Praesens-klubilla vieras Pietarista

1017
lukukertaa

Kevään ensimmäinen Praesens-klubi tuo Keski-Suomen Kirjailijatalolle venäläisen saksofonistin Ilia Belorukovin ja kitaristi Topias Tiheäsalon yhteiskiertueen. Yhdessä Jari Kaukuan (saksofonit) kanssa soittajat esiintyvät vaihtelevin kokoonpanoin, yksin, kaksin ja yhdessä. Kirjailijatalon hengen mukaisesti illassa kuullaan myös elävää nykyrunoutta, kun Kristian Blombergin ääni ja teksti kohtaavat Sami Nybackan cut-up -koneen.

Ilia Belorukov (s. 1987) on pietarilainen saksofonisti, joka esiintyy sekä soolo- että yhtyemuusikkona free jazzin, vapaan improvisaation ja noisen suunnalla. Ilia on nuoresta iästä huolimatta vakiinnuttanut paikkansa Venäjän kokeellisen musiikin kentällä. Viimeisen parin vuoden aikana häneltä on ilmestynyt pitkälti toistakymmentä julkaisua, joiden äänityksestä ja jakelusta hän pääosin vastaa itse. Ilia vieraili Suomessa ensi kertaa viime kesänä, jolloin hän soitti konsertteja Turussa, Tampereella ja Helsingissä.

Turkulainen Topias Tiheäsalo (s. 1978) on improvisoituun musiikkiin keskittyvä kitaristi. Kuluneen vuosikymmenen aikana hän on soittanut kotimaisessa vapaan musiikin skenessä erinäisissä kokoonpanoissa, mutta pääosin hänet tunnetaan sooloesityksistään. Helsinkiläinen Tyyfus-levymerkki julkaisi näitä sooloja levyllisen nimellä Eyes of a Dead Lamb vuonna 2007.  

Jari Kaukua on Jyväskyläläinen vapaaseen improvisaatioon keskittyvä puhallinsoittaja, joka on tuttu mm. The Henologists -yhtyeen saksofonistina. Miehen aiemmista yhteyksistä mainittakoon yhtyeet Numinosum, Sefahat ja Sortie.

Kristian Blomberg (s. 1975) on jyväskyläläinen runoilija. Hän toimii kirjallisuudentutkijana Jyväskylän yliopistossa, Tuli&Savu –lehden toimittajana sekä kriitikkona. Blomberg on kääntänyt mm. Stéphane Mallarmén, Viktor Ségalenin sekä René Charin runoutta ranskasta suomeksi. Puhekuplia (PoEsia 2009) on Blombergin esikoiskokoelma.

Praesens-klubi lauantaina 24.4.2010 klo 20.00
Keski-Suomen Kirjailijatalo 
vapaa pääsy
Ilia Belorukov (RUS) (saksofonit)
Topias Tiheäsalo (kitara)
Jari Kaukua (saksofonit)
Kristian Blomberg & Sami Nybacka