Kimmo Pohjonen ja Eric Echampard kiertueella

1387
lukukertaa

Maailmankuulu hanuristivelho Kimmo Pohjonen ja Euroopan jazzeliitissä vaikuttava ranskalainen rumpali Eric Echampard ovat soittaneet yhdessä vuodesta 2000, päämääränään luoda improvisoitua musiikkia suoraan yleisön edessä. Duo on esiintynyt melko harvakseen, mutta sitäkin täysipainoisemmin, mm. Suomen kiertueella (syksy 2001), Pori Jazzin Ultra Musicissa (2003) sekä Amiensin Jazzfestivaaleilla (2004). Aina kun Pohjonen ja Echampard ovat päässeet soittamaan yhdessä, heidän duotyöskentelynsa on tarjonnut kuulijoille uniikin elämyksen melodioiden, energian ja jännitteiden risteyskohdassa.

Kaksikon nautittavaa yhteissoittoa voidaan nyt kuulla myös levyltä, kun Amiensin konserttiin perustuva cd julkaistaan keväällä 2005. ”UUMEN” ilmestyy Rockadillo -levymerkillä 1. huhtikuuta (Rockadillo ZENCD 2100) ja julkaisua juhlitaan reilun viikon mittaisella Suomen kiertueella. Myöhemmin keväällä duo esiintyy vielä Tallinnan Jazzkaar sekä Bergenin Nattjazz-festivaaleilla.

Hanuristi Kimmo Pohjonen (s. 1964) aloitti harmonikansoiton kahdeksanvuotiaana. Hän on opiskellut Helsingin konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa, Tansaniassa ja Argentiinassa. Musiikillisesti Pohjonen on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana työskennellyt rockin, folkin, avantgarden, improvisaation, tanssi- ja teatterimusiikin sekä klassisen musiikin parissa. Soolouransa hän aloitti vuonna 1996 harmonikkaprojektilla, joka sisälsi omaperäisten sävellysten lisäksi mm. live-looppeja ja -efektejä sekä orkestroidut valot. Pohjonen on nimetty kansanmusiikin saralla vuoden muusikoksi 1996, 1997 ja 1998. Pohjosen muita projekteja ovat mm. Kluster yhdessä Samuli Kosmisen kanssa ja Animator yhdessä multimediataiteilija Marita Liulian kanssa.

Ranskalaisen rumpalin Eric Echampardin (s. 1970) vei jazz ja improvisaatio mennessään jo alle 14-vuotiaana. Echampardin ura aukeni vuonna 1991 kun hän liittyi Jacques Didonaton kvintettiin. Tämän lisäksi Echampard on soittanut useiden nimekkäiden jazzmuusikoiden kanssa. Vuonna 2001 saksofonisti Francois Corneloup perusti kvartetin, jossa Corneloupin ja Echampardin lisäksi soittavat pasunisti Yves Robert ja kitaristi Marc Ducret. Kokoonpanosta muodostui lähes välittömästi ranskalaisen uuden jazzin huippulaboratorio.

Kiertueaikataulu:
To 31.3. Mikkelin ammattikorkeakoulu – Artium-sali
La 2.4. Jyväskylä, Lutakko
Su 3.4. Ylivieskatalo Akustiikka
Ma 4.4. Raahe, kauppaklubi
Ti 5.4. Oulu, NuKu
Ke 6.4. Tampere-talo
To 7.4. Helsinki, Kanneltalo
Pe 8.4. Hämeenlinna, kulttuuritukku

Kiertueen tuotanto: Vapaat äänet & Hoedown. Kiertuetta tukevat Ranskan kulttuurikeskus ja AFAA (Ranskan ulkoministeriö).