Warp! Jazzliiton kiertueella

1000
lukukertaa

Björk on yksi aikamme valovoimaisimmista ja suosituimmista skandinaavisista artisteista, jonka musiikissa kuultavissa vaikutteita niin kansanmusiikista kuin jazzistakin. Helsinkiläinen Warp!-yhtye ja palkittu trumpetistivirtuoosi Verneri Pohjola ovat tarttuneet haastavaan tehtävään ja esittäneet keikoillaan omia sovituksia kiehtovan islannittaren persoonallista tuotannosta jo jonkin aikaa, mutta nyt Jazzliiton kiertueelle ohjelmistoa on kasattu kokonaisen konsertin verran. Neljän lahjakkaan muusikon käsittelyssä Björkin elektroakustista musiikkia tulkitaan jazzsovituksina, joissa eurooppalainen sekä amerikkalainen jazzperinne yhdistyvät innovatiivisesti vahvaan ja omaleimaiseen pohjoismaiseen äänimaailmaan.

Warp!-yhtye tuli tunnetuksi vuonna 2003, joilloin se voitti Young Nordic Jazz Comets -yhtyekilpailun Suomen osakarsinnan ja edusti sen jälkeen Suomea Oslossa pidettävässä loppukilpailussa. Warp!in musiikille on luontenomaista elektronisen ja akustisen äänimaailman vuorottelu. Ei olekaan ihme, että yhtye mainitsee musiikillisiksi esikuvikseen jazzin suurmiehien ohella juuri Björkin tuotannon.

Warp!-yhtyeen solisti Eeppi Ursin on saanut runsaasti tunnustusta laulajana, joista ehkä merkittävimpänä voi mainita vuonna 2001 arvostetun Lady Summertime -jazzlaulukilpailun voitto. Tällä hetkellä Ursin opiskelee Helsingin Pop&Jazz Konservatoriossa, johtaa omaa Eeppi Ursin Bandiaan ja on mukana Castafioren korut-lauluyhtyeessä sekä Muumilauluja-bändissä. Ursinin debyyttisooloalbumi julkaistaan 2005 helmikuussa.

Aki Rissanen on nuoren jazzsukupolvemme lahjakkaimpia kosketinsoittajia. Rissanen valittiin vuoden 2003 UMO Jazz Orchestran nuoreksi solistiksi ja vuonna 2004 hän voitti toisen sijan kansainvälisessä soolopianokilpailussa Sveitsin Montreux’ssa. Sibelius-Akatemien jazzosastolla opiskeleva Aki Rissanen johtaa myös omaa Aki Rissanen Trioa.

Joonas Riippa opiskelee myös Sibelius-Akatemiassa ja soittaa monissa eturivin yhtyeissä kuten mm. Jenny Robson Bandissa ja Verneri Pohjola Quartetissa sekä johtaa omaa yhtyettään Joonas Riippa Quartet. Myös Riippa on valittu UMO:n nuoreksi solistiksi.

Jazzliiton kevätkiertueella Warp! rivejä vahvistaa trumpetisti Verneri Pohjola. Lahjakkaan muusikkosuvun vesa tunnetaan mm. yhtyeensä Ilmiliekki Quartetin keulahahmona. Ilmiliekki voitti vuonna 2002 Young Nordic Jazz Comets-yhtyekilpailun pohjoismaisen finaalin ja bändi valittiin myös vuoden 2004 Finland Festivalsin nuoreksi taiteilijaksi. Verneri valittiin samana vuonna myös Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi.

Eeppi Ursin – laulu
Aki Rissanen – koskettimet
Joonas Riippa – rummut
Verneri Pohjola – trumpetti

Kiertueaikataulu:
17.3. to Helsinki, UMO (levyjulkaisukonsertti)
22.3. ti Kotka, Kairo
25.3. pe Joensuu, Teatteriravintolan terassi
26.3. la Raahe, Tiiranlinna
27.3. su Kemijärvi, Suomutunturi
30.3. ke Savonlinna, Oopperakellari
1.4. pe Kuopio, Musiikkikeskuksen Jazzklubi (Verneri Pohjolaa tuuraa Mikko Pettinen)
2.4. la Tornio, Ammatti-instituutin musiikkitalo