Maria Kalaniemi UMOn solistina

1084
lukukertaa

UMO Jazz Orchestra on viiden vuoden ajan järjestänyt Silent Music -kirkkokonsertteja. Tämän kertaisessa pääsiäiskonsertissa on vuorossa kantaesitys Timo Alakotilalta. UMO on Silent Music -konserteillaan pyrkinyt toisaalta kehittämään omaa konserttiohjelmistoaan tavanomaisista estradeistaan poikkeaviin saleihin ja samalla näyttämään että jazzorkesterikin voi soittaa hiljaa.

Tämän pitkäperjantain Silent Music -konsertissa esitetään UMOn Alakotilalta tilaama 4-osaisen teos Sinfonia Concertante harmonikalle ja big bandille. Sekatahtilajeissa etenevä teos tempaa kuulijan mukaansa omintakaisella rytmiikalla ja rajoja ylittävällä tyylillään. Teos on viitteellisen ohjelmallinen sisältäen pääsiäisen tematiikkaa, sekä pitkäperjantain ja pääsiäissunnuntain tunnelmia. Teoksen solistina on maailmankuulu haitarivirtuoosi Maria Kalaniemi (acc), kapellimestarina toimii Kirmo Lintinen.

Timo Alakotila (s. 1959) on samalla kertaa yksi Suomen kysytyimmistä että monipuolisimista nykysäveltäjistä. Pääasiallisesti hänet tunnetaan laajasta nykykansanmusiikin tuotannostaan, mutta hän on tasaisen varmalla otteella tehnyt yhä uusia aluevaltauksia myös klassiseen ja jazzmusiikkiin.

Alakotilan musiikillinen ura alkoi Kaustisilla yli 20 vuotta sitten harmoonin soittajana Järvenpään Pikkupelimanneissa. Yhtyeestä kehkeytyi suomalaisen kansanmusiikin menestystarina nimeltään JPP. Alakotila tunnetaan myös Maria Kalaniemen Aldargaz-yhtyeestä, Trokasta, Luna Novasta sekä lukuisista muista yhteyksistä. Näiden yhtyeiden puolella Alakotila on erittäin kysytty sovittaja ja säveltäjä. UMOn kanssa Alakotila on tehnyt yhteistyötä aiemminkin: Alakotilan teos ”Folkmoods West”, 4-osainen teos big bandille ja jousiorkesterille sai kantaesityksensä Vaasassa 1996.

Viime vuosina Alakotila on säveltänyt ja sovittanut mm. tanssiryhmä Tsuumille, lauluyhtye Kairalle, sekä japanilaiselle laulajattarelle, Halolle. Hän myös opettaa sävellystä Pop&Jazz konservatoriolla ja improvisaatiota, sovittamista, sekä harmoonin ja pianon soittoa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla. Tällä hetkellä hänellä on valtion 5-vuotinen säveltäjä-apuraha.

Konsertin solisti Maria Kalaniemi (s. 1964) on suomalaisen harmonikan kiistattomia mestareita ja yksi kuuluisimpia kansanmuusikoitamme ulkomailla. Myös hän opettaa Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osastolla. Vaikka hänen juurensa ovatkin klassisessa ja kansan- musiikissa, on hän avoin eri vaikutteille. Hänet tunnetaankin ympäri maailmaa sekä teknisesti erinomaisena soittaja, että taitavana kansanmusiikin säveltäjänä. Nyt hänen pitkä yhteistyönsä Timo Alakotilan kanssa saakin jatkoa hänen toimiessaan UMOn solistina.

Silent Music : UMO Jazz Orchestra solistinaan Maria Kalaniemi Mikael Agricolan kirkossa, Tehtaankatu 23 perjantaina 18.4 klo 16.