Otto Donnerilta kuuden CD:n boksi

1064
lukukertaa

Helsinkiläisen TUM Recordsin 21. helmikuuta julkaisema Live at Five Corners tarjoaa monipuolisen läpileikkauksen säveltäjä ja trumpetisti Henrik Otto Donnerin ainutlaatuisista maanantaisessioista.

TUM Records julkaisee helmikuussa sekä suomalaisen musiikin lähihistorian että nykyisen musiikkikentän kannalta merkittävän uutuuden kun monipuolisesti kotimaisessa musiikissa vaikuttavan Henrik Otto Donnerin johtaman Free For All -kokoonpanon vuoden 2002 live-äänitykset näkevät päivänvalon lähes kuuden tunnin mittaisena kokonaisuutena.

Kyseessä on kaikkiaan kuusi CD-levyä sisältävä kokoelma, jonka anti on taltioitu Helsingin Viiskulmassa sijainneen, jo edesmenneen Jumo Jazz Clubin syksyn 2001 sekä talven ja kevään 2002 joka toisena maanantaina järjestetyissä Free For All -sessioissa. Live at Five Corners -kokonaisuus esittelee Donnerin monipuolisena säveltäjänä, trumpetistina ja yhtyeenjohtajana, jonka järjestämiin iltoihin sopivat luontevasti niin perinteisempi ilmaisu kuin vapaa improvisaatiokin. Oman säväyksensä sessioihin toivat usein ennen konsertteja kuullut poikkitaiteelliset tai ajankohtaiset esitykset.

Kukin kuudesta nyt yhtenä kokonaisuutena julkaistavasta levystä erottuu joukosta selkeänä kokonaisuutenaan. Ensimmäisen levyn teemana on laulumusiikki, jota Free For Allin kanssa esittää Johanna Iivanainen sekä yhdellä kappaleella solistina kuultava Otto Donner. Toisella levyllä puolestaan soivat jazz-standardit vahvoina tulkintoina ja kolmas levy koostuu Donnerin ja pianisti Seppo Kantosen sävellystuotannosta.

Järjestyksessään kolme jälkimmäistä levyä koostuvat pidemmistä yksittäisistä teoksista. Donnerin A Lament for Palestine seurasi alkuperäisessä esityksessään Palestiina-teemaisen illan ohjelmistossa kantaaottavia puheosuuksia. The Electric Night nimellä kulkeva levy tuo puolestaan yhteen Free For Allin ja sen kanssa itse rakentamiaan elektronisia instrumentteja soittavan Mika Rintalan, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Verde. Kuudes levy Ever, After… / Tomorrow, Again sisältää Donnerin 26-minuuttisen sävellyksen lisäksi 40-minuuttisen improvisaatiosta ja Free For Allista kertovan videodokumentin.

Kaikkiaan Donnerin kuusilevyinen paketti on tuhti katsaus 2000-luvun alun merkittävään ja ainutlaatuiseen konserttikokonaisuuteen, joka tuo hyvin esiin Donnerin roolin keskeisenä omaa aktiivisuutta ja yhteisöllistä ajattelua korostavana musiikkivaikuttajana. Yhä aktiivisena toimijana monilla musiikin eri osa-alueilla tunnettu Donner näyttäytyy Live at Five Corners -levyillä varsin monipuolisena visionäärinä, jonka isännöimät musiikki-illat liikkuvat vaivattomasti tunnelmasta ja teemasta toiseen.

Donner esiintyy levyillä myös vahvana trumpetistina. Muita keskeisiä solisteja ovat saksofonistit Rasmus Korsström ja Pepa Päivinen, pasunistit Markku Veijonsuo ja Jari Hongisto, pianisti Seppo Kantonen ja kitaristi Jukka Orma. Kaikkiaan Live at Five Corners -kokoelmassa esiintyy 19 eri muusikkoa peruskokoonpanon ollessa yleensä 9-henkinen.

Otto Donner Free For All: Live at Five Corners TUM BOX 001 Disc 1 – Vocal Music Disc 2 – Plays Standards Disc 3 – Plays Kantonen and Donner Disc 4 – The Palestine Night Disc 5 – The Electric Night Disc 6 – Ever, After… (audio) / Tomorrow, Again (video)

Mukana: Henrik Otto Donner, Rasmus Korsström, Pepa Päivinen, Antero Priha, Jari Hongisto, Markku Veijonsuo, Kari Ikonen, Seppo Kantonen, Eero Ojanen, Mika Rintala, Jukka Orma, Ville Huolman, Tuure Koski, Ulf Krokfors, Alf Forsman, Tom Nekljudow, Markku Ounaskari, Yamar Thiam ja Johanna Iivanainen.