Sumelius, André: Kaira

1667
lukukertaa

André Sumelius Lift: Kaira
2002 Abovoice 1010

Andre Sumelius Lift: Kaira

Photography: Julia Puranen, André Sumelius ; design by Teemu Suviala at Syrup Helsinki

1.Kaira (Sumelius)
2.Gesture (Sumelius)
3.Proximity (Viinikainen, Sumelius)
4.Gepetto (Sumelius)
5.Turmoil (Sumelius)
6.Cumbre vieja (Sumelius)
7.Viscosity (Viinikainen, Sumelius)
8.Terra (Sumelius)
9.Rebeige (Henriksen, Pyysalo, Sumelius)
10.Two places (Sumelius)
11.Kaira reprise (Sumelius)

Arve Henriksen (tp, voice), Sonny Heinilä (ts, fl), Severi Pyysalo (vib, perc), Teemu Viinikainen (g), Uffe Krokfors (b), André Sumelius (dr)
+ 6: Kari Ikonen (synt)

Studio: Kallio-Kuninkala, 6/2002
Tuottaja = Producer: André Sumelius
Executive producer: Niklas Winter
Äänittäjä = Engineer: Miika Huttunen
Miksaus = Mixed by: Miika Huttunen
Additional recording at Studio Vanha Hevonen
Masterointi = Mastered by: Otto Donner, DER, Tammisaari

Arvio: 4,5 tähteä

Taitavien soittajien kutsuminen yhtä aikaa studioon ei vielä automaattisesti takaa onnistunutta levytystä. Pelkkä tekninen taituruus ei riitä, sillä kaikessa taiteessa on aina kyse myös jostain muusta, sisällöstä ja merkityksestä. Rumpali André Sumeliuksen Lift-yhtyeen Kaira-levyllä tuota välttämätöntä ”jotain muuta” on tavallista rutiinilevytystä enemmän. Sumelius on koonnut yhteen kuusi huippumuusikkoa, kirjoittanut tukun voimallisia sävellyksiä, tuonut levyssessioihin vahvaa näkemystä koko levytyshankkeen suunnasta sekä sytyttänyt ja innostanut yhtyeen poikkeuksellisen sisäistyneeseen soittoon.

Norjalainen Arve Henriksen on joukon kansainvälisesti tunnetuin nimi. Hän soittaa kokeellisessa Supersilent-yhtyeessä ja on levyttänyt esimerkiksi Christian Wallumrødin, Jon Balken ja Trygve Seimin kanssa. Trumpetin ja saksofonin yhteissointi on jazzissa vanha idea, josta Kaira tarjoaa uuden muunnelman, kun Henriksenin stankomaista melankoliaa hehkuva ahdistunut trumpetti soi niin kauniisti yhteen Sonny Heinilän itsevarman tenorisaksofonin kanssa. Heinilä kuulostaakin olevan tätä nykyä todella hyvässä luomisvireessä. Hänhän esiintyi edukseen myös Samuli Mikkosen tuoreella 7 Henkeä -levyllä.

U-Street All Starsin ja vaikkapa LV-Orkesterin riveistä jo tutuksi tullut kitaristi Teemu Viinikainen maalaa nyt totuttua leveämmällä pensselillä. Viinikaisen soitossa on enemmän soundiseikkailuja ja vähemmän vikkeliä juoksutuksia. Vaikka Suomijazzin supertähti Severi Pyysalo jää tällä kertaa hieman taka-alalle, rikastuttaa toki hänen vibrafoninsa yhtyeen kokonaissointia.

Yhtyeenjohtaja André Sumelius itse on ainakin minulle Liftin tuntemattomin jäsen, sillä hän opiskeli ja työskenteli lähes kymmenen vuotta Yhdysvalloissa ja oli siis pitkään syrjässä Suomen jazzkuvioista. Nyt debyyttilevyllä hänen sounditietoinen ja vivahteikas rumpalointinsa kantaa koko yhtyettä yhdessä Uffe Krokforsin jylhän ja täyteläisen basson kanssa.

Kaira on siis erittäin hieno ja yhtenäinen kokonaisuus, joka tempaa kuulijansa hellittämättä omaan maailmaansa. Levyn monista vahvoista kappaleista kannattaa erikseen mainita kauniisti kaartuva ”Gepetto”, Arve Henriksenin voimakkaan ja epäsovinnaisen lauluäänen sävyttämä synkkä ”Turmoil” ja tumman melodinen ”Terra”. Heikkoa lenkkiä levyltä ei löydy, vaikka ”Cumbre Vieja” -kappaleella vierailevan Kari Ikosen moog-syntesoijan ujellus hieman ihmetytti.