JBB:n sielukas kirkkokonsertti

1255
lukukertaa
Sonny Heinilä ja JBB
Kuva: Pentti Ronkanen.
Sonny Heinilä ja JBB
Kuva: Pentti Ronkanen.

Jyväskylä Big Band on noussut kuin varkain kansallisen huipun tuntumaan. Orkesteri lienee tunnettu lähinnä omassa maakunnassaan, mutta tämäkin ”hiljaisen musiikin” konsertti osoitti, että eväitä on jo paljon pitemmälle. Itse asiassa tämä taisi olla taiteellisesti tasapainoisin ja kestävin kirkollinen jazzkonsertti, jonka olen kuullut.

Orkesterissa on nykyään paljon solistista voimaa, esimerkkeinä saksofonistit Antti Kettunen ja Henri Haapakoski sekä huippulahjakas trumpetisti Kalevi Louhivuori. Tämä ei kuitenkaan ole kaiken a ja o big band -musiikissa. Olennaisempaa on hyvä ensemblesoitto yhdistettynä osaavaan ohjelmapolitiikkaan.

Viime aikoina JBB onkin vetänyt erittäin kunnianhimoista linjaa. Orkesteri toteutti marraskuussa 2002 afro-kuubalaisen musiikin konsertin Jere Laukkasen johdolla, ja tammikuussa 2003 oli vuorossa Timo Alakotilan säveltämä Folkmoods West -sarja kansanmuusikoille ja big bandille. Näitä konsertteja en valitettavasti päässyt kuuntelemaan. Nyt kirkkokonsertin jälkeen harmittaa vielä enemmän kuin silloin!

JBB:n kirkkokonsertin materiaalia ei sinänsä oltu sävelletty kirkolliset mielessä. Yksi virsisovitus oli otettu ankkuriksi mukaan, mutta muuten materiaalin valinnut Sonny Heinilä osoitti oivaa vainua. Kappaleet paitsi sopivat hyvin tilaan, myös muodostivat yhdessä yhtenäisen, mutta kuitenkin kyllin vaihtelevan kokonaisuuden.

Virsi 67 oli saanut Antti Kujanpään monipolvisen, oivaltavan sovituksen, johon mahtui mm. Kalevi Louhivuoren ja Henri Haapakosken latautunut dialogi orkesterin edessä.

Konsertin ohjelma oli rakennettu etupäässä kotimaisten sävellysten varaan. Ulkomaiset poikkeukset olivat peräisin Kenny Wheeleriltä sekä Maria Schneiderilta. Kotimaisista kepeintä antia edusti Jukka Linkolan aina tunnistettava tyyli. Nuoremman polven säveltäjiltä Severi Pyysalolta, Kari Ikoselta, Esa Onttoselta ja Samuli Mikkoselta kuultiin kaikilta vahvat näytöt, persoonallista, hillityin värein mutta rikkaasti orkestroitua ja painavaa musiikkia. Mikkosen Port Rerehatwe kuultiin kantaesityksenä. Toivottavasti paikalla itsekin kuuntelemassa ollut Mikkonen innostuu säveltämään enemmänkin isoille orkestereille.

Jyväskylä Big Band
kapellimestarivieraana Kari ”Sonny” Heinilä
La 12.4.2003 klo 18.00
Taulunmäen kirkko, Jyväskylä