Susanna Aleksandra: The siren

1164
lukukertaa
COVER PHOTO BY KAUPO KIKKAS ; COVER DESIGN BY AARNI YLINEN.

2021 Eclipse Music ECD-2020129

1.The siren (Susanna Aleksandra Veldi)
2.Your path (Joonas Haavisto)
3.Clumsy(Susanna Aleksandra Veldi)
4.Blame it on my youth (Oscar Levant, Edward Heyman)
5.Summer came early (Susanna Aleksandra Veldi)
6.The love song (Susanna Aleksandra Veldi)
7.Souls of the night (Joonas Haavisto)
8.Ever afters (Susanna Aleksandra Veldi)
9.Let’s call it a day (Susanna Aleksandra Veldi)
10.Ruusu laaksossa (Finnish folk tune, arr. by Joonas Haavisto)
11.I will (Susanna Aleksandra Veldi, Joonas Haavisto)

All lyrics by Susanna Aleksandra Veldi, except 4 and 10 ; arranged by Susanna Aleksandra and Joonas Haavisto.

Susanna Aleksandra (lead vocal), Joonas Haavisto (piano, synthesizer), Joonas Tuuri (drums), Ville Pynssi (drums).

+ 5: Abdissa ”Mamba” Assefa (percussion)

Recorded and mixed by Abdissa ”Mamba” Assefa and Kaarel Tamra
Mastered by Svante Forsbäck
Produced by Susanna Aleksandra
Co-produced by Abdissa ”Mamba” Assefa and Joonas Haavisto

Arvio: 4 tähteä

Virolaisen Susanna Aleksandra Veldin isoisä oli klarinetisti, sovittaja ja kapellimestari, jolle taidemusiikki ja jazz olivat yhtä tärkeitä, isoäiti on klassinen pianisti, isä saksofonisti ja äiti musadiggari, joka soitti Susannalle tuutulauluksi Jan Johanssonin Jazz på svenska -levyä. Yhtä usein pikku-Susanna nukahti kotona pidettyjen jamien tai bändiharjoitusten ääniin.

Kaiken tämän musiikin keskellä oli siis vain luontevaa että Susanna Veldi pisti ensimmäisen oman yhtyeensä pystyyn 17-vuotiaana. Pitkään laulaja oli täysin itseoppinut, ja imitoi Diana Krallin, Julie Londonin ja Dee Dee Bridgewaterin kaltaisia laulajia. Yliopistoon Veldi meni opiskelemaan ranskan kieltä, mutta tunsi pian musiikin vetovoiman vahvistuvan ja haki myös paikalliseen konservatorioon. Molemmat tutkinnot valmistuivat, esikoislevy ilmestyi vuonna 2015, ja Veldi siirtyi Helsinkiin ja Sibelius-Akatemiaan opintojaan täydentämään.

Helsingistä löytyi myös yhteistyökumppani, pianisti Joonas Haavisto, tämän levyn tuottaja ja toinen säveltäjä Veldin ohella. Ja samalla Haaviston johtama vahva pianotrio, jonka täydentävät levyllä huipputyötä tekevät basisti Joonas Tuuri ja rumpali Ville Pynssi.

Laulajan pehmeä soundi on puhutteleva ja kiitettävän maneeriton. Ilmaisu on hyvin luontevaa, joten maistuu siltä että imitaatiomenetelmällä onnistunutta itseopiskelua ei ole opinahjoissa puristettu muotteihin, vaan Veldi on saanut olla oma itsensä, ja vahvuuksia on vain tuettu.

Kun myös kaikki sanat ovat Veldin omia, kahta lainakappaletta lukuun ottamatta, laulajan kuulee olevan täysillä laulujen takana ja sisällä. Yhtä paljon kuin jazzlaulaja, Veldi on laulaja-lauluntekijä, joten intiimi, henkilökohtainen puhuttelevuus on The siren -albumin ydintä.

Pianotrio asettautuu upeasti tähän maailmaan. Tekstien sisäistäminen ja niihin sopivien tunnelmien luominen on lähtökohtana. Kyse ei missään nimessä ole vain laulajan säestämisestä, vaan rinnalla kulkemisesta. Yhdessä neljä muusikkoa luovat meille uuden kokemuksen, Susanna Aleksandra Veldin musiikillisen maailman.