Miekkaniemestä blues- ja jazzresidenssi

997
lukukertaa

Viitasaarelaisesta Kotimajoitus Miekkaniemestä tulee kansainvälisten blues- ja jazzmuusikoiden työskentelypaikka. Miekkaniemi on saanut taiteilijaresidenssitoiminnan käynnistämiseen Taiteen keskustoimikunnalta 2000 euron avustuksen. Valtionavustuksen piirissä on Suomessa vajaa kolmekymmentä taiteelliseen työskentelyyn tarkoitettua vierasateljeeta, Miekkaniemi on ensimmäinen rytmimusiikkiin erikoistunut taiteilijaresidenssi.

Aivan Viitasaaren keskustassa sijaitsevaan v 1867 rakennettuun kauppa- kiinteistöön v 1999 kunnostetussa Bed&Breakfast -tyyppisessä majoitus- liikkeessä on jo tähän mennessä vieraillut nimekkäitä muusikoita. Äskettäin Suomessa konsertoinut ja ylistäviä arvosteluja kerännyt amerikkalaisen bluesrockin tähti Dana Fuchs on asunut ja esiintynyt Miekkaniemessä jo kahdesti ja heinäkuussa on vuorossa kolmas kerta. Muita Miekkaniemen esiintymis- ja koulutusvierailijoita ovat mm Intialaiset Kamal Sabri ja Sukhvinder Singh Namdhari, New Yorkilainen Jim Campilongo, Ford Blues Band Kaliforniasta ja Spikedrivers Lontoosta. Kotimaisista muusikoista Miekkaniemessä ovat esiintyneet mm Jukka Tolonen, Pekka Kuusisto, Anna-Mari Kähärä, Jarmo Saari ja Joonas Haavisto.

– Monet muusikoista ovat halunneet tulla uudelleen ja asua täällä pitempäänkin. He pitävät taloa ja sen rauhallista ilmapiiriä ihanteellisena säveltämiseen ja muuhun taiteelliseen työskentelyyn. Ajatus residenssitoiminnan kehittämisestä kypsyi paljolti juuri taiteilijoilta saadusta palautteesta, sanoo Miekkaniemen isäntäväki Ilpo Laitinen ja Tiina Väinölä.

Laitinen ja Väinölä kävivät syystalvella New Yorkissa tutustumassa suurkaupungin blues- ja jazzklubeihin. Useat Miekkaniemen tähänastisista muusikkovieraista ovat tulleet New Yorkista. Heidät on opastanut Viitasaarelle kevyen musiikin läänintaiteilija Ilkka Rantamäki, jolla on tiiviit suhteet sikäläisiin blues- ja jazzpiireihin. Rantamäen uunituoreen CD-levyn julkistamiskeikkakin pidettiin maaliskuun lopussa New Yorkissa. Ilkka Rantamäki toimii jatkossa Miekkaniemen muusikkoresidenssin taiteellisena koordinaattorina. Miekkaniemeen on tarjolla jo muutamia muusikoita, joilla on halu asua ja työskennellä Viitasaarella.

Vaikka pääpaino on blues- ja jazzmusiikissa, niin Miekkaniemen tilavat huoneet sopivat muidenkin taiteen alojen edustajille. Talossa on työskennellyt mm italialainen taidemaalari. Residenssitoiminnan käynnistäminen ei aiheuta muutoksia Miekkaniemen nykyiseen toimintaan. Talossa on edelleen tilaa muillekin majoittujille ja myös suositut kulttuuriklubi-illat jatkuvat entiseen tapaan.

Kotimajoitus Miekkaniemi on toinen viitasaarelainen valtionapua saava taiteilijaresidenssi, koska Tuulensuun taidetalon vierasateljee on jo muutaman vuoden ollut Taiteen keskustoimikunnan residenssiavustusten piirissä.