Jukka Perko JBB:n vieraaksi

1474
lukukertaa
Jukka Perko
Jukka Perko
Kuva: Antti Viitala.

Jyväskylä Big Band konsertoi sunnuntaina 3.4.2005 klo 17.00 alkaen Siltasalissa Jyväskylässä. Big Bandin vieraana on tällä kertaa saksofonisti Jukka Perko ja kapellimestarina toimii Ilkka Mäkitalo. Konsertin ohjelmisto koostuu Jukka Perkon sävellyksistä Esa Onttosen sovituksin. Kuultavat teokset ovat: And The Kite Escaped, Comtemplation, Familiar Face, Huuhkain, (Living on) The Harvest Coast, Olavi-valssi ja Tuntemattomia sotilaita. Lisäksi konsertissa kuullaan Antti Rissasen teos Saamelainen. Jyväskylä Big Bandillä on ollut kunnia tehdä yhteistyötä tämän suomen parhaimmistoon kuuluvan saksofonistin kanssa vuodesta 1998 lähtien.

Jukka Perko (s.1968) tuli ensimmäisen kerran suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 1986 Pori Jazz -festivaaleilla. Hänen esiintymisensä saivat ylistäviä arvosteluja kansainvälisestikin ja ura lähti huimaan nousuun. Jo seuraavana vuonna Perko pestattiin Dizzy Gillespien 70th Anniversary Big Bandiin. Sittemmin Perko on esiintynyt solistina ja yhtyeidensä kanssa yli 30 maassa. Lukuisten esiintymisten lomassa Perko aloitti vuonna 1988 opinnot Sibelius-Akatemian jazz-osastolla. Silloin alkoi myös edelleen jatkuva yhteistyö vibrafonisti Severi Pyysalon kanssa. Vuoteen 1989 mennessä Perko oli kiinnitetty jo UMO Jazz Orchestran vakituiseksi jäseneksi; vuonna 1994 hän tosin luopui paikasta keskittyäkseen solistiuraansa ja säveltämiseen.

Perkon kyvyt tunnetaan myös klassisen musiikin piireissä. Niinpä hän onkin vieraillut solistina mm. Helsingin, Turun, Tampereen ja Lahden kaupunginorkestereiden sekä Avanti! -kamariorkesterin solistina. Suomalainen runous ja tematiikka ovat inspiroineet Perkoa säveltämään musiikkia, mistä parhaimpina esimerkkeinä ovat Perko-Pyysalo Poppoon yhdessä Vesa-Matti Loirin kanssa julkaisema ”Uuno Kailas” -levy, Hurmio-orkesterin ”Music of Olavi Virta” sekä ”Kaanaanmaa” -virsilevy yhdessä Virtuosi Di Kuhmon kanssa. Perko on toiminut vuodesta 1990 tuntiopettajana Sibelius-Akatemian jazz-osastolla. Viime vuosina hän on solistiuransa ohella keskittynyt erityisesti sävellys- ja sovitustyöhön. Syksyllä 2004 Perkolta ilmestyi ”Kuunnelmia” -levy vibrafonisti Severi Pyysalon ja kitaristi Teemu Viinikaisen kanssa. Vuodesta 2002 lähtien hän on toiminut myös Viapori Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana.

Jyväskylä big band on monipuolinen, ammattitaitoinen kokoonpano, jonka vierailijoina ja solisteina on vuosien mittaan nähty monia koti- ja ulkomaisia huippuartisteja. JBB on omien konserttiensa lisäksi esiintynyt useilla suomalaisilla festivaaleilla, tapahtumissa ja yritystilaisuuksissa. Big band on myös toteuttanut poikkitaiteellisia produktioita ja tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten solistien ja säveltäjien kanssa. Nyt kuultava konsertti jatkaa tätä kotimaista yhteistyötä. Orkesterin kapellimestarina on toiminut vuodesta 1995 lähtien Ilkka Mäkitalo.

JUKKA PERKO & JYVÄSKYLÄ BIG BAND
Kapellimestarina Ilkka Mäkitalo
Solistivieraana saksofonisti Jukka Perko
Ohjelmisto: säv. Jukka Perko, sov. Esa Onttonen
Sunnuntai 3.4.2005 Klo 17.00
Siltasali, Pitkäkatu 19-21, Jyväskylä
Liput 6/10 euroa