maailman nimi sovituksista vastaa pianisti-säveltäjä Iro Haarla, joka myös esiintyy Rantajatseilla Koivun rinnalla, yhdessä basisti Ulf Krokforsin kanssa. Iro Haarla vaikutti pitkään Edward Vesalan Sound&Fury –yhtyessä, ja on sittemmin niittänyt kansainvälistä mainetta ECM-yhtiölle levyttävän norjalais-suomalaisen kvintettinsä kanssa.

Suomalaisen rytmimusiikin kulmakivi, 1925 perustettu tanssiorkesteri Dallapé on tehnyt paluun. Uudeksi solistiksi kiinnitettiin Sami Saari, joka seuraa Georg Malmsténin, Olavi Virran sekä Kauko Käyhkön jalanjälkiä. Dallapé on jättänyt nimensä kevyen musiikin historiaan kaikkien aikojen suosituimpana suomalaisena tanssiorkesterina. Sen huippukausi osui 30-luvun puoliväliin, jolloin se esiintyi ympäri maata pitkien konserttikiertueitten merkeissä saaden aikaan kansan keskuudessa todellisen Dallapé-kuumeen. Bändin uusi johtaja on helsinkiläinen ooperalaulaja Juha Hostikka, jolle luovutettiin iso vastuu vetää maamme tunnetuinta tanssibändiä ja joka myös laulaa levyllä sekä konserteissa. Hostikka on tullut tutuksi mm. Suomen Kansallisoopperan kuin Savonlinnan Oopperajuhlienkin tuotannoista. Solisteja säestää vanhaan Dallapé-tyyliin iso ja tasokas orkesteri, jonka sydämellä soitettu musiikki on kunnianosoitus koko kansan tuntemalle Dallapé-saundille.

Jo Stance on Teppo Mäkysen ja Johanna Förstin studioprojektina alkanut ja suuren suosion saanut yhtye, jonka livekokoonpanossa soittavat Förstin ja Mäkysen lisäksi Five Cornes Quintetin puhaltajat Timo Lassy ja Jukka Eskola.

46-vuotias Mats Gustafsson on yksi sukupolvensa kansainvälisesti tunnetuimpia ja aktiivisimpia freejazz-muusikoita. Hänellä on useita kokoonpanoja, joista Raahessa nähdään Fire! –trio. Gustafsson on esiintynyt myös Raahessa nähtävän Barry Guyn kanssa muun muassa Barry Guy New Orchestran riveissä.

Barry Guy on brittiläinen, suurta arvostusta nauttiva ja nykyään Sveitsissä asuva säveltäjä-basisti. Guyn tuotantoa kuullaan säännöllisesti nykymusiikki- ja jazzfestivaaleilla ympäri maailman. Guyn puoliso Maya Homburger puolestaan on barokkiviulisti, joka toimii niin barokkimusiikin kuin improvisoidunkin musiikin kokoonpanoissa. Trioksi kokoonpanon täydentää suomalainen rumpali Janne Tuomi, joka toimii musiikin kentällä monipuolisesti sekä klassisena lyömäsoittajana että erilaisissa kokeellisen rytmimusiikin kokoonpanoissa.

Raahen Rantajatsit