UMO ja Kerkko Koskinen

1115
lukukertaa

Helsingin Juhlaviikkojen Huvila-teltassa ensiesityksensä saanut Kerkko Koskisen Agatha-teos saavutti huikean suosion ja tämä dekkarikirjailija Christien inspiroima albumi ponnahtikin julkaisuviikollaan Suomen virallisen listan sijalle 8. Nyt kaikilla loppuunmyydyn Huvilan ulkopuolelle jääneillä on tilaisuus kokea ”tapaus Agatha” Savoy-teatterissa 12.10.

UMO Jazz Orchestra, tämän hetken kuumimmat kotimaiset muusikot Verneri Pohjola trumpetissa ja Tuomo Prättälä pianossa, tuottajana Viiskulman nujazzsoundin isä Tuomas Kallio, vaikutteita Miles Davisistä Stravinskyyn, elokuvamusiikkia kirjallisuuden innoittamana… Kun tällaista palapeliä laitetaan kokoamaan Ultra Bra -säveltäjänä paremmin tunnettu Koskinen, on lopputulos epäilemättä erikoinen.

Kriitikoiden ja yleisön suhtautuminen hittisäveltäjän suurimmaksi osaksi instrumentaaliseen teokseen on vaihtunut epäilystä yhteiseen mielipiteeseen: Agathasta ei kertakaikkiaan voi olla pitämättä. Teos tarjoaa jokaiselle jotakin, oli kyse sitten gilevansmaisesta retrotunnelmoinnista tai urbaaninviileästä klubijazzista.

”Aluksi ajateltiin, että Verneri leikkii Miles Davisia ja mä leikin Gil Evansia”, Koskinen itse luonnehtii. Kun lavalla on kuusitoistahenkinen orkesteri vahvistettuna muunmuassa oboella ja patarummuilla, kapellimestarinaan Kari Heinilä, muuttuu leikki uskomattoman todentuntuiseksi elokuvaksi, jonka soundtrack on ehdottomasti yksi uuden suomalaisen bigbandmusiikin varteenotettavimpia tapauksia.

UMO Jazz Orchestra on Suomen ainoa ammattilaisbigband, jonka ohjelmisto koostuu yli 1500:sta sävellyksestä. UMO vaihtuvine solisteineen konsertoi aktiivisesti sekä pääkaupunkiseudulla että maakunnissa. UMO harjoittaa myös kansainvälistä toimintaa ja orkesteri onkin nousemassa yhdeksi tärkeistä kulttuurivientiprojekteistamme.

Trumpetisti Verneri Pohjolan nimeä ei voi ohittaa puhuttaessa nuoren polven taitavimmista ja ennakkoluulottomimmista jazzmuusikoista. Pohjola soittaa muunmuassa rockyhtye Silviossa ja vuonna 2004 Teosto-palkinnon voittaneessa Ilmiliekki Quartetissa.

Pianisti Tuomo Prättälä tunnetaan tätä nykyä varmasti parhaiten Suomi-soulin uutena keulakuvana sooloprojektinsa ja Quintessence-yhtyeen myötä. Jazzmusiikin puolella hän on myös tunnustettu taiteilija (mm. neljä Jazz-Emma-ehdokkuutta ja tuoreimpana vuoden 2007 Sony Jazzpalkinto).

Kerkko Koskinen on edesmenneen Ultra Bra -yhtyeen Ultra Bra -yhtyeen perustajajäsen ja johtohahmo. Koskinen sävelsi lähes kaikki Ultra Bran kappaleet ja soitti bändissä pianoa. Ultra Bran jälkeen hän on levyttänyt kaksi sooloalbumia, sekä viimeisimmän, UMO Jazz Orchestran kanssa syntyneen Agathan (Ricky-Tick 2007). Koskinen on myös tehnyt musiikkia kotimaisiin elokuviin Nousukausi ja Hymypoika.

UMO Jazz Orchestra & Kerkko Koskinen
12.10.2007 klo 19.00
Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46-48
Liput 22/18e