The Five Corners Quintet Jazzliiton kiertueella

1279
lukukertaa

Maamme tämän hetken kiinnostavimpiin jazzkokoonpanoihin kuuluva The Five Corners Quintet aloittaa Suomen Jazzliiton järjestämän kevätkiertueen 4.5. Hämeenlinnan Verkatehtaalta. Jazzin ja klubbailun perinnettä yhdistelevä The Five Corners Quintet syntyi helsinkiläisen Nuspirit Helsinki -kollektiivin sivutuotteena, kun tuottaja Tuomas Kallio ja DJ Antti ”Go Go” Eerikäinen ryhtyivät sämpläilemään levykokoelmistaan uusia soundeja. Lopputuloksena oli raikasta ja menevää dancefloorjazzia, joka ammentaa esikuvansa aina 60-luvun jazzista, bossa novasta ja latin-jazzista. FCQ kokoaakin ennakkoluulottomasti yhteen erilaisia kuulijoita musiikillaan, jonka lähteet löytyvät konemusiikista mutta joka elävänä soi akustisena.

Yhtyeen ensimmäinen single Trading Eights/ Blueprint (Ricky-Tick Records) ilmestyi keväällä 2003 saaden erinomaisen vastaanoton ympäri maailmaa. Levyä myytiin useita tuhansia ja se päätyi lähes kymmenelle kokoelmalle aina Japania myöten. Keväällä 2004 ilmestynyt toinen single, The Devils Kicks / Three Corners, oli myös menestys ja kaksi panosta onkin jo myyty loppuun.

Five Corners Quintet on kiertänyt keväällä 2003 menestyksekkäästi Skandinaviaa ja vastaanottoa voisi kuvailla hurmioituneeksi. Syy tähän lienee vahvan materiaalin lisäksi kokoonpano, jossa on edustettuna suomalaisen jazzin eturivin muusikoita.

Jazzliiton kiertuella FCQ:n rivejä vahvistaa vibrafonisti Severi Pyysalo, joka nousi vuonna 1982 Pori Jazzeilla tehdyn debyytin myötä jazzmuusikoidemme kärkijoukkoon. Laajalti Euroopassa, Amerikassa, Australiassa ja Kanadassa konsertoinut Pyysalo on omien kokoonpanojensa lisäksi tullut tutuksi mm. Perko-Pyysalo Poppoosta. Vuonna 1988 Suomen Jazzliitto myönsi Pyysalolle Yrjö-palkinnon ja vuonna 1993 hän sai Saksassa Leverkusener Jazztage?ssa European Young Artist -tittelin.

Trumpetisti Jukka Eskola on vakuuttanut kuulijansa jo aikaisemmin mm. esiintyessään Nuspirit Helsingin kanssa. Eskolan muita kokoonpanoja on mm. Jimi Tenorin orkesteri, Quintessence ja Bomfunk MC?s. Monipuolinen muusikko on ehtinyt mukaan myös musikaaleihin, lattarikokoonpanoihin sekä Suomen funk- ja soulaatelia edustavien Sami Saaren ja Niko Ahvosen bändeihin.

Eero Koivistoiselle myönnettiin vuonna 1967 Jazzliiton ensimmäinen Yrjö-palkinto. Yhdeksi arvostetuimmista suomalaisista jazzmuusikoista kasvanut Koivistoinen mm. toiminut vuosina 1996-1998 UMO:n taiteellisena johtajana. Viime vuosina Koivistoinen on ammentanut vaikutteita senegalialaisesta musiikista sekä tehnyt yhteistyötä mm. Johanna Iivanaisen kanssa.

Maamme kysytyinpiin rumpaleihin kuuluva Teppo Mäkynen on voittanut kolmesti peräkkäin kriitikoiden äänestyksessä vuoden jazzrumpalin tittelin ja hänen sävellyksiään on kuultu mm. The Bronson, Mr. Fonebonen sekä oman bändinsä Teddy Rok Sevenin tuotannossa. Lisäksi Mäkynen on vaikuttanut mm. Perko-Pyysalo Poppoon, Nuspirit Helsingin, UMO:n ja Quartet Coyoten riveissä. Vuonna 2000 Mäkynen valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi.

FCQ:n lahjakkaita nuoria jazzmuusikoita edustaa myös pianisti Mikael Jakobson sekä basisti Antti Lötjönen, joka on tullut tutuksi mm. palkitusta Ilmiliekki Quartetista.

Eero Koivistoinen – tenorisaksofoni
Severi Pyysalo – vibrafoni
Jukka Eskola – trumpetti ja flyygelitorvi
Mikael Jakobson – piano
Antti Lötjönen – basso
Teppo Mäkynen – rummut

Kiertueaikataulu:
4.5.KE Hämeenlinna, Verkatehdas
5.5.TO Jyväskylä, Jazzbar
6.5.PE Raahe, Tiiranlinna
7.5.LA Oulu, Seurahuone
10.5.TI Kotka, Kairo
11.5.KE Kuopio, Musiikkikeskuksen Jazzklubi
12.5.TO Savonlinna, Ooperakellari
13.5.PE Joensuu, Teatteriravintolan terassi