April Jazz 2005

1319
lukukertaa

Huhtikuun 19.-24. päivinä vietetään Suomen kevään ensimmäistä suurta musiikkijuhlaa, April Jazz Espoo -festivaalia jo 19. kerran. April Jazz, pääkaupunkiseudun suurin vuotuinen jazztapahtuma, kutsuu jälleen ystäviään kautta Suomen nauttimaan iloisesta yhdessäolosta ja unohtumattomista hetkistä musiikin parissa. Espoon Kulttuurikeskuksen pääesiintyjinä on useita jazzin huippunimiä etunenässä Charles Lloyd, Michael Brecker sekä ”viimeinen rumpukuningas” Billy Cobham, joka esiintyy juhlilla kisojen isännän EBB:n solistina. Muita nimiä jazzin eturivistä ovat mm. Randy Brecker, Eric Truffaz ja Tom Harrell, joten festivaalin teemasoittimeksi nouseekin yllättäen perinteinen jazzinstrumentti, trumpetti. Taiturimaista pianojazzia edustaa kuuluisa kuubalainen Conzalo Rubalcaba, mutta myös kotimainen Iiro Rantala à la Trio Töykeät. Suomen jazzin suurlähettiläiden ainoa julkinen esiintyminen kotimaassa vuonna 2005 on April Jazzeilla. Uusi palkittu kotimainen superyhtye Ilmiliekki Quartet, etunenässä trumpetisti Verneri Pohjola, sekä EBB:n vahva trumpettisektio Lars Lindgrenin johdolla puolustavat edelleen trumpetin asemaa festivaalilla.

E.ONin teltan ohjelmisto tarjoaa monipuolista ja harvinaista herkkua kautta koko festivaalin. Bluesin legenda jo 1950-luvulta ”the Originator” Bo Diddley yhtyeineen esiintyy teltassa 19.4. Teltan rajua kuubalaisperinnettä edustaa 15-miehinen Manolito Y Su Trabuco sekä Carlos D’L Impacto Cubano. Suosittu kotimainen Maarit Hurmerinta sekä englantilainen Campbell Burnap vastaavat teltan perinteisistä jazztulkinnoista. Pankin nuoremmalle väelle räjäyttää vihdoin lauantaina kova kotimainen Quintessence sekä sokerina pohjalla yksi festivaalin pääesiintyjistä Us3 Lontoosta. Espoon jazzopisto Ebeli esittelee matineakonsertissaan sunnuntaina kansainvälisen yllätysnimen.

Tapiola Garden toimii festivaalien jazzklubina, ja ohjelmisto rakentuu perinteisemmälle jazzille pääosissa mm. laulajattaret Mandy Gaines ja Sydney Ellis. Carlos D’L Impacto Cubano tuo paikalle vahvan lattaripanoksen, ja muita esiintyjiä ovat kovat kotimaiset Lenni-Kalle Taipale Group ja DDT Jazzband. Lisänä kansainväliset jamsessiot, joita säestää lontoolainen huipputrio Jonathan Geen johdolla, mukana myös vanha tuttu festivaalin juontaja, blueslaulaja Chicago Beau USA:sta.

Leppävaaran kauppakeskuksessa sijaitseva Sellosali on vakiintunut festivaalin esiintymispaikaksi. Tapiolan kirkossa suosion saaneet gospel-konsertit jatkuvat.

April Jazz tunnetaan lämminhenkisenä musiikkitapahtumana, joka on tavoittanut hyvin yleisönsä jo 19 vuoden ajan. Espoon kaupungin vankka mukanaolo vahvistaa festivaalin toteutumisen. Festivaalin muita päätukijoita ovat E.ON Finland ja Outokumpu sekä useat muut, jotka tässä yhteydessä ansaitsevat lämpimän kiitoksen.

Tervetuloa viihtymään!

Martti Lappalainen
Taiteellinen johtaja
April Jazz Espoo 2005