Zappa, Stanley J.: Muster point

979
lukukertaa
ORIGINAL ARTWORK BY STANLEY J. ZAPPA ; DESIGN BY MATTI NIVES.

2020 We Jazz Records WJCD24

1.Muster point I (Zappa, Rauhala, Laihonen)
2.Pleasant Avenue (Zappa, Laihonen)
3.Operator get me Bennington College (Zappa, Laihonen)
4.Muster Point II (Zappa, Rauhala, Laihonen)
5.538 E 14th, City of Piss, USA (Zappa, Laihonen)
6.Muster point III (Zappa, Rauhala, Laihonen)
7.Putte’s Bar & Pizza (Zappa, Laihonen)
8.South Okanagan (Zappa, Laihonen)
9.Muster point IV (Zappa, Rauhala, Laihonen)

Stanley J. Zappa (tenor & soprano saxophones, alto clarinet), Ville Rauhala (bass), Simo Laihonen (drums & percussion).

Produced by Matti Nives
Co-produced by Stanley J. Zappa & Simo Laihonen

Recorded 8/2018 at Suistoklubi, Hämeenlinna by Tommi Kurki (digital multitrack) & 8/2018 at The Sound of JJ Music Studio, Tampere by Juuso Nordlund (analog multitrack) & 8/2018 at Putte’s Bar & Pizza, Helsinki by Simo Laihonen (digital 4-track)
Mixed and mastered by Markus Pajakkala
Mixed by Juuso Nordlund (2, 3, 8)

Arvio: 4 tähteä

 

Stanley J. Zappa, tenori- ja sopraanosaksofoni, vähän alttoklarinettiakin. Simo Laihonen, rummut ja muut lyötävät. Siinä tämän levyn ydin, kahden toisensa sattuman kauppaa löytäneen muusikon yhteistyössä. Kolmantena on mukana Laihosen kumppani Black Motor -yhtyeestä, basisti Ville Rauhala, mutta nämä Muster point -sarjaksi (I-IV) nimetyt triokappaleet ovat pituudeltaan kuin aavistuksia, sitä viimeistä lukuun ottamatta.

Zappa asuu nykyään Kanadassa yritettyään muusikkona Yhdysvaltain puolella ainakin New Yorkissa ja länsirannikolla. Sen verran tinkimätöntä ja avantgardista Zappan taide on aina ollut, että tilausta ei oikein ole löytynyt. Kanadassakin Zappa on tehnyt kaikenlaista hengen pitimiksi, kuitenkin niin, että myös musiikin puolella joka vuosi toteutuu edes yksi kunnon projekti.

Laihosen kanssa on toteutunut nyt yksi kunnon projekti lisää. Vuonna 2018 Zappa kävi Suomessa kiertueella, ja siinä yhteydessä paitsi tallennettiin liveä, käytiin myös oikein analogistudiossa. Harmi vain, että suunniteltu uusi kiertue, tällä kertaa levynjulkaisusellainen, on jäänyt jo kahdesti koronan jalkoihin.

Levy meillä tässä kuitenkin on, ja se antaa syksyyn upeasti energiaa. Zappan hellittämättömän sopraanon soundi saattaa ajoittain riipiä herkimpiä korvia, mutta jos se on ongelma, se on pieni ongelma näin hyvin dramatisoidussa kokonaisuudessa. Sykkeet ja äänimaailmat vaihtelevat älykkäästi, kiihkeä ja urbaanin ahdistunut tekee tilaa rauhalliselle ja seestyneelle hengelle, ja sitten maailma taas keikahtaa arvaamattomasti. Zappa ja Laihonen ovat kasvattaneet välilleen kestävän taiteellisen yhteyden.

Olisi silti mukava kokea myös täysimittainen triokeikka, niin upeaa soittoa kuullaan levyn ainoalla tovia pitemmällä triokappaleella. Ville Rauhala tuo Muster Point IV:een oman mahtavan lisänsä. Eivät voimakaksikon vapaudet siitä ole vähentyneet, että mukaan on saatu yksi luova ääni lisää. Levyn tarinoista tämä viimeinen saattaa hyvinkin olla se vaikuttavin.