Tampere Jazz Happening 2007

994
lukukertaa

Tänä vuonna 26. kertaa järjestettävä Tampere Jazz Happening nostaa marraskuun tunnelmat ja lämpötilat korkealle! Ympäri maailmaa saapuvat 20 kokoonpanoa tarjoavat erittäin monipuolisen ja kiinnostavan sarjan konsertteja.

Tampereella tarjoutuu harvinainen tilaisuus kuulla kahta legendaarista jazz-rumpalia, jotka molemmat soittivat John Coltrane Quintetissä vuonna 1966. Jack DeJohnetten Ripple Effect -projektissa on mukana maailmanluokan improvisoija John Surman. Musiikissa yhdistyvät afrikkalainen jazz, reggae ja brasilialaisen laulajan Marlui Mirandan upea ääni. Rashied Alin kvintetissä puolestaan kohtaavat jazzin eri tyylit ja sukupolvet.

Keskieurooppalaisia vieraita ovat hauska ja persoonallinen Trio Braam DeJoode Vatcher Alankomaista sekä sveitsiläisen Nik Bärtschin japanilais- sävytteinen Ronin, joka luo vaikuttavaa musiikkia hyvin minimalistisin keinoin.

Isobritannialainen Acoustic Triangle soittaa herkkää jazzia täysin akustisesti, siinä missä särmikäs maanmiehensä Polar Bear räväyttää tunnelmat ääripäästä toiseen. Puhallintrio Sonoressa yhdistävät taitonsa kolme improvisoidun musiikin johtohahmoa, Mats Gustafsson, Ken Vandermark ja Peter Brötzmann. Yhdysvaltalainen free jazz -pianisti Matthew Shipp saapuu Tampereelle trionsa kanssa, jossa soittaa huippubasisti William Parker.

Lisäksi kuulemme persoonallisia naismuusikoita. Erica Stucky & Roots of Communication vie kuulijat matkalle Alppien jodlauksesta amerikkalaisen suurkaupungin sykkeeseen sekä popin, jazzin ja kansanmusiikin maailmoihin. Tanskalaisen Marilyn Mazurin Percussion Paradise koostuu viidestä energisestä naisesta, lyömäsoittimista ja laulusta. Näemme myös tuoreen, Christian Braad Thomsenin ohjaaman dokumenttielokuvan Mazurin elämästä.

Yösydämellä tunnelmat tiivistyvät Klubilla. New Yorkin persoonallisimpiin yhtyeisiin kuuluva Hazmat Modine tarjoilee jotain taatusti ennennäkemätöntä. Isobritannialaisen Neil Cowleyn pianotrio soittaa ainutlaatuista, helposti lähestyttävää jazzia.

Skandinaviaa edustavat komeetan lailla jazztaivaalle syöksynyt nuori ja rohkea JazzKamikaze sekä ruotsalais-norjalainen vapaasti improvisoiva Sten Sandell Trio.

Verneri Pohjola kokoonpanoineen soittaa sekä Miles Davisin musiikkia että osallistuu Yle Teeman kiinnostavaan Aurora-projektiin, jossa vanhat tv-taltioinnit maustavat live-esitystä. Yhteispohjoismaisessa Aurorassa soittaa muun muassa saksofonisti Juhani Aaltonen. Kotimaisia kykyjä edustavat lisäksi Markus Holkko Quartet sekä Pepa Päivinen Quartet. Petri Nieminen Ensemble ja Black Motor tuovat kuuluville tamperelaista jazz-osaamista.

Kansainvälinen ohjelmisto keskittyy Tullikamarin Pakkahuoneelle ja Klubille. Telakan lava on perinteiseen tapaan varattu kotimaisille esiintyjille.

Ennakkolippuja tapahtumaan myyvät Lippupisteet kautta maan, Musiikkijuhlien festivaalitoimisto Tampereella sekä Digelius Music Helsingissä.