Pohjonen, Kimmo & Echampard, Eric: Uumen

2233
lukukertaa

2005 Rockadillo ZENCD 2100

Pohjonen, Kimmo & Echampard, Eric: Uumen

Design & artwork: Ilmari Hakala.

1.Fil fragile
2.Vaste
3.Uumen
4.Kuuma
5.Utopia
6.Ondo blonde
7.Dada
8.Anemia

Music by Pohjonen/Echampard.

Kimmo Pohjonen (acc, voice), Eric Echampard (dr, perc).

Recorded at Maison de la Culture, Amiens, France, March 2004 by Heikki Iso-Ahola
Mixed and mastered by Hessu Savolainen and Kimmo Pohjonen at Seawolf, Helsinki 2005

Arvio: 4 tähteä

Hanuristi Kimmo Pohjosen ja rumpali Eric Echampardin viime vuonna Amiensin jazzfestivaaleilla Ranskassa äänitetty uutuuslevy ”Uumen” on niin kokonaisvaltaista, jopa shamanistista ilmaisua, että sen kuvailemiseen on lähes pakko käyttää luonnonilmiöihin liittyviä käsitteitä. Levyltä voi kokea vaikkapa nousevan ukonilman jylhää jymyä, meren maininkien syvää pauhua, myrskyn viimaa, auringon poltetta ja herkissä suvantopaikoissa myös tuulen virettä, aaltojen väreitä, kuulasta valon kajoa ja lopulta levollista rauhaa.

Duon musiikki on lähes vapaata improvisaatiota, mutta ehkäpä juuri musiikin tietty luonnollinen alkuvoimaisuus tekee siitä myös helposti lähestyttävää. ”Uumen” ei avautuakseen vaadi kuulijaltaan välttämättä älyllistä analyysiä, vaan musiikin lähelle voi jäädä lumoutumaan kuten luonnonilmiöiden äärelle usein jäädään. Elämyksellisen kokonaisuuden rakennusaineita ovat Pohjosen harmonikan rikkaasti elävä sointi sekä Echampardin svengaava, dynaaminen ja rumpusatsin soundillisia mahdollisuuksia vivahteikkaasti hyödyntävä soitto.

Vapaat äänet-projekti on tuonut yhteen kaksi voimakasta ja rohkean omaäänistä muusikkoa, joiden lähtökohdat musiikin tekemiselle ovat ensisilmäyksellä varsin erilaiset; Pohjosella uusi suomalainen kansanmusiikki ja rock, ranskalaisella Echampardilla klassinen ja jazz. Erilaisten vaikutteiden ja kulttuuripiirien välinen jännite osoittautuu nyt hyvin hedelmälliseksi, sillä parivaljakko improvisoi levylle lähes tunnin mittaisen voimakkaasti vaikuttavan matkan jonnekin syvälle, uumeniin, peruskallioon, merkityksellisten perusasioiden äärelle.