Keith Tippett UMOn vieraana

1007
lukukertaa

Pianisti, säveltäjä, bandleader, innovaattori, eri vaikutteiden katalysaattori… kansainvälisesti tunnustettu Keith Tippett on tätä kaikkea. Ja enemmän. Tämä englantilainen oman tiensä kulkija on käynyt yli kolmekymmentä vuotta modernin eurooppalaisen jazzin kärjessä saapuen viimein myös Suomen kamaralle.

Nykyään häntä pidetään yhtenä radikaaleimmista modernin jazzin pioneereista. Jo myöhäisellä 1960-luvulla hän teki ensiesiintymisensä Sekstettinsä sekä hurjan 50-jäsenisen Centipede (”Tuhatjalkainen”) -kokoonpanon kanssa. Hän onkin esiintynyt mitä monimuotoisempien yhtyeiden, orkestereiden ja kokoonpanojen kanssa ­ mutta myös soolona.

Tippettin oma sooloilmaisu, jota Jumolla on kuultavissa keskiviikkona 23. päivä, ei rakennu minkään muun kuin hänen oman, erehtymättömän kauneuskäsityksensä pohjalle. Hän käyttää pianon lisäksi instrumentteinään kelloja, kulkusia, ksylofonia, sekä muita tällaisia apuinstrumentteja. Hänen tekninen virtuositeettinsa ja taitonsa ovat toisarvoisia hänen luomansa musiikin kauneudelle ­ jokainen hänen esityksenä on ainutlaatuinen kokonaisuus!

Omien sooloesitystensä ja laajamittaisten jazzsävellysten väliin Tippettillä mahtuu koko joukko pienemmille ryhmille kuten omalle Mujician-kvartetilleen, Kreutzer jousikvartetille, Kokorolle sekä lukuisille muille yhtyeille sävellettyä musiikkia. Erityisen hyvin Euroopassa tunnetaan hänen työnsä 21-jäsenisen Tapestry -jazzorkesterin kanssa.

Viime vuosina Tippett on alkanut saada tunnustusta myös itselleen vankimman tukialueen, Länsi-Euroopan ulkopuolella. 1980-luvun lopulta alkaen Tippett on tehnyt esiintymismatkoja mm. Japaniin, Kanadaan, Yhdysvaltoihin, Intiaan, Georgiaan, jotka ovat tuottaneet hänelle runsaasti kansainvälistä huomiota.

Nyt Tippett siis saapuu UMOn vieraaksi tuoden mukanaan omia sävellyksiään, sekä tehden oman sooloesiintymisen viikolla.

Keith Tippett solo Jumo Jazz Club ke 23.4. klo 21
UMO & Keith Tippett Jumo Jazz Club la 26.4. klo 21