Joonatan Rautio Trion debyyttilevy

1241
lukukertaa

Suomen jazzmusiikin kärkinimiin kuuluva Joonatan Rautio Trio julkaisee debyyttialbuminsa Commitment 28. huhtikuuta. Tenorisaksofonisti Joonatan Raution lisäksi trioon kuuluvat rumpali Joonas Riippa ja basisti Ville Herrala. Commitment on myös ensimmäinen levytys PROPHONE Finnish Jazz –levymerkillä.

Commitment on jo kymmenen vuotta yhdessä toimineen trion ensimmäinen albumi. ”Olemme ennen tätä levytystä olleet studiossa jo kolme kertaa. Emme olleet äänityksiin niin tyytyväisiä, että olisimme lähteneet niistä levyä julkaisemaan. Nyt vain tuntui, että aika oli vihdoin kypsä levyntekoon”, toteaa Rautio.

Uuden albumin kappaleet ovat pääasiassa Joonatanin säveltämiä. Trion alkuaikoina ohjelmisto taas koostui pelkästään standardeista. Siksi Joonatan myös halusi kunnioittaa Commitment-levyllä sitä mistä alkujaan lähdettiin liikkeelle, ja lisäsi omien sävellysten joukkoon kaksi jazzstandardia Weaver of Dreams sekä Tetragon. ”Standardien soittaminen on merkittävä osa jazzkulttuuria. Itseäni kiinnostaa aina jazzmuusikoiden standarditulkinnat. Niissä usein soittaja punnitaan sekä taidoiltaan että persoonalliselta ilmaisultaan”.

”Commitment-levyn tunnelman voisi kuvailla olevan yhtä aikaa sekä jazztraditio- naalinen että uniikki. Trion soitossa ja levyn soundissa on lämpöä, rentoutta ja avaruutta. Ilmaisussa on samalla tietyyä määrätietoisuutta sekä rytmistä juurevuutta ja vahvuutta.”

Rautio painottaa saksofonitrion kokoonpanon ainutlaatuisuutta: ”Fonitrion kanssa soittaminen on todella antoisaa ja miellyttävää, koska kokoonpano antaa tilaa jokaiselle soittajalle tuoda esiin mahdollisimman paljon omaa persoonallista ilmaisuaan. Tämän riisutun kokoonpanon kanssa soittaminen on tuonut esiin sitä, millainen olen soittajana pohjimmiltani. Soittaminen Joonaksen ja Villen kanssa on todella terapeuttista ja kasvattavaa. Koen, että juuri heidän kanssaan ja tällä kokoonpanolla soitan kaikkein vapautuneimmin.”

Joonatan Rautio on tehnyt pitkän ja menestyksekkään uran suomalaisen jazz- musiikin saralla. Rautiolle ollaan myönnetty useita palkintoja ja hän on saanut Pori Jazz Vuoden taiteilija -tunnustuksen. Hän on tehnyt yhteistyötä mm. Jim Beardin, Randy Breckerin, Jon Balken, Jukkis Uotilan, Anders Jorminin ja UMO Jazz Orchestran kanssa, sekä johtanut useita omia kokoonpanoja. Rautio myös opettaa saksofoninsoittoa Sibelius-Akatemiassa.

Joonatan Rautio Trio juhlii kymmenvuotista taivaltaan Commitment-albumin julkaisukeikalla Ravintola Juttutuvassa, Helsingissä, 28.4. klo 21.00