Koma Saxo: Live

1457
lukukertaa
PHOTOS BY JUHO LUUKKAINEN ; ORIGINAL ARTWORK BY EERO NIVES ; DESIGN BY MATTI NIVES.

2021 We Jazz CD 28, LP 28

1.Euro Koma (Petter Eldh)
2.Puls Koma (Petter Eldh, Christian Lillinger)
3.Fanfarum for Komarum III (Jonas Kullhammar)
4.Waltz me bay, waltz me all night long (Evan Helte Hermansen)
5.Otis & Christian (Otis Sandsjö, Christian Lillinger)
6.Blumer (Christian Lillinger)
7.Fiskeskärsmelodin (trad.)
8.Stepp, min stepp (Lev Knipper)

Petter Eldh (double bass), Otis Sandsjö (tenor saxophone), Jonas Kullhammar (flute & tenor saxophone), Mikko Innanen (alto & baritone saxophones), Christian Lillinger (drums).

Produced by Petter Eldh
Executive producer Matti Nives
Recorded live at We Jazz Festival, G Livelab Helsinki, on Dec 2019
Recorded, mixed and mastered by Juho Luukkainen
Liner notes by Peter Margasak, Andreas Müller, Matti Nives & Petter Eldh

Arvio: 5 tähteä

Veikkaanpa, että ne onnekkaat, jotka olivat paikalla Koma Saxon keikalla Helsingin G Livelabissa itsenäisyyspäivän aattona vuonna 2019, muistavat sen vielä, ja muistavat pitkään. We Jazzin levylle taltioima keikka on nimittäin väkevää paahtoa, rehevää, energistä ja äärimmäisen elävää jazzia. Yleisö on vallan innoissaan, ja osallistuu kekkereihin aktiivisesti. Tosin aina ei voi olla varma keneltä ne kannustushuudot tulevat, yleisöstä vai soittajakollegoilta. Henki on se, että nyt tehdään kaikki yhdessä tästä pirunmoinen keikka, ja tässä myös onnistutaan.

Monikansallisessa yhtyeessä Suomea edustaa ansiokkaasti Mikko Innanen, jonka erottaa helposti yhtyeen muista fonisteista, hän kun soittaa ainoana alttoa ja baritonia. Juuri tällaiseen musiikkiin Innanen sopii loistavasti: kun energia, vinkeä vänkyröinti ja vapaa liito kohtaavat, Innanen on tullut kotiin.

Mahtavaa on kyllä koko viisikon toiminta, tämän organismin eloa voi vain ihastella. Erityismaininta täytyy antaa kovan fonistikolmikon takana kaikkensa antavalle komppikaksikolle: Eldh ja Lillinger ovat kuin pienoisvoimala joka syöttää verkkoon kaiken kollegoidensa tarvitseman energian. Musiikissa liikutaan jossakin Mingusista free jazziin päin, se tehdään välillä täysin raivopäisesti, hetkittäin hellästi tunteillen, mutta aina suurenmoisen musikaalisesti.

Selväksi taisi tulla, että tällä kertaa keikan musiikillinen energia välittyy täytenä myös levyltä kuunneltuna. Vain näköaistin antama lisäinformaatio jää puuttumaan, esimerkiksi kuka teki mitä ja milloin, ja miten keskinäinen kommunikaatio toimi elein ja ilmein. Mutta kaikkea ei aina tarvitse saada, loistavan keikan loistelias tallenne vie nyt maaliin asti.