Halonen, Janne: Music from the zone

44
lukukertaa
Kuvat: Kevin Buy ; Kannen suunnittelu: Tuukka Kangas.

2024 No Problem! Music NPM05

1.The zone, Pt 1
2.Breathe
3.Filters
4.Donghivafak
5.The zone, Åt. 2
6.Square
7.Note 4 note
8.The zone, Pt. 3
9.Clarity
10.Whatever you do

Sävellykset ja sovitukset: Janne Halonen.

Tuotanto: Janne Halonen
Äänitys: Aleksi Vilberg & Janne Halonen
Miksaus: Miikka Huttunen
Masterointi: Tommi Vainikainen

Arvio: 4,5 tähteä

Soololevy Music from the zone on kitaristi Janne Haloselle irtiotto 4 albumia julkaisseesta Helsinki-Cotonou-kollektiivista. Siinä missä H-C edustaa isoa ja pitkälle sovitettua soundia, Zone irrottelee kevyesti, kitaravetoisesti ja täysin vastustamattomalla groovella. Nimenomaan irrottelee, sillä jälki on kauttaaltaan rentoa ja riemukasta.

Levyn erinomaisessa yhtyeessä soittavat Halosen ohella basisti Maria Lamminen, rumpali Jussi Miettola ja kiipparisti Jari Kanninen. Vierailijat ovat saksofonisti Pauli Lyytinen ja zimbabwelainen räppäri Synik.

Groovet ovat useimmiten afrikkalaisen polyrytmisiä, joku latinalaisamerikkalainen keinuttelukin vilahtaa, mutta suunnasta riippumatta parasta on korkeaoktaaninen svengi. Erinomainen asia on myös kokonaisuuden vaihtelevuus, sovituksissa on nähty todella vaivaa, ja näin tarinat elävät vaihtuvissa, mutta aina vahvoissa tunnelmissa.

Ja se kitaravetoisuus: Halosen työtä kelpaa diggailla. Kitaran soundillinen muuntautumiskyky albumin mitassa on aivan ensiluokkaista. Missään vaiheessa Halonen ei soita yli, yritä hämmästyttää kuulija virtuoositeetilla. Maltti on mukana ja ennen kaikkea tyylitaju.

Kaipa kokonaisuuden voisi maailmanmusiikillisesti suuntautuneeksi fuusiojazziksi luokittaa. Sävellysten, sovitusten ja toteutuksen puolesta tämä on maailmanluokan meininkiä, siitä todisteeksi sopii tsekata vaikka pari vauhdikkaamman pään biisiä, villisti kupliva Filters tai energiaa pursuava Square.

Pauli Lyytisen vierailukappale Clarity suuntaa osaksi aikaa rohkeasti free jazzin puolelle, mutta yllätys, yllätys: semmoinenkin meininki istuu ongelmitta tähän rikkaaseen kokonaisuuteen.

Edellinen artikkeliJAF Trio: The urge to survive
Jaa