Tampere Jazz Happening 2003

970
lukukertaa

Järjestyksessään 22. Tampere Jazz Happening tarjoaa jälleen tinkimättömän ja tasokkaan läpileikkauksen tämän päivän modernista jazzista. Noin 70 huippumuusikkoa ympäri maailman kokoontuu tarjoamaan parastaan Happeningin tavoitellulle lavalle. Festivaali ottaa varaslähdön jo torstaina 30.10., kun maan epävirallinen jazzsarjakuvapiirtäjä Jukka Tilsa avaa Klubilla ”jatspotretti”-näyttelynsä tenhoavan Jahnukaiset-orkesterin säestyksellä. Näyttely on esillä Klubilla parisen viikkoa.

Tampere Filharmonian tuotantoa on perjantaina Raoul Björkenheimin teos ”Situations” (for electric guitar, violin & orchestra) viulistina ja kapelli- mestarina John Storgårds. Varsinaisesti tämänvuotinen festivaali käynnistyy perjantaina norjalaisen Wibuteen visuaalisella elektro-jazzilla.

Modernia käsittelyä tarjoaa myös ranskalaisen trumpetisti Erik Truffaz’n 4tet, jonka keväällä Blue Notella ilmestynyt albumi ”Walk Of The Giant Turtle” sisältää muutaman yllätyksen Truffaz’n perinteiseen soundimaailmaan tottuneille. Illan Pakkahuoneella päättää New Yorkissa tällä hetkellä päämajaansa pitävä The Bad Plus, joka on niittänyt viime aikoina runsaasti positiivista huomiota kansainvälisessä musiikkilehdistössä, mm. Downbeat (8/03) rankkasi The Bad Plussan vuoden tulokkaaksi! Ryhmän versio esim. Nirvanan Smells Like A Teen Spiritistä on vähintäänkin poikkeuksellinen.

Telakan intiimin lavan ottaa perjantaina haltuunsa loistavassa vedossa oleva Junnu Aaltosen Trio.

Lauantai käynnistyy varmasti mielenkiintoisella paneelikeskustelulla, jota johtaa arvostettu englantilainen jazzskribentti Stuart Nicholson (Jazzwise, Jazz Times…). Mukana Tecmo-seminaarissa ovat myös The Wire-lehden päätoimittaja Tony Herrington sekä mm. Downbeatiin kirjoittava Howard Mandell. Suomalainen lehdistö on toivon mukaan myös monilukuisena paikalla.

Lauantain skandinaavisen alkuvoimainen päiväkonsertti tarjoaa ruotsalaisen Sture Ericsonin luotsaaman The Electricsin sekä viileän norjalaisen, Håkon Kornstadin johtaman energisen Kornstad Trion. Raoul Björkenheimin Scorch Trio päättää päiväkonsertin. Tämän hetken kuumin jazzrytmiryhmä Paal Nilsen-Love ja Ingebrigt Håker Flaten, yhdessä tai erikseen, on mukana konsertin kaikissa kokoonpanoissa.

Iltakonsertti on Amerikan juhlaa. Klassiseltakin puolelta tunnettu pianisti Uri Caine ja hänen sähköinen Bedrock3 on hyvä esimerkki tämän päivän tuoreesta amerikkalaisesta jazzista.

Viulisti Billy Bang on viimeksi nähty Happeningissä vuonna 1987, joten nyt on korkea aika tavata taas hyvässä vedossa oleva Bang, jonka viime- vuotinen ”Vietnam: The Aftermath” on ollut kriitikoiden suosikki.

Legendaarisen William Parkerin ”Healing Song”-projekti päättää iltakonsertin yhdistämällä musiikin ja tanssin taatusti ennennäkemättömällä ja -kuulemattomalla tavalla.

Yöklubilla rento duo Raymond Boni & Joe McPhee saattaa saada lavalle mielenkiintoista soittoseuraa.

Telakan lauantain aloittaa Gnomus ja toiseen settiin lavalle astuu mukaan hiljakkoin hienon, uuden levyn julkaissut Jukka Gustavson. Telakan Hammond-illan päättää Jouni Jorosen johtama Organ High, mukana mm. viimevuotisen Happeningin rumpalikomeetta Jussi Lehtonen.

Sunnuntain päätöskonsertin aloittavat suomalaiset alan mestarit. Samuli Mikkosen 7 henkeä pitää sisällään suomalaisen jazzin kerman ja Louis Sclavisin ”Napoli’s Walls” on ehtinyt kerätä mainesanoja jo lukuisilla festivaaleilla ympäri Eurooppaa. Sunnuntain konsertin päättää komeasti Tampereelle pitkään ja hartaasti odotettu Peter Brötzmanin luotsaama Chicago Tentet. Tämänvuotinen festivaali huipentuu Raoul Björkenheimin isännöimään Final Jam Sessioniin. Silloin on mahdotonkin mahdollista!