Haavisto-Takanen Quartet Miekkaniemessä

1659
lukukertaa
Joonas Haavisto ja Ville Herrala

class=”alignnone size-full wp-image-2178″ title=”jhmn” src=”http://u68792.www2.webdomain.fi/wp-content/uploads/jhmn.jpg” alt=”Joonas Haavisto ja Ville Herrala” width=”400″ height=”300″ />

Viitasaaren Miekkaniemen vasta julkistettua blues- ja jazzresidenssiyttä juhlistettiin musiikilla, kuinkas muuten. Esiintymässä ei tällä kertaa ollut ulkomaisia artisteja, vaan nyt kuultiin nuorta kotimaista jazzia. Haavisto-Takanen Quartetin soittajat opiskelevat kaikki Sibelius-Akatemiassa, ja ovat vääjäämättä nousemassa kaiken jazzkansan tietoisuuteen.

Yhtyeen rumpalilla, Jaska Lukkarisella, on jo näyttöjä mm. Värttinän ja Eero Koivistoisen Imbizo-yhtyeen riveistä. Pianisti Joonas Haavisto on päässyt hyvin esille Jukka Tolosen Cool Train -yhtyeen kautta, ja Ville Herralasta ovat kuulleet ainakin kaikki Piirpauke-fanit. Saksofonisti Teemu Takanen palkittiin vastikään Josef Kaartinen -palkinnolla, tunnustuksella, joka annetaan vuorovuosin saksofonisteille jazzin ja klassisen musiikin alueilta.

Miekkaniemessä kelpasi akustista jazzia kuunnella, puutalon isossa kauppasalissa perussoundi on pehmoinen. Vain Joonas Haavisto tarvitsi sähköä, sillä soittimena oli nyt Rhodes-sähköpiano. Höyrybasso, rummut tai fonit eivät vahvistusta tarvinneet. Kun pelimannit sopeuttivat soittonsa niin, että kaikki kuulivat toisensa, kokonaissoundista tuli automaattisesti kuulijankin korvaa miellyttävä.

Haaviston ja Takasen säveltämä musiikki seilaili modernin jazzin valtavirran tuntumassa, mukavia pieniä teemoja, paljon hyvää ja osaavaa improvisointia, ja mainio balanssi elastisen kompin ja solistien välillä. Kokonaisuutena kuultiin siis oikein miellyttävä ja sympaattinen hillityn jazzmodernismin taidonnäyte.

Haavisto-Takanen Quartet osallistuu toukokuussa pohjoismaisen Young Nordic Jazz Comet -kilpailun Suomen-karsintaan.