Sony Jazzpalkinto 2005 Jussi Kannasteelle

1549
lukukertaa
Jussi Kannaste
Kuva: Maarit Kytöharju.
Jussi Kannaste
Kuva: Maarit Kytöharju.

Saksofonisti Jussi Kannaste sai vuoden 2005 Sony Jazzpalkinnon Helsingin UMO Jazz House -klubilla järjestetyssä tilaisuudessa. Sony Finlandin ja Suomen Jazzliiton nuoren muusikon tunnustuspalkinto annettiin nyt kolmannen kerran.

Palkinto käsittää 5000 euron rahasumman ja lukuisia esiintymistilaisuuksia, muun muassa Jazzliiton konserttikiertueen syksyllä 2005. Palkinto myönnetään jo kokemusta ja kannuksia hankkineelle, mutta vielä suurelle yleisölle tuntemattomalle jazzmuusikolle. Palkinto jaetaan vuosittain. Vuonna 2003 sen sai laulaja Johanna Iivanainen ja vuonna 2004 kitaristi Teemu Viinikainen.

Raadin perustelujen mukaan ”saksofonisti Jussi Kannaste on nopeasti noussut Suomen jazzmuusikoiden kärkikaartiin. Hänen soitossaan elegantin hienostunut tyylitaju yhdistyy luovalla tavalla perinteen tuntemukseen ja rautaiseen tekniikkaan. Tuloksena on väkevää tulkintaa, jossa jokainen musiikillinen ajatus saa soivan merkityksen.”

Raadin puheenjohtajana toiminut Sony Finlandin toimitusjohtaja Jouko Paananen kuvaili valintaa näin: ”Raati joutui jälleen visaisen tehtävän eteen valitessaan palkinnon saajan lukuisien kriteerit täyttävien nuorten taiteilijoiden joukosta. Suomen jazzmusiikin huikea taso kestää minkä tahansa kansainvälisen vertailun ja siksi on miellyttävää todeta myös suomalaismuusikoiden lisääntyneet esiintymistilaisuudet. Elävää jazzia on mahdollista kuulla niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa lähes joka ilta.”

29-vuotias Jussi Kannaste valmistuu kevään mittaan musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzmusiikin osastolta. Hän aloitti määrätietoisen saksofonin soiton opiskelun jo koululaisena Juvalla, valmistui ylioppilaaksi Savonlinnan taidelukiosta, jatkoi sieltä edelleen Pop & Jazz Konservatorioon Helsinkiin ja lopuksi Sibelius-Akatemiaan. Jussilla on takanaan huomattava määrä esiintymisiä eri kokoonpanoissa. Soittamisen ohella hän opettaa tulevia saksofonisteja ja pelaa vapaa-ajallaan jääkiekkoa, tennistä ja golfia.

Palkinnon saajan valitsi raati, johon kuuluivat taiteilija Anna-Mari Kähärä, rehtori Janne Murto Pop & Jazz Konservatoriosta, toiminnanjohtaja Maiju Varilo Suomen Jazzliitosta sekä tuotepäällikkö Harri Lepo ja toimitusjohtaja Jouko Paananen Sony Finlandista.

Curriculum vitae:

Jussi Kannaste, s. 1976 Juvalla

Opinnot: 2001-2002 Conservatoire National Superieur de Musique de Paris, 1998 – Sibelius-Akatemia, jazzmusiikin koulutusohjelma, 1996-1998 Oulunkylän Pop/Jazz Konservatorio, 1995 Ylioppilas Savonlinnan Taidelukiosta

Opettajat: 1996-2004 Jari Perkiömäki, Kari Heinilä, Manuel Dunkel, Jukkis Uotila, Jukka Perko, Lee Konitz, Juhani Aaltonen, 1996-2004 Masterclass-kursseja mm. Anders Bergcrantz, Wade Mikkola, Michael Gibbs, Ron McClure, Marc Bernstein, Bruno Chevillon, Barre Philips, Jerry Bergonzi, Lee Konitz, Bill Kirchner, Tim Hagans

Saavutukset: 2005 Sony Jazzpalkinto, 2004 I palkinto Jukka Perko -saksofonikilpailussa Huittisissa, 2004 Suomen Jazzliiton Suomen kiertue yhtyeellä K/O/Q, 2003 Sibelius-Akatemian Jazz-osaston DIG-stipendi, 2002 III-palkinto kansainvälisessä jazzyhtyekilpailussa Hoielaartissa, Belgiassa, yhtyeellä TETRA, 2001 Jaettu II palkinto Jukka Perko-saksofonikilpailussa Huittisissa, 2001 Suomen Saksofoniseuran Josef Kaartinen-palkinto

Yhtyeet: K/O/Q, Kannaste/Viinikainen/Riippa-trio, Kannaste/Olding 4. Soittanut myös monissa suomalaisissa jazz-, latin-, ja popyhtyeissä, myös teatteriproduktioissa mm. UMO Jazz Orchestra, Saxperiment, Mirja Mäkelä Band, Samuli Edelmann Band, Five Guys Named Moe -musikaali, Disco-yhtye, Ville Leinonen & Valumo.

Esiintynyt mm. seuraavien muusikoiden kanssa: Daniel Humair, Jukkis Uotila, Juhani Aaltonen, Jean-Philippe Viret, Peter Bernstein, Ron McClure, Bill Kirchner, Odean Pope, Niklas Winter, Jukka Perko, Heikki Sarmanto, Paroni Paakkunainen, Olli Ahvenlahti, Kevin Dean, Mike Murley, Yutaka Shiina.

Palkintoja/apurahoja: 2005 Sony Jazzpalkinto, 2004 Taiteen Keskustoimikunta, K/O/Q-yhtyeen konserttimatkaan Fär-saarille, 2004 Suomalais-tanskalainen Kulttuurisäätiö, K/O/Q-yhtyeen konserttimatkaan Fär-saarille, 2004 LUSES, K/O/Q-yhtyeen konserttimatkaan Fär-saarille, 2003 Sibelius-Akatemia, DIG-stipendi lahjakkaalle jazzmuusikolle, 2003 Etelä-Savon Maakuntarahasto, huilun hankintaan, 2003 Suomalais-ruotsalainen Kulttuurisäätiö, konserttien järjestämiseen Hki/Tukholma, 2001 Etelä-Savon Maakuntarahasto, opiskeluun Pariisissa

Opetustyö: Sibelius-lukio: instrumentti- ja yhtyeopetusta, Tuusulanjärvi Big Bandin johtaja

Sony Finland

Sony Electronics Finland tuo maahan ja markkinoi kuluttaja- ja ammattikäyttöön tarkoitettuja elektroniikkatuotteita. Yrityksen liikevaihto on noin 90 miljoonaa euroa, ja se työllistää 50 henkilöä. Sony on kuluttajaelektroniikan markkinajohtaja Suomessa, markkinaosuus audio- videotuotteissa on noin 28 prosenttia.

Suomen Jazzliitto

Vuonna 1966 perustettu suomalaisen jazzin katto-organisaatio Suomen Jazzliitto ry edistää jazzmusiikillista kulttuuria ja toimii jazzin edunvalvojana Suomessa. Jazzliitto toimii myös suomalaisten jazzin harrastajien ja jazzmuusikkojen yhteiselimenä.