UMO kantaesitysten kimpussa

960
lukukertaa

Tiedote 10.10.2007 UMOn ykkössolistit kantaesitysten kimpussa Vuotalossa 11.10. Suomen maineikkain big band, UMO Jazz Orchestra, on kuluneenakin vuonna saanut kunnian työskennellä hienoimpien kotimaisten ja ulkomaisten solisti- vieraiden kanssa. Vuotalon UMO on UMO -konsertissa torstaina 11.10. orkesteri esittelee puolestaan omia solistejaan, jotka tietysti ovat maamme ykkösrivin ammattilaisia. Pääosin kantaesityksinä kuultavia sävellyksiä konserttiin ovat kirjoittaneet UMOn pitkäaikaiset luottosävelsepot Timo Hietalasta Jukka Linkolaan sekä bändin omat muusikot Kirmo Lintisestä Mikko Pettiseen ja Tero Saartiin. Kokonaisuus on ominta UMO-laatua: raikasta ja tuoretta, haasteellista mutta sitäkin palkitsevampaa.

UMO myös levyttää tämän kokonaisuuden ensi vuonna omalle levymerkilleen UMO Productionsille. Kuten edeltäjänsä ”Sauna Palaa!”, myös ”UMO on UMO” suunnataan kansainvälisille markkinoille. Levyn tiimoilta tehdään muun muassa Aasian-julkaisukiertue syksyllä 2008.

Sävellyksistä ja solisteista:

Timo Hietala (s.1960) on tunnettu monipuolisena, eri kulttuureista vaikutteita ottavana säveltäjänä. Hänen musiikkiaan on kuultu niin konserteissa kuin elokuvissakin. Sävellystyönsä ohella Hietala on myös aktiivinen pianisti, sovittaja ja kapellimestari. UMOn sooloaltisti Pentti Lahdelle omistettu Penan aamu Dee kantaesitettiin puhallinvirtuoosi Lahden 60-vuotiskonsertissa UMO Jazz Housessa syksyllä 2005.

Kansainvälisesti palkittu säveltäjä, kapellimestari ja esiintyvä muusikko Jukka Linkola (s. 1955) on tunnettu mm. musikaaleistaan ja muista näyttämö- teoksistaan. Jazzpuolelta taidemusiikin suuntaan kallistunut Linkola on kirjoittanut basisti Ville Huolmanille ja rumpali Markus Ketolalle teoksen Blue Dog, jossa UMOn virtuoosimainen komppi pääsee täysiin oikeuksiinsa.

Vuonna 2003 ansaitusti Yrjö-palkittu Kirmo Lintinen (s. 1967) on paitsi UMOn pianisti, myös kysytty säveltäjä ja kapellimestari. Lintisen laajaan repertuaariin kuuluu teoksia sekä vakavan konserttimusiikin puolelta että lasten- ja kevyen musiikin alueelta, viimeisimpänä aluevaltauksena kuluvan vuoden Musica Nova -festivaalilla kantaesitetty ensimmäinen suomalainen barokkiooppera Fitness. Vuotalon konserttiin Lintinen on räätälöinyt itselleen kappaleen nimeltä Story Lines.

Esa Onttonen (s. 1975) on mielenkiintoisimpia nuoria säveltäjiämme. Tänä vuonna uusimman levynsä ”Diagnosis” (Fiasko Records 2007) julkaisseen Gnomus-yhtyeen kitaristi Onttonen on lunastanut paikkansa myös UMOn käytetyimpien säveltäjien ja sovittajien joukossa. Trumpetisti Teemu Mattssonille luodussa Apokryfi-sävellyksessä on juuri sitä nuorta energiaa, minkä nämä ikätoverit jakavat.

Grateful / Cayo Coco on UMOn trumpetistien Mikko Pettisen (s. 1974) ja Tero Saartin (s. 1971) maalaama, groovaava omakuva, johon sovittaja Outi Tarkiainen (s. 1985) tuo oman, ennakkoluulottoman kosketuksensa. Kappaleen solistina on itseoikeutetusti Saarti, joka tunnetaan yhtenä Suomen ansioituneimmista jazz- ja funktrumpetisteista.

Kun pasunisti säveltää pasunistille, on luontainen parivaljakko säveltäjä Antti Rissanen (s. 1975) ja UMOn bassopasunisti Mikael Långbacka. Paljon UMOssakin soittanut Rissanen tuntee orkesterin kuin omat tassunsa ja hänen uudenuutukainen kappaleensa lunastaa odotukset varmasti. Muusikko-kapellimestari-opettaja Rissasen säveltuotanto käsittää tällä hetkellä noin 85 teosta, joista suurin osa on jazzkappaleita ja big band -teoksia.

Pianisti Kari Ikonen (s. 1973) lukeutuu konsertin muiden säveltäjien ohella UMOn vakiosäveltäjiin. Ikosen teos Tarua Mutta Totta (Tale But True) on tehty erityisesti baritonisaksofonisti Pepa Päivistä varten. Ikonen ja Päivinen ovat työskennelleet yhdessä paitsi UMOssa, myös mm. Ikosen Emma-palkitulla soololevyllä ”Karikko” (Fiasko Records 2001).

Ohjelmiston toteuttamisen on mahdollistanut Valtion säveltaidetoimikunta.

UMO on UMO
11.10.2007 klo 19.00
Vuotalo, Mosaiikkitori 2
Liput 12/8e

Edellinen artikkeliDIG 2007
Seuraava artikkeliUMO ja Kerkko Koskinen
Jaa